Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 95 ετών, το πρωί του Σαββάτου, έπειτα από πολυήμερη νοσηλεία στο Νοσοκομείο.
«Εκφράζω την οδύνη μου για την απώλεια του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιου. Η προσφορά του στην Ορθοδοξία είναι ανεκτίμητη» τόνισε σε δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού:
«Εκφράζω την οδύνη μου για την απώλεια του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιου. Η προσφορά του στην Ορθοδοξία είναι ανεκτίμητη. Με τη σφραγίδα του να μένει ανεξίτηλη όχι μόνο στη γειτονική χώρα. Αλλά σε κάθε γωνιά της γης όπου ζει και αναπνέει ο Ελληνισμός.Μία φωνή που μπορεί να σίγασε. Που θα εκπέμπει, ωστόσο, για πάντα μηνύματα ζωής και ειρηνικής συνύπαρξης.
Γιατί ο Αναστάσιος υπήρξε ταυτόχρονα πνευματικόςταγός και ενεργός υπηρέτης του ανθρώπου και των δικαιωμάτων του. Πότε ως αρωγός των παιδιών τηςΑφρικής και πότε ως συμπαραστάτης των Ελλήνων φοιτητών που αντιστέκονταν στη δικτατορία. Και,ασφαλώς, ως πρωτεργάτης της Εκκλησίας στην Αλβανία. Πρώτος Αρχιεπίσκοπος εκεί και πρώτος αγωνιστής για τα συμφέροντα της εθνικής μας Ομογένειας.
Είχα την τύχη να γνωρίσω από κοντά και να συνεργαστώ με τον Ιεράρχη που συνδύαζε τον δυναμισμό της πίστης με την φυσική ευγένεια. Όπως και το εθνικό καθήκον με τον αλτρουϊσμό. Μία προσωπικότητα που έγινε γέφυρα συνεννόησης μεταξύ δύο κρατών. Πρόκειται γιαχαρακτηριστικά που κάνουν το πένθος μας βαρύτερο.Αλλά και την κληρονομιά του Αρχιεπισκόπου ακόμη πιοπολύτιμη για όλους.
Σήμερα οι ομογενείς της Αλβανίας, η πατρίδα και σύσσωμος ο Ελληνισμός θρηνούν για την εκδημία του Αναστάσιου. Είναι σίγουρο, όμως, ότι από αύριο θα εμπνέονται από την ακτινοβόλα δράση και τη διαχρονική σοφία του. Σε μία διαρκή προσπάθεια να μεταφέρουν, όπως έλεγε και ο ίδιος, «από καρδιά σε καρδιά το φως της ελπίδας». Είθε η μνήμη του να είναι αιώνια. Άσβεστη και δημιουργική».
Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Συνέδεσε τον θεολογικό στοχασμό με την πρακτική της άοκνης προσφοράς
Το τελευταίο αντίο στον ιεράρχη που αντιτάχθηκε στην μισαλλοδοξία και τον θρησκευτικό φανατισμό, προσβλέποντας στην αλληλοκατανόηση, τον διάλογο, τη συναδέλφωση και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών, είπε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
«Με βαθιά θλίψη αποχαιρετώ σήμερα μία από τις σπουδαίες μορφές της ορθόδοξης εκκλησίας, τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας Αναστάσιο. Μία κορυφαία προσωπικότητα που συνέδεσε τον θεολογικό στοχασμό με την πρακτική της άοκνης προσφοράς, καταλείποντας σπουδαίο ποιμαντικό, κοινωνικό, εκπαιδευτικό και φιλανθρωπικό έργο. Έναν ιεράρχη που αντιτάχθηκε στην μισαλλοδοξία και τον θρησκευτικό φανατισμό, προσβλέποντας στην αλληλοκατανόηση, τον διάλογο, τη συναδέλφωση και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών. Οι θρησκειολογικές του σπουδές, οι επιστημονικές του μελέτες, ηιεραποστολική εμπειρία του στην Αφρική και ο ακάματος αγώνας του, παρά τις δυσκολίες, για την ανασυγκρότηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας συνιστούν μία υποδειγματική διαδρομή. Η διαρκής στήριξη στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα, αλλά και το ενδιαφέρον του για την πρόοδο της αλβανικής κοινωνίας στο σύνολό της χωρίς θρησκευτικές ή φυλετικές διακρίσεις, αφήνουν ανεξίτηλα ίχνη στις καρδιές των ανθρώπων τους οποίους συνέτρεξε, στήριξε και αγάπησε. Οι υψηλές αξίες που όρισαν την πορεία του θα συνεχίσουν πάντα να μας συγκινούν», δήλωσε.
Αντώνης Σαμαράς: Υπήρξε φωτεινός Φάρος της Οικουμενικής Ορθοδοξίας
«Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος υπήρξε μία χαρισματική προσωπικότητα, μία από τις σημαντικότερες σύγχρονες μορφές της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού. Λόγιος, πολυγραφότατος, Πανεπιστημιακός Καθηγητής με ειδίκευση στη Θρησκειολογία, προσέφερε τεράστιο ιεραποστολικό έργο πρώτα στην Αφρική και στη συνέχεια στην Αλβανία», τόνισε στη δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
«Ως Αρχιεπίσκοπος της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας επιτέλεσε ένα θαυμαστό έργο πνευμτικής οικοδομής. Αναστήλωσε κυριολεκτικά την Ορθόδοξη Εκκλησία μετά από τη λαίλαπα των καταπιεστικών αθεϊστικών καθεστώτων του Χότζα και του Αλία. Βοήθησε την αλβανική κοινωνία στο σύνολό της και ιδιαιτέρως την Ελληνική Εθνική Μειονότητα, η οποία είχε υποστεί αμείλικτους διωγμούς από το κομμουνιστικό καθεστώς», πρόσθεσε.
»Χειροτόνησε ιερείς, ανήγειρε Ναούς, διαφύλαξε τα ιερά λείψανα και τη διδασκαλία του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Ξεκίνησε από το μηδέν και παρέδωσε μία οργανωμένη Εκκλησία με λατρευτική ζωή, εκπαιδευτική δραστηριότητα, κοινωνικό έργο. Γλυκύς και ήπιος ως άνθρωπος ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος ακτινοβολούσε πνευματικότητα, τόσο απαραίτητη για την εποχή μας. Είχα την ευλογία να τον γνωρίσω προσωπικά και να συνεργασθώ μαζί του από το 1991, για την ανάδειξη της Ελληνορθόδοξης κληρονομιάς στην Αλβανία, για την προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας και για την εδραίωση της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών στα Βαλκάνια. Τον ευγνωμονώ, διότι με τίμησε με τη φιλία του. Ο Αναστάσιος υπήρξε φωτεινός Φάρος της Οικουμενικής Ορθοδοξίας και του Ελληνικού Πνεύματος. Αιωνία η μνήμη του!», κατέληξε.
Νίκος Ανδρουλάκης: Υπήρξε ένας από τους πιο επιδραστικούς ιεράρχες
«Αποχαιρετούμε σήμερα τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας, Αναστάσιο, που με τον μειλίχιο λόγο του και το μεγάλο του έργο άνοιγε δρόμους αλληλεγγύης και αγάπης παραμερίζοντας διακρίσεις και μισαλλοδοξίες», επισήμανε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.
«Ο Αναστάσιος είχε βαθιά μόρφωση και υπήρξε ένας από τους πιο επιδραστικούς ιεράρχες σε όλη του τη διαδρομή. Εμβληματική μορφή της Ορθοδοξίας ανασυγκρότησε την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας διδάσκοντας την αξία της αλληλεγγύης και συνέβαλε καθοριστικά στις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Ένας βαθιά πνευματικός άνθρωπος με πλούσιο ακαδημαϊκό και συγγραφικό έργο. Συμβόλισε την ταπεινότητα και την ακάματη ιεραποστολική δράση και ήταν πρότυπο για τους ορθόδοξους χριστιανούς σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.
Σωκράτης Φάμελλος:« Η απώλειά του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό»
«Με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκα την εκδημία του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, κυρού Αναστασίου. Η ζωή και το έργο του υπήρξαν ζωντανή μαρτυρία της ανιδιοτελούς προσφοράς προς την Εκκλησία, την κοινωνία και τον άνθρωπο», επισήμανε στην αναρτήση του στο Χ (πρώην Twitter) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.
«Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος ανέλαβε την ανασύσταση της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας δημιουργώντας εκ του μηδενός μια ζωντανή και δραστήρια Εκκλησία, με πλούσιο πνευματικό και κοινωνικό έργο. Πρωτοπόρος στον τομέα της Ιεραποστολής, αφιέρωσε χρόνια από τη ζωή του στην Αφρική, συμβάλλοντας στην πνευματική και κοινωνική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Παράλληλα, πολύτιμη υπήρξε η προσφορά του στα θεολογικά γράμματα, τόσο μέσα από τη διδασκαλία του όσο και από το συγγραφικό του έργο. Η εμβάθυνσή του στη μελέτη άλλων θρησκειών και η δράση του στις διορθόδοξες, διαχριστιανικές και διαθρησκειακές σχέσεις ανέδειξε την πίστη του στον διάλογο, την ειρήνη και τη συναδέλφωση των λαών. Με την ίδια αφοσίωση εργάστηκε για την κοινωνική δικαιοσύνη και την παγκόσμια ειρήνη. Στις κρίσιμες στιγμές των γεγονότων του Πολυτεχνείου, στάθηκε με θάρρος στο πλευρό των αγωνιζόμενων φοιτητών, υπερασπιζόμενος τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Η απώλειά του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό, το παράδειγμά του ωστόσο θα αποτελεί πυξίδα για τις επόμενες γενιές».
Πιερρακάκης: Έκρυβε μια τεράστια δύναμη και ένα απαράμιλλο ψυχικό σθένος
Σε ανάρτησή του στo Facebook, ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης σημειώνει πως «Η παγκόσμια Ορθοδοξία, οι Έλληνες και οι Αλβανοί πενθούν σήμερα έναν χαρισματικό Iεράρχη, μια προσωπικότητα διεθνούς κύρους προικισμένη με σοφία, σύνεση και όραμα».
Ο Αναστάσιος, με τη γαλήνια μορφή και τον μειλίχιο λόγο, έκρυβε μια τεράστια δύναμη και ένα απαράμιλλο ψυχικό σθένος. Η ιεραποστολική του πορεία από την Αφρική έως την παλιγγενεσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, ο αγώνας του για την ειρήνη, τη μόρφωση, την αλληλοκατανόηση των ανθρώπων και των λαών, συνιστούν ένα αξιοζήλευτο παράδειγμα ζωής.
Υπερβαίνοντας κάθε εμπόδιο στην Αλβανία, συγκρότησε 400 ενορίες, μόρφωσε και χειροτόνησε δεκάδες κληρικούς, μερίμνησε για την ανοικοδόμηση ναών, ίδρυσε κέντρα νεολαίας, οικοτροφεία και δομές υγείας. Διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στην ακαδημαϊκή ζωή, χτίζοντας ένα ευρύ δίκτυο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από νηπιαγωγεία έως πανεπιστήμιο. Υπήρξε στήριγμα για την ελληνική μειονότητα, σημείο ενότητας και γέφυρα μεταξύ του ελληνικού και του αλβανικού λαού. Πολέμιος της μισαλλοδοξίας, του εθνικιστικού φανατισμού, ανέδειξε τη συναδέλφωση και τον σεβασμό στα δικαιώματα των ομοεθνών μας ως το κλειδί για την ασφάλεια και την ευημερία.
Πολυσήμαντος, πολύγλωσσος, κοσμοπολίτης ποιμενάρχης. Το έργο του μακαριστού Αναστάσιου θα μας θυμίζει πάντοτε την υποχρέωσή μας να συνεχίσουμε στον δρόμο που εκείνος χάραξε.
Εκφράζω ιδιαίτερα προς την Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία στην Αλβανία τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».
Γεωργιάδης: «Μεγάλη μορφή της Ορθοδοξίας»
Με ανάρτησή του στο X ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, αποχαιρετά τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο.
«Ο μακαριστός πλέον Αναστάσιος Αλβανίας ήταν μία πραγματικά μεγάλη μορφή της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού. Ειλικρινή Συλλυπητήρια στην οικογένεια και στο ποίμνιο του, που από σήμερα σίγουρα αισθάνονται ορφανοί από πατέρα», έγραψε.
Χατζηδάκης: Ο Αναστάσιος ήταν το ιδανικό πρότυπο ιεράρχη
«Με βαθιά οδύνη αποχαιρετώ τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο! Όχι μόνο ως ξεχωριστό ιεράρχη της Ορθοδοξίας, αλλά κι ως άνθρωπο με τον οποίον έτυχε να γνωριζόμαστε και να επικοινωνούμε συχνά, εδώ και 30 χρόνια», επισημαίνει σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Κωστής Χατζηδάκης.
«Η ανιψιά του άλλωστε, η Ανθή, είναι στενή μου συνεργάτις από το 1992. Δεν αποκαλύπτω ίσως κάτι, αν πω κι εγώ από την πλευρά μου ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος πορεύτηκε στη ζωή, έχοντας πάντα στο επίκεντρο της δράσης του την έννοια της αγάπης και της κοινωνικής προσφοράς. Ο υποδειγματικός τρόπος με τον οποίο ηγήθηκε της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας είναι το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα. Κατάφερε εκεί, μέσα από πολλές δυσκολίες, να δημιουργήσει μια μεγάλη χριστιανική κοινότητα, από το μηδέν. Και το έργο του να τύχει αναγνώρισης από όλες τις πλευρές.
Επειδή όμως έτυχε να τον γνωρίσω κάπως περισσότερο από άλλους, θέλω να προσθέσω δύο λόγια και για την ανθρώπινη του διάσταση. Ο Αναστάσιος δεν ήταν απλώς ένας μορφωμένος και καλλιεργημένος ιεράρχης, πράγμα που φαινόταν άλλωστε ξεκάθαρα σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις του. Ήταν ένας άνθρωπος που είχε βαθιά ενστερνιστεί το μήνυμα του Χριστιανισμού και προσπαθούσε να το κάνει κάθε μέρα πραγματικότητα με τη στάση της ζωής του, την αγάπη του και την προσφορά του. Ήταν αυτός που σε κάθε συζήτηση σε έκανε να αισθάνεσαι την αποστολή της ευθύνης, της αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο που έχουμε όλοι μας. Κάθε συνάντηση μαζί του ήταν ένα μάθημα ζωής για μένα.
Ο Αναστάσιος ήταν το ιδανικό πρότυπο ιεράρχη, καθώς συνδύαζε την καλλιέργεια, τη χριστιανική δράση και το υψηλό ηθικό ανάστημα. Η απώλειά του είναι μια μεγάλη απώλεια για τη Χριστιανοσύνη και τον Ελληνισμό. Και σίγουρα μια πολύ μεγάλη απώλεια για όλους εμάς που τον γνωρίζαμε περισσότερο! Και που με ένα λυγμό τον αποχαιρετούμε!».
https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FNikosPapathanasisgr%2Fposts%2Fpfbid09BugyG4fnbDAWvYncA4VPoFKAjTYpExh84bAtT6nnd6XCEJrjuBhDmrYzPGpP18Al&show_text=true&width=500
Παπαθανάσης: Χαρισματικός πνευματικός ηγέτης διεθνούς βεληνεκούς
«Με βαθιά θλίψη αποχαιρετούμε τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιο. Έναν χαρισματικό πνευματικό ηγέτη διεθνούς βεληνεκούς, με πολυδιάστατη προσφορά στην Ορθοδοξία, την Ομογένεια, την ιεραποστολική διακονία», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook o αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης.
«Με όραμα, αφοσίωση, μειλίχιο λόγο και αθόρυβο έργο, εργάστηκε ακούραστα για την ανασυγκρότηση της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας, την ενίσχυση της ελληνικής ομογένειας και την προώθηση της ειρήνης και της συνύπαρξης λαών και πολιτισμών. Η βαθιά πίστη του στη δύναμη της “ανοιχτής καρδιάς”, της αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης, παραμένει παρακαταθήκη για όλους μας», προσθέτει.
«Απευθύνω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας και στους οικείους του. Αιωνία του η μνήμη», καταλήγει.
Νέα Αριστερά: Υπήρξε ένας σπάνιος άνθρωπος
Για έναν σπάνιο άνθρωπο κάνει λόγο στη συλλυπητήρια ανακοίνωσή της η Νέα Αριστερά.
«Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος υπήρξε ένας σπάνιος άνθρωπος. Μια πολυσχιδής προσωπικότητα, με υψηλό επίπεδο ακαδημαϊκής μόρφωσης, ένας πραγματικά φωτισμένος πνευματικός, ένας διανοούμενος παγκόσμιας ακτινοβολίας που έκανε σε όλη του τη ζωή πράξη το μήνυμα της αλληλεγγύης, της αγάπης και του ανθρωπισμού, όπου κι αν βρέθηκε.
Από την Αφρική έως την Αλβανία, αφιέρωσε τη ζωή του στη στήριξη των αδύναμων και έδωσε μάχες για τη δικαιοσύνη και την ειρήνη.
Ο Αναστάσιος υπήρξε ένας από τους λίγους ιερείς που όρθωσαν το ανάστημα τους στα πιο σκοτεινά χρόνια της ελληνικής ιστορίας. Με την έμπρακτη στήριξή του στους φοιτητές και τις φοιτήτριες της κατειλημμένης Νομικής το 1973 και τη θαρραλέα στάση του απέναντι στους βασανιστές της ΕΣΑ», σημειώνει.
«Τον αποχαιρετούμε με θλίψη, κρατώντας το μεγάλο μάθημα της δικής του διαδρομής: το ανθρωπιστικό έργο σε αντίξοες συνθήκες, με μόνο γνώμονα τη στήριξη των αδύναμων και των καταπιεσμένων αυτού του κόσμου», καταλήγει.