Να πάρουν τους Παλαιστίνιους από τη Γάζα ζητά από Αίγυπτο και Ιορδανία ο Ντόναλντ Τραμπ.
Ο αμερικανός πρόεδρος είπε σε δημοσιογράφους στο στο Air Force One, πως θα αυτό θα μπορούσε να είναι «είτε προσωρινό είτε μακροπρόθεσμο».
«Μιλάμε για περίπου 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους», ανέφερε χαρακτηριστικά, συγκρίνοντας για μια ακόμη φορά τον παλαιστινιακό θύλακα με «εργοτάξιο κατεδάφισης», έπειτα από 15 μήνες πολέμου.
«Θα ήθελα η Αίγυπτος να πάρει κόσμο. Θα ήθελα η Ιορδανία να πάρει κόσμο», δήλωσε, σημειώνοντας πως χθες Σάββατο μίλησε με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα. «Του είπα πως θα ήθελα να πάρει πιο πολύ κόσμο, διότι κοιτάω όλη τη Λωρίδα της Γάζας αυτή τη στιγμή και γίνεται χαμός, είναι μεγάλο χάλι. Θα ήθελα να πάρει κόσμο», ανέφερε, εκφράζοντας για πρώτη φορά τόσο ανοιχτά την άποψή του για την ανοικοδόμηση της Γάζας.
Σήμερα Κυριακή, ο Τραμπ αναμένεται να μιλήσει και με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.
«Προωθήστε τη μετανάστευση τώρα»
Οι δηλώσεις του αμερικανού προέδρου, που ρίχνουν κι άλλο «λάδι στη φωτιά» της Μέσης Ανατολής, έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό από τον ακροδεξιό Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ που παραιτήθηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση, επειδή διαφώνησε με τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα.
«Προωθήστε τη μετανάστευση τώρα», ζήτησε από τον Νετανάχιου, ο Μπεν Γκβιρ, τονίζοντας: «όταν ο πρόεδρος της μεγαλύτερης υπερδύναμης στον κόσμο, ο Τραμπ, προσωπικά, έρχεται με αυτή την ιδέα, αξίζει η ισραηλινή κυβέρνηση να την εφαρμόσει».
Η προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον Τζο Μπάιντεν είχε τονίσει πέρυσι πως εναντιώνεται στον εξαναγκαστικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων.
Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διεθνείς οργανισμοί και οργανώσεις αρωγής εκφράζουν ανησυχία εδώ και καιρό για την καταστροφική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο πόλεμος εκτόπισε σχεδόν ολόκληρο τον πληθυσμό (2,4 εκατομμύρια προπολεμικά).
Τραμπ: Το Ισραήλ «ουδέποτε είχε καλύτερο φίλο στον Λευκό Οίκο»
Ο Ντόναλντ Τραμπ, που επαναλάμβανε κατά την πρώτη του θητεία στην προεδρία (2017-2021) ότι το Ισραήλ «ουδέποτε είχε καλύτερο φίλο στον Λευκό Οίκο», επιβεβαίωσε εξάλλου πως προχώρησε στην άρση της αναστολής παραδόσεων βομβών 2.000 λιβρών (907 κιλών) στον ισραηλινό στρατό που είχε αποφασιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση του Δημοκρατικού προκατόχου του Τζο Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη χρονιά τις παραδόσεις των βομβών αυτών, που θεωρούνται ακριβείας μεν, αλλά έχουν εξαιρετικά μεγάλη ισχύ, επιχειρηματολογώντας πως προκάλεσαν «μεγάλη ανθρώπινη τραγωδία».
Η ομάδα του κ. Τραμπ, σε συντονισμό με αυτή του κ. Μπάιντεν, άσκησε πίεση στις δυο πλευρές να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός πριν από την ορκωμοσία του τη Δευτέρα. Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή μια ημέρα νωρίτερα, απελευθερώθηκαν χθες τέσσερις στρατιωτίνες 19 ως 20 ετών και μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, όπου ξαναβρέθηκαν με τους δικούς τους. Κατόπιν διακομίστηκαν με ελικόπτερο σε κοντινό νοσοκομείο στο Τελ Αβίβ για να υποβληθούν σε εξετάσεις.
Χθες βράδυ, συγγενείς ομήρων και υποστηρικτές τους διαδήλωσαν ιδίως στο Τελ Αβίβ για να απαιτήσουν η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νετανιάχου να τηρήσει πλήρως τη συμφωνία και να επιστρέψουν οι υπόλοιποι όμηροι -απομένουν 87, από τους οποίους όμως 34 έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό- από τους συνολικά 251 που είχαν οδηγηθεί, ζωντανοί ή νεκροί, στον θύλακο την 7η Οκτωβρίου 2023.
Στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, υποδέχθηκαν με αγαλλίαση μέρος των 200 Παλαιστινίων που αποφυλακίστηκαν. Κάποιοι πάνω στους ώμους κατοίκων, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα με στολές της φυλακής, ξαναβρέθηκαν με τους δικούς τους, έπεσαν στις αγκαλιές τους, συχνά με δάκρυα να τρέχουν.
Μια πρώτη ανταλλαγή τριών ισραηλινών ομήρων και 90 παλαιστινίων κρατουμένων έγινε την πρώτη ημέρα της εκεχειρίας, τη 19η Ιανουαρίου.
Η έφοδος της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023 είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.210 άνθρωποι στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα.
Στις ισραηλινές ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων στη Λωρίδα της Γάζας, που τέθηκε υπό απόλυτη πολιορκία, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 47.283 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.
Στην πρώτη φάση της συμφωνίας, διάρκειας 42 ημερών, προβλέπεται να αφεθούν ελεύθεροι 33 ισραηλινοί όμηροι με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 1.904 παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινά κέντρα κράτησης· οι υπόλοιποι ισραηλινοί όμηροι, ζωντανοί και νεκροί, πρόκειται να επαναπατριστούν στις επόμενες δυο φάσεις.
Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση Νετανιάχου και αντιπροσωπεία παλαιστινιακών κινημάτων με τη μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ αναμένεται να ξαναρχίσουν σύντομα για να συγκεκριμενοποιηθούν η δεύτερη και η τρίτη φάση. Ωστόσο, το εάν θα κλειστεί συμφωνία παραμένει ανοικτό σε αυτό το στάδιο και πολλοί στο Ισραήλ φοβούνται πως ο πόλεμος θα ξαναρχίσει όταν η πρώτη φάση τερματιστεί, κάτι για το οποίο πιέζουν ασφυκτικά οι σύμμαχοι του ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου.
Αυτό πιθανόν θα καταδίκαζε τους υπόλοιπους ομήρους που απομένουν ζωντανοί.
Ένδειξη των δυσκολιών στην εφαρμογή της συμφωνίας: διαφωνία της τελευταίας στιγμής εμπόδισε χθες την έναρξη της προβλεπόμενης επιστροφής στο βόρειο τμήμα του θυλάκου εκατοντάδων χιλιάδων εκτοπισμένων.
Η ισραηλινή πλευρά θέτει ως όρο για να ανοίξει ο «διάδρομος του Νετσαρίμ», που χωρίζει το βόρειο από το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, με την απελευθέρωση άμαχης ομήρου, της Αρμπέλ Γεχούντ, 27 ετών. Καταγγέλλει την αθέτηση όρου της συμφωνίας που δεν είχε δημοσιοποιηθεί και την υποχρέωνε να αφήσει «πρώτες» ελεύθερες άμαχες ομήρους.
Στέλεχος της Χαμάς εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί ότι η νεαρή θα αφεθεί ελεύθερη «στην τρίτη ανταλλαγή» ομήρων και φυλακισμένων, την 1η Φεβρουαρίου.