Παράνομα είναι τα εντέλλεσθαι που αποστέλλουν οι διοικήσεις των νοσοκομείων στους γιατρους του ΕΣΥ, είτε για να καλύψουν τα δραματικά κενά στις εφημερίες του νοσοκομείου που εργάζονται είτε για να μετακινηθούν σε άλλα νοσοκομεία, που βρίσκονται ακόμα και εκτός Νομού για τον ίδιο λόγο.
Τα παραπάνω αναφέρει σε έγγραφό του δικηγορικό γραφείο στην Αθήνα, μετά από το αίτημα του Γενικού Γραμματέα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Πάνου Παπανικολάου, Νευροχειρουργού Διευθυντή στο Νοσοκομείο της Νίκαιας.
Αφορμή στάθηκε η επιστολή του διοικητή της 3ης ΥΠΕ Δημήτριου Τσαλικάκη στον Επιμελητή Β’ Γενικής και Οικογενειακή Ιατρικής Α.Γ ο οποίος διαμαρτύρεται για την υπερ-εφημέρευση.
Στην επιστολή του ο διοικητής απαντάει στον γιατρό ότι ο Νόμος ορίζει ότι : «γ) Για την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων και μονάδων Π.Φ.Υ. του Ε.Σ.Υ. και μέχρι την ολοκλήρωση των απαιτούμενων προσλήψεων ειδικευμένων ιατρών Ε.Σ.Υ., η δυνατότητα υπέρβασης του σαρανταοκταώρου υφίσταται έως την 31η.03.2025».
Ωστόσο, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του νομικού γραφείου, προς της ΟΕΓΝΕ, αναφορικά με τα εντέλλεσθαι αναφέρει ότι είναι εκτός νόμου και μάλιστα μπορούν να εξετάσουν ακόμα και την περίπτωση μήνυσης σε όσους διοικητές παραβαίνουν το νόμο.
Το ωράριο των γιατρών του ΕΣΥ
Αναλυτικά σύμφωνα με τον Νόμο 4495/2017 το τακτικό ωράριο των Ιατρών ΕΣΥ είναι 7 ώρες, συνεχές, πρωϊνό, πενθήμερο (Δευτέρα έως Παρασκευή), από ώρα 08:00 έως 15:00. Ορίζει, ακόμη, ότι η εβδομαδιαία διάρκεια εργασίας (πρωϊνό ωράριο και εφημερίες) δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες, με περίοδο αναφοράς (μέσο όρο) του 4 μήνες. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να υπερβαίνει το απόλυτο όριο των 60 ωρών. Ορίζεται, ακόμη, ότι για την ασφάλεια και της υγεία των ιατρών, η υπέρβαση του 48ώρου γίνεται για την κάλυψη των αναγκών σε εφημερίες εφ’ όσον ο Ιατρός συναινεί για την παροχή της εργασίας. Επίσης ο Ιατρός δεν υφίσταται καμία επίπτωση, αν δε δεχτεί να εκτελέσει την εργασία αυτή.
Με βάση τα παραπάνω το δικηγορικό γραφείο απαντώντας στον διοικητή της 3η ΥΠΕ, αναφέρει μεταξύ άλλων : «Η νομιμότητα δεν τηρείται. Οι απειλές προκάλεσαν ανασφάλεια. Δηλοποιούμε ότι εξετάζουμε την περίπτωση κατάθεσης μήνυσης κατά των διοικητών που παρανομούν και εσάς, βέβαια, για ηθική αυτουργία σε πλείονα του ενός αδικήματα. Αντιλαμβάνεστε ότι «σαφώς προκύπτει ότι η κατάρτιση και κοινοποίηση (…) προγραμμάτων εφημέρευσης», που αντίκειται στις διατάξεις του ν. 4498/2017,στερείται νομιμότητας.»
Το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή
Με βάση τις παραπάνω νομικές διευκρινήσεις το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή (ΕΚΑ) καταγγέλλει ότι: Σύμφωνα λοιπόν με τον αξιότιμο κύριο διοικητή της 3ης ΥΠΕ πρώην διοικητή της 4ης ΥΠΕ ΔΕΝ υπάρχει η Οδηγία 2003/88/ΕΚ της ΕΕ, ΔΕΝ υπάρχει ο νόμος 4495/2017, ΔΕΝ υπάρχει κανένας περιορισμός στον μηνιαίο αριθμό εφημεριών που «εντέλλεται» να κάνει ο οποιοσδήποτε γιατρός άσχετα με το αν θέλει ή δεν θέλει.
Ο κάθε διοικητής νοσοκομείου και ο κάθε διοικητής ΥΠΕ μπορούν να «διατάξουν» κάθε γιατρό (νοσοκομείου ή Κέντρου Υγείας αντίστοιχα) να κάνει 10, 20, 25 ή 30 εφημερίες τον μήνα.
Ο μόνος περιορισμός είναι ο ημερολογιακός, δηλαδή το ότι οι μήνες έχουν αριθμό ημερών 30,31 (ή 28,29 – ο Φεβρουάριος) αλλιώς ο κάθε κομματοδιορισμένος διοικητής νοσοκομείου ή ΥΠΕ θα μπορούσε να «διατάξει» τον κάθε γιατρό να κάνει 40, 45 ή 50 εφημερίες τον μήνα. Και ο κάθε γιατρός θέλει δεν θέλει είναι τάχα «υποχρεωμένος» να «υπακούσει στην διαταγή».
Σημειώνεται πως ο κ. Τσαλικάκης όταν ήταν διοικητής της 4ης ΥΠΕ, οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης και των Σερρών πηγαινοέρχονται στα νοσοκομεία της Δράμα, της Καβάλας, σύμφωνα πάντα με το ΕΚΑ.
Στόχος των εντέλλεσθε, όπως τονίζει το ΕΚΑ, είναι ο εξαναγκασμός σε παραίτηση από το ΕΣΥ και των λίγων γιατρών που έχουν απομείνει σε υποστελεχωμένα τμήματα ή μονάδες ώστε να ευοδώνεται η ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση των πάντων και καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρους να δράσουν άμεσα.