Το 2024 δουλέψαμε 179 ημέρες για να πληρώσουμε φόρους και εισφορές, σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ). Σημαντικό εδώ είναι να αναφερθεί ότι «την εικοσαετία από το 1999 έως το 2018 προστέθηκαν 47 παραπάνω ημέρες εργασίας για το κράτος.
Θυμίζουμε ότι η ετήσια έκθεση υπολογίζει συγκεκριμένα σε πόσες μέρες οι Έλληνες φορολογούμενοι απελευθερώνονται από την αποπληρωμή των φόρων τους, με τα χρήματα που κέρδισαν από την εργασία τους, πριν καλύψουν τις δικές τους ανάγκες, εφαρμόζοντας την μεθοδολογία του Tax Foundation. Δηλαδή πότε ακριβώς αποκτούν οι πολίτες «φορολογική ελευθερία».
Ωστόσο, η Ελλάδα παραμένει και στην πρώτη τριάδα των χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης με τους υψηλότερους έμμεσους φόρους, οι οποίοι ανήλθαν στο 40,1% των συνολικών εσόδων για το 2023.
Ακόμη όμως και σήμερα, τα φορολογικά έσοδα της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ, παραμένουν πάνω από τον μέσο όρο στη λίστα του ΟΟΣΑ.
Όπως και να έχει πάντως βάσει των απολογιστικών δεδομένων της Εισηγητικής Έκθεσης του Προϋπολογισμού,
– το 2024 εργαστήκαμε για το κράτος 179 ημέρες, 2 ημέρες περισσότερες σε σχέση με το 2023.
– αν συμπεριλάβουμε το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, οι ημέρες εργασίας για το κράτος το 2024 ήταν 182, 1 ημέρα λιγότερη σε σχέση με το 2023.
– η τελευταία εκτίμηση δείχνει ότι τα έσοδα από φόρους και εισφορές του 2024 είναι αυξημένα κατά 5,2% σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη του προϋπολογισμού, με τα έσοδα από άμεσους φόρους να σημειώνουν την μεγαλύτερη μεταβολή, κατά +10,3% ή 2,5 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, αν υπολογίσει κανείς και τα ποσά που κατέβαλλαν τα νοικοκυριά για την κάλυψη των βασικών τους αναγκών για διατροφή, ένδυση, στέγαση, οικιακά αγαθά, μεταφορές και επικοινωνίες, τότε καταλαβαίνει κανείς εύκολα ότι ο λογαριασμός δεν βγαίνει.
Το φτωχότερο 20% των Ελλήνων ξοδεύει κατά μέσο όρο το 22% του εισοδήματός του μόνο για στέγαση.
Την ίδια ώρα, για ένα μονομελές νοικοκυριό, το μηνιαίο κόστος στο σούπερ μάρκετ ανέρχεται γύρω στα 480 ευρώ, ενώ για μια τετραμελή οικογένεια μπορεί να φτάσει τα 1.000 ευρώ, λόγω των αυξημένων διατροφικών αναγκών και των βρεφικών ειδών (π.χ. γάλατα, πάνες).
Ο Γενικός Διευθυντής του ΚΕΦΙΜ Νίκος Ρώμπαπας δήλωσε σχετικά: «Παρά τις μειώσεις των φόρων, η φορολογική επιβάρυνση παραμένει στην Ελλάδα σταθερή, γεγονός που καταδεικνύει ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια για πολιτικές που θα ελαφρύνουν περαιτέρω νοικοκυριά και επιχειρήσεις και θα ενισχύσουν την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη γενική ευημερία».