Αντιπροσωπεία της Κίνησης Πολιτών, από τους Γρηγόρη Ζαρωτιάδη, Χάρη Κατσάνη, Γιάννη Λεμπετλή, Γιάννη Μαγκριώτη, Γιάννη Ξενίδη και Μαρία Τασοπούλου, παρουσίασε τις θέσεις τους για το σχέδιο της κυβέρνησης και του Υπερταμείου-ΔΕΘ, για την παραχώρηση του χώρου της ΔΕΘ σε ιδιώτες, οι οποίοι, κυρίως με δημόσιους πόρους, θα κατασκευάσουν ξενοδοχείο, επιχειρηματικό-εμπορικό κέντρο, μεγάλα πάρκινγκ και, στους χώρους που απομένουν τα νέα φαραωνικά εκθεσιακά περίπτερα και περιορισμένο πράσινο.
Η εμμονή σε αυτή την επιλογή είναι παράλογη, σε μια πόλη με το λιγότερο πράσινο από κάθε ευρωπαϊκή πόλη, με την χώρα μας να έχει καταδικαστεί το 2023 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την αέρια ρύπανση με τοξικά σωματίδια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Ακόμη χειρότερα με την κλιματική κρίση να απειλεί τις χώρες της Μεσογείου, αντί να επανακτούμε δημόσιους χώρους και πράσινο κάνουν το ακριβώς αντίθετο.
Η επιλογή αυτή είναι εις βάρος της ΔΕΘ, της οικονομίας της πόλης και φυσικά το δημόσιο συμφέρον.
Γιαυτό προτείνουμε οι δημόσιοι πόροι να χρηματοδοτήσουν την δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου, που θα βοηθήσει το μικροκλίμα στο κέντρο της πόλης και θα το κάνει πιο ελκυστικό στους κατοίκους του και τους επισκέπτες. Να ανακατασκευαστούν και να αναβαθμιστούν μερικά από τα περίπτερα που έχουν αρχιτεκτονική και ιστορική αξία για την διοργάνωση μη οχλουσών εκθέσεων και ένα σύγχρονο συνεδριακό κέντρο. Οι εγκαταστάσεις για τις βαριές και πολύ σημαντικές εκθέσεις, όπως η Agrotica, θα πρέπει να αναπτυχθούν στην Δυτική Θεσσαλονίκη, εκεί που είχε χωροθετηθεί η κατασκευή του εκθεσιακού κέντρου για την διεκδίκηση της EXPO 2008.
Η επιλογή αυτή είναι χρήσιμη για το κέντρο της Θεσσαλονίκης, την Δυτική Θεσσαλονίκη, την ΔΕΘ και φυσικά θα κοστίσει λιγότερο από το κυβερνητικό σχέδιο.
Η αντιπροσωπεία της Κίνησης Πολιτών παρουσίασε επίσης τις θέσεις της για την βιώσιμη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, ειδικότερα της Δυτικής Θεσσαλονίκης, που ήταν ταυτόσημες με τις θέσεις του Δήμου Ευόσμου-Κορδελιού και όλων των Δήμων της βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης.
Ο Δήμαρχος Λευτέρης Αλεξανδρίδης, από την δική του πλευρά, παρουσίασε αναλυτικά τις προτάσεις του, τονίζοντας ότι είναι τεράστια η ανάγκη επέκτασης του μετρό στη δυτική Θεσσαλονίκη και της μεταφοράς μέρους των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ, στην περιοχή της Σίνδου.
Ο κ. Αλεξανδρίδης αναφέρθηκε στα προβλήματα της δυτικής Θεσσαλονίκης, εστιάστηκε ιδιαίτερα, στο μείζον ζήτημα της επέκτασης του μετρό προς τη δυτική Θεσσαλονίκη και την τεράστια ανάγκη δημιουργίας αρκετών σταθμών του υπόγειου σιδηρόδρομου στο Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, ο οποίος είναι ο δεύτερος πληθυσμιακά στη Βόρεια Ελλάδα.
Ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη υπογειοποίησης μέρους της Περιφερειακής Οδού, στη μεγάλη σημασία που έχει για τη δυτική Θεσσαλονίκη η απόδοση στις τοπικές κοινωνίες χώρων των στρατοπέδων και στην αξιοποίηση του καπνομάγαζου της ΣΕΚΕ και των Μύλων Μελισσάρη.
Κλείνοντας ο κ. Αλεξανδρίδης σημείωσε ότι στην περαιτέρω ανάπτυξη της δυτικής Θεσσαλονίκης μπορεί να συμβάλλει η μεταφορά μέρους των εγκαταστάσεων της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης στην περιοχή της Σίνδου.