Τον οδικό χάρτη της οικονομίας για τα επόμενα χρόνια αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, με την παρουσίαση του 4ετούς Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού-Διαρθρωτικού Προγράμματος από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, στο υπουργικό συμβούλιο. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει διαρθρωτικές αλλαγές και στόχους για το δημοσιονομικό πλαίσιο έως το 2028, με έμφαση στην ανάπτυξη, τα πρωτογενή πλεονάσματα και τη μείωση του δημόσιου χρέους.
Η κυβέρνηση έχει θέσει ρεαλιστικούς στόχους για την ανάπτυξη, προβλέποντας ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στο 2,2% για το 2024 και στο 2,3% για το 2025. Ταυτόχρονα, αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμηση για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,4% του ΑΕΠ για το 2024, συγκριτικά με την προηγούμενη πρόβλεψη του 2,1%. Όσον αφορά τις καθαρές πρωτογενείς δαπάνες, συμφωνήθηκε να ξεπεράσουν τον αρχικό στόχο του 3% για το 2025, με το ύψος τους να προσεγγίζει τα 3,5 δισ. ευρώ, χάρη στις θετικές δημοσιονομικές επιδόσεις της χρονιάς.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει να αυξάνει τις δαπάνες πάνω από το 3% έως το τέλος του 2028. Αυτή η θετική προοπτική αφήνει περιθώρια για νέες παρεμβάσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση του εισοδήματος των νοικοκυριών και στη στήριξη ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας στην επόμενη τετραετία. Παράλληλα, αρμόδιοι παράγοντες υπογραμμίζουν την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε σταδιακές φοροελαφρύνσεις από το 2026, επικεντρώνοντας τις παρεμβάσεις σε ασφαλιστικές εισφορές, τεκμήρια και το τέλος επιτηδεύματος.
Μείωση του χρέους και ενίσχυση της βιωσιμότητας
Αναφορικά με το δημόσιο χρέος, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι το 2025 θα διαμορφωθεί στο 146,3% του ΑΕΠ, μειωμένο από 152,7% φέτος, με στόχο την υποχώρηση κάτω από το 130% του ΑΕΠ μέχρι το 2028. Αυτό το σχέδιο αναμένεται να συμβάλει στη διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας και της εμπιστοσύνης των επενδυτών, δημιουργώντας ένα σταθερό περιβάλλον για τις μελλοντικές επενδύσεις και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.
Προετοιμασίες για τον προϋπολογισμό του 2025
Στο υπουργείο Οικονομικών, οι προετοιμασίες για τον προϋπολογισμό του 2025 – το προσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή την Δευτέρα 7 Οκτωβρίου – είναι σε πλήρη εξέλιξη, με στόχο την ενσωμάτωση μέτρων ύψους 1,2 δισ. ευρώ που θα ενισχύσουν την οικονομική σταθερότητα και την κοινωνική ευημερία. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν:
• Αύξηση συντάξεων κατά 2,5%, προσφέροντας στήριξη στους συνταξιούχους.
• Αύξηση μισθών στο Δημόσιο ώστε ο εισαγωγικός μισθός να μην υπολείπεται του κατώτατου μισθού, ενισχύοντας έτσι το εισόδημα των δημόσιων υπαλλήλων.
• Αύξηση 20% της αποζημίωσης νυχτερινών υπηρεσιών για ένστολους, όπως αστυνομία και πυροσβεστικό σώμα.
• Μείωση 1% των ασφαλιστικών εισφορών από 1/1/2025, με 0,5% να προέρχεται από τις εισφορές των εργαζομένων και 0,5% από τις εργοδοτικές εισφορές στον τομέα της υγείας.
• Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για ελεύθερους επαγγελματίες, ελαφρύνοντας το φορολογικό βάρος τους.
• Μονιμοποίηση της επιστροφής ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, στηρίζοντας τους αγρότες.
• Τριετής απαλλαγή φόρου εισοδήματος για εισοδήματα που θα προκύψουν από την ενοικίαση κλειστών κατοικιών έως το τέλος του 2025, προκειμένου να κινητοποιηθεί η αγορά ακινήτων.
• Αύξηση της μείωσης στον ΕΝΦΙΑ κατά 20% για κατοικίες έως 500.000 ευρώ που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές.
• Απαλλαγή από ΦΠΑ 24% για τις νέες οικοδομές, ενθαρρύνοντας την οικοδομική δραστηριότητα.
• Κατάργηση του φόρου ασφαλίστρου 15% στα συμβόλαια υγείας για παιδιά έως 18 ετών.
• Απαλλαγή από το φόρο των οικειοθελών παροχών επιχειρήσεων υπέρ νέων γονέων, ενισχύοντας την οικογενειακή πολιτική.
• Αυτοτελής φορολόγηση εφημεριών ιατρών ΕΣΥ με συντελεστή 22%, διασφαλίζοντας τα έσοδα του κράτους.
• Κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων, ενισχύοντας την αναπτυξιακή δυναμική της αγοράς.
Σύμφωνα με το υπουργείο οι παρεμβάσεις, μαζί με τη μείωση του χρέους και τη συνεχή ενίσχυση της οικονομίας, αναμένεται να οδηγήσουν τη χώρα σε ένα σταθερό μονοπάτι οικονομικής ανάπτυξης, προσφέροντας σημαντική ανακούφιση στα νοικοκυριά και ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Διαβάστε επίσης
Αντίστροφη μέτρηση για το πετρέλαιο θέρμανσης: Πού θα κινηθεί η τιμή
ΟΠΕΚΑ: Ημέρα πληρωμών για το επίδομα παιδιού και άλλες 17 παροχές