Την ώρα που το Ισραήλ προετοιμάζεται για δεύτερη χερσαία στρατιωτική επιχείρηση, αυτή τη φορά στο Λίβανο, ανοίγοντας δεύτερο «μέτωπο» στη Μέση Ανατολή και αυξάνοντας δραματικά τον κίνδυνο για συνολική ανάφλεξη στην περιοχή, η Αθήνα τείνει χείραν προς την Παλαιστινιακή Αρχή.
Συγκεκριμένα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο της Γ.Σ. του ΟΗE συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, μια συνάντηση με έντονο συμβολικό χαρακτήρα καθώς έρχεται μόνο λίγους μήνες αφότου η Ελλάδα στήριξε ψήφισμα στα Ηνωμένα Έθνη για τη συμμετοχή της Παλαιστίνης με ειδικά δικαιώματα (enhanced partnership) στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Στη διάρκεια της συνάντησης ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη άμεσης κατάπαυσης του πυρός, απελευθέρωσης των ομήρων και παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Ο Κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ανησυχία του για την εντεινόμενη κλιμάκωση που κινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει την ευρύτερη περιοχή και υπογράμμισε την ανάγκη επανέναρξης της πολιτικής διαδικασίας που θα οδηγήσει σε λύση δύο κρατών.
Η συνάντηση αυτή έγινε μόνο λίγες ώρες αφότου ο Κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στο CNN και στην Κρίστιαν Αμανπούρ είχε «στείλει μήνυμα» στο Ισραήλ, λέγοντας ότι «καταστήσαμε σαφές στους Ισραηλινούς φίλους μας ότι υπήρχαν ευκαιρίες για κατάπαυση του πυρός -έτσι τουλάχιστον αισθανόμαστε- και αυτές οι ευκαιρίες δεν αξιοποιήθηκαν. Και όσο δεν υπάρχει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, οι όμηροι δεν θα απελευθερωθούν, θα υπάρχει απώλεια ζωών, επιτείνοντας την ανθρωπιστική καταστροφή που έχει ήδη λάβει χώρα. Και πάντα θα δίνεται στη Χεζμπολάχ ένας λόγος για να συνεχίσει να εκτοξεύει ρουκέτες στο Ισραήλ. Ως εκ τούτου, μου φαίνεται ότι είναι και προς το συμφέρον του Ισραήλ να επιτύχει κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό».
Από την πλευρά του, ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος πραγματοποιεί πραγματικό μπαράζ συναντήσεων με ομολόγους του στο περιθώριο της Γ.Σ. του ΟΗΕ, κατά τη συνάντησή του με τον γ.γ. του Αραβικού συνδέσμου, Αχμέντ Αμπουλγκέιτ, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την διάχυση της κρίσης από τη Γάζα, την Ερυθρά Θάλασσα και το Λίβανο σε όλη τη Μέση Ανατολή, και επανεπιβεβαίωσε την προσήλωση της Ελλάδας στη λύση των δύο κρατών, ενώ και κατά τη συνάντησή του με τον Λιβανέζο ομόλογό του, Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ, εξέφρασε τη βαθειά ανησυχία του για την όξυνση της κρίσης στη Μέση Ανατολή και τον κίνδυνο περαιτέρω επέκτασής της, αναφέροντας ότι είναι απολύτως αναγκαίο να σταματήσει ο φαύλος κύκλος βίας και αντιπαράθεσης, ενώ δεσμεύτηκε ότι η Ελλάδα θα ενεργοποιηθεί στο πλαίσιο της ΕΕ, προκειμένου να παρασχεθεί ιατρική βοήθεια σε πολίτες του Λιβάνου που έχουν τραυματιστεί και έχουν ανάγκη περίθαλψης.
Η στροφή αυτή της Αθήνας είναι προφανές ότι υπαγορεύεται από τις νέες συνθήκες που δημιουργούνται στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και τις πιέσεις που οι συνθήκες αυτές μπορούν να προκαλέσουν στη χώρα:
- Για παράδειγμα, η κυβέρνηση δεν κρύβει την ανησυχία της για νέο κύμα προσφύγων, αυτή τη φορά από το Λίβανο, αν η κατάσταση οδηγηθεί στα άκρα μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το μεταναστευτικό κυριάρχησε στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, καθώς η Αθήνα διαπιστώνει σημαντική αύξηση των ροών προς την Ελλάδα.
- Παράλληλα, η Αθήνα, μετά και το πλήγμα σε ελληνόκτητο τάνκερ στην Ερυθρά Θάλασσα από τους Χούθι στην Υεμένη, δεν κρύβει την ανησυχία της για τους κινδύνους που κρύβει για τη ναυσιπλοΐα και το διεθνές εμπόριο η κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή, θεωρώντας ότι οι κίνδυνοι αυτοί θα πολλαπλασιαστούν αν υπάρξει σύρραξη και στο Λίβανο.
- Επίσης, στην κυβέρνηση αναγνωρίζεται ότι μια κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή θα οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου και, προφανώς, μια τέτοια εξέλιξη θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τις τιμές και σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, επιτείνοντας την κρίση της ακρίβειας.
Πάντως, η Αθήνα αναγνωρίζει ότι είναι δύσκολο να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην αποκλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να δηλώνει στην Κρίστιαν Αμανπούρ ότι «δεν θέλουμε να υπερβάλλουμε για τη δύναμή μας. Θέλω να πω, πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, έχουν πει το ίδιο πράγμα στο Ισραήλ (σ.σ. για την αναγκαιότητα της κατάπαυσης του πυρός). Επισημαίνω όμως ότι είμαστε καλός φίλος του Ισραήλ και πιστεύω ότι οι φίλοι πρέπει να λένε σκληρές αλήθειες μεταξύ τους». Από την άλλη, εκτιμάται ότι η στήριξη στην Παλαιστινιακή Αρχή και οι ανοιχτοί δίαυλοι με τον αραβικό κόσμο, αποτελούν μια καλή στρατηγική κίνηση σε μια περίοδο εξαιρετικά ρευστή.