Το Ιράν προειδοποίησε σήμερα το Ισραήλ κατά επιθέσεων με στόχο την Ισλαμική Δημοκρατία, μια εβδομάδα αφότου η Τεχεράνη εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση στο ισραηλινό έδαφος οδηγώντας τη Μέση Ανατολή στο χείλος της καταστροφής.
«Όποια επίθεση με στόχο τις υποδομές του Ιράν θα προκαλέσει σκληρά αντίποινα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί, προειδοποιώντας το Ισραήλ να μην επιτεθεί στη χώρα του.
«Συνιστούμε στο σιωνιστικό καθεστώς (το Ισραήλ) να μη δοκιμάζει την αποφασιστικότητα της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Αν υπάρξει επίθεση εναντίον της χώρας μας, η απάντησή μας θα είναι σφοδρότερη», δήλωσε ο Αραγτσί σε ομιλία του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.
Τυχόν επίθεση με στόχο ιρανικές υποδομές θα απαντηθεί με σκληρά αντίποινα και «οι εχθροί μας γνωρίζουν σε τι είδους στόχους εντός του Σιωνιστικού Καθεστώτος (του Ισραήλ) έχουμε πρόσβαση», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο Αραγτσί θα επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες της περιοχής, αρχής γενομένης από σήμερα, για να έχει συνομιλίες για περιφερειακά ζητήματα και για να βρεθεί τρόπος να σταματήσουν τα «εγκλήματα» του Ισραήλ στη Γάζα και στον Λίβανο, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.
Οι χώρες του Κόλπου έχουν επιχειρήσει να δείξουν στο Ιράν την ουδετερότητά τους στη σύγκρουσή του με το Ισραήλ, όπως είπαν πηγές στο Reuters την περασμένη εβδομάδα.
Την Κυριακή, ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν μετέβη στο νησί Καργκ, στον Κόλπο, το οποίο φιλοξενεί τον μεγαλύτερο πετρελαϊκό τερματικό σταθμό της χώρας, και είχε συνομιλίες με έναν αντιπλοίαρχο, όπως μετέδωσε η ειδησεογραφική ιστοσελίδα του υπουργείου Shana, εξαιτίας της ανησυχίας για το ενδεχόμενο ισραηλινού πλήγματος σε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.
Η αμερικανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Axios επικαλέστηκε Ισραηλινούς αξιωματούχους σύμφωνα με τους οποίους οι ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις μπορεί να αποτελέσουν πιθανό στόχο, κάτι το οποίο θα συνιστούσε σοβαρή κλιμάκωση που θα μπορούσε να εκτοξεύσει τις παγκόσμιες τιμές πετρελαίου.
Την Παρασκευή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα εξέταζε εναλλακτικές λύσεις αντί να πλήξει τις ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, αν βρισκόταν στη θέση του Ισραήλ, και πρόσθεσε ότι το Ισραήλ κατά τη γνώμη του δεν έχει ακόμη καταλήξει πώς θα απαντήσει στο Ιράν.
CIA: «Ισραήλ και Ιράν δεν θέλουν ολοκληρωτική σύγκρουση»
Ο επικεφαλής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, τόνισε πως ούτε το Ισραήλ, ούτε το Ιράν θέλουν «ολοκληρωτική σύγκρουση», επικαλούμενος πληροφορίες από την κοινότητα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, προσθέτοντας ωστόσο πως πάντα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αυτός ο υπολογισμός να είναι εσφαλμένος.
«Εμείς αντιμετωπίζουμε τον πολύ πραγματικό κίνδυνο μιας περαιτέρω περιφερειακής κλιμάκωσης της σύγκρουσης», είπε ο Μπερνς κατά τη διάρκεια συνεδρίου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το CBS News.
Ακόμη, υποστήριξε ότι το Ισραήλ «ζυγίζει πολύ προσεκτικά» το πώς θα απαντήσει στην επίθεση του Ιράν την περασμένη εβδομάδα, κατά την οποία η Τεχεράνη εκτόξευσε περίπου 200 βαλλιστικούς πυραύλους, αλλά προειδοποιεί ότι υπάρχει πιθανότητα για «λανθασμένες εκτιμήσεις». «Η Μέση Ανατολή είναι ένα μέρος όπου συμβαίνουν συνεχώς περίπλοκα πράγματα», λέει.
Παράλληλα, ο Μπερνς ανέφερε ότι ενώ η ιρανική επίθεση αποκάλυψε κάποιους περιορισμούς στις στρατιωτικές δυνατότητες του Ιράν, «αυτό δεν σημαίνει ότι οι δυνατότητες αυτές δεν είναι ακόμη αρκετά ισχυρές και είναι κάτι που όχι μόνο το Ισραήλ, αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους».
Όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, είπε ότι φάνηκε να έχει επιταχυνθεί, αλλά δεν έδειξε ότι το Ιράν έχει αλλάξει απόφαση αναφορικά με την αναστολή της οπλοποίησής του.
Όσον αφορά τη Γάζα, τόνισε ότι οι προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας για τους ομήρους και την κατάπαυση του πυρός είναι «άκαρπες» μέχρι στιγμής.
«Το τι διακυβεύεται στη Γάζα διαμορφώνεται από την πολιτική βούληση», πρόσθεσε ο επικεφαλής της CIA. «Στο τέλος, δεν πρόκειται μόνο για αγκύλες σε κείμενα ή δημιουργικές φόρμουλες όταν προσπαθείς να διαπραγματευτείς μια συμφωνία ομηρίας και κατάπαυσης του πυρός. Πρόκειται για ηγέτες που πρέπει τελικά να αναγνωρίσουν ότι δεν πάει άλλο, ότι το τέλειο σπάνια υπάρχει στο μενού, ειδικά στη Μέση Ανατολή. Και στη συνέχεια πρέπει να πας να κάνεις δύσκολες επιλογές και κάποιους συμβιβασμούς προς το συμφέρον και μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής σταθερότητας».
NYT: Ανησυχία της Ουάσινγκτον για χτύπημα του Ισραήλ στα πυρηνικά του Ιράν
Στα σενάρια για το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν αναφέρεται δημοσίευμα των New York Times, στο οποίο τονίζεται η ανησυχία της Ουάσινγκτον για επίθεση σε πυρηνικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης, αν και δεν φαίνεται πιθανό σε αυτή τη φάση.
Ξεκινώντας από την περιγραφή μιας άσκησης που έκαναν πριν από δύο χρόνια δεκάδες ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη πάνω από τη Μεσόγειο Θάλασσα, προσομοιώνοντας ένα χτύπημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, οι New York Times σημειώνονουν ότι «ο σκοπός της άσκησης δεν ήταν απλώς να εκφοβίσει τους Ιρανούς. Σχεδιάστηκε επίσης για να στείλει ένα μήνυμα στην κυβέρνηση Μπάιντεν: Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία εκπαιδεύονταν να διεξάγει την επιχείρηση μόνη της, παρόλο που οι πιθανότητες επιτυχίας θα ήταν πολύ μεγαλύτερες αν οι Ηνωμένες Πολιτείες -με το οπλοστάσιό τους από “bunker busters” 30.000 λιβρών- συμμετείχαν στην επίθεση».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρώην και νυν ανώτεροι ισραηλινοί αξιωματούχοι εξέφρασαν αμφιβολίες για το αν το Ισραήλ έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει σημαντική ζημιά στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. «Παρ’ όλα αυτά, τις τελευταίες ημέρες, οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου αναρωτιούνται σιωπηλά αν οι Ισραηλινοί ετοιμάζονται να το κάνουν μόνοι τους, αφού κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μπορεί να μην ξαναζήσουν μια τέτοια στιγμή» συνεχίζουν οι ΝΥΤ.
Στο πλαίσιο αυτό υπενθυμίζουν τις προειδοποιήσεις Μπάιντεν προς το Τελ Αβίβ να μην πλήξουν πυρηνικές ή ενεργειακές εγκαταστάσεις, λέγοντας ότι οποιαδήποτε απάντηση θα πρέπει να είναι «ανάλογη» με την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ, αλλά και τη σαφή τοποθέτηση του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, προς τον ισραηλινό όμόλογό του ότι οι ΗΠΑ ήθελαν το Ισραήλ να αποφύγει αντίποινα που θα οδηγούσαν σε νέα κλιμάκωση από τους Ιρανούς.
Κατά τους New York Times «είναι πιθανό ότι τα πρώτα αντίποινα του Ισραήλ κατά του Ιράν θα επικεντρωθούν σε στρατιωτικές βάσεις και ίσως σε κάποιες τοποθεσίες πληροφοριών. Τουλάχιστον αρχικά, το Ισραήλ φαίνεται απίθανο να κυνηγήσει τα πυρηνικά του Ιράν. Μετά από συζήτηση, οι στόχοι αυτοί φαίνεται να έχουν “κρατηθεί” για αργότερα, εάν οι Ιρανοί κλιμακώσουν με δική τους αντεπίθεση».
Στο δημοσίευμα σημειώνετα, ωστόσο, ότι «υπάρχει μια αυξανόμενη συζήτηση στο εσωτερικό του Ισραήλ, που απηχεί και ορισμένους στις Ηνωμένες Πολιτείες, να αξιοποιήσουν τη συγκυρία και να πάνε πίσω για χρόνια ή και περισσότερο τη δυνατότητα του Ιράν να βρίσκεται στο κατώφλι παραγωγής μιας πυρηνικής βόμβας. Ενώ μεγάλο μέρος της δημόσιας συζήτησης έχει επικεντρωθεί στο γεγονός ότι το Ιράν θα μπορούσε σχεδόν σίγουρα να αυξήσει τον εμπλουτισμό για την παραγωγή ουρανίου ποιότητας βόμβας μέσα σε λίγες εβδομάδες, το πιο σημαντικό γεγονός είναι ότι οι Ιρανοί μηχανικοί θα χρειάζονταν μήνες ή ίσως περισσότερο από ένα χρόνο για να μετατρέψουν αυτό το καύσιμο σε ένα όπλο που θα μπορούσε να παραδοθεί».
Αμερικανοί αξιωματούχοι, με πρώτο τον Τζο Μπάιντεν, παλεύουν να αφαιρέσουν τέτοια πλήγματα από το τραπέζι, λέγοντας ότι πιθανότατα θα ήταν αναποτελεσματικά και θα μπορούσαν να βυθίσουν την περιοχή σε έναν πόλεμο μεγάλης κλίμακας, σημειώνουν οι ΝΥΤ.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, μέχρι το 2021 και την πρωθυπουργία του Ναφτάλι Μπένετ, το Ισραήλ δεν είχε πραγματικό σχέδιο για να επιτεθεί στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αντ’ αυτού εστίαζε στη Χεζμπολάχ. Εκείνος ήταν ο οποίος είχε ζητήσει «νέες ασκήσεις για την προσομοίωση πτήσης μεγάλων αποστάσεων προς το Ιράν και να διατεθούν νέοι πόροι στις προετοιμασίες».
Ανεξάρτητα του αν το Ισραήλ θα χτυπήσει ή όχι τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, υπάρχουν, κατά τους ΝΥΤ, νέοι λόγοι ανησυχίας για το πυρηνικό μέλλον της Τεχεράνης.
Η πρώτη ανησυχία είναι ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν έχει επανειλημμένα υποστηρίξει τις τελευταίες εβδομάδες, ότι η Ρωσία μοιράζεται τεχνολογικά θέματα με το Ιράν για τα πυρηνικά. Αξιωματούχοι περιγράφουν τη βοήθεια ως «τεχνική βοήθεια» και λένε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι παρέχει στο Ιράν το υλικό που χρειάζεται για να κατασκευάσει μια κεφαλή. Όμως, μέχρι να ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Ρωσία είχε συνεργαστεί με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη για να περιορίσει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ακόμη και να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις του 2015 στο πλευρό των δυτικών εθνών. Τώρα, εάν οι αμερικανικές αναφορές είναι σωστές, η ανάγκη της Ρωσίας για ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άλλα όπλα σημαίνει ότι θα μπορούσε να επιταχύνει την πρόοδο του Ιράν προς την κατασκευή πυρηνικής συσκευής.
Η δεύτερη ανησυχία είναι ότι η ζημιά που προκλήθηκε στη Χεζμπολάχ τις τελευταίες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένου του αποκεφαλισμού της ηγεσίας της, θα μπορούσε να κάνει το Ιράν να αισθάνεται ευάλωτο. Δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει στην ικανότητα της τρομοκρατικής ομάδας να χτυπήσει το Ισραήλ. Η κίνηση για την απόκτηση πυρηνικού όπλου μπορεί να γίνει ο μόνος πραγματικός τρόπος για να αποτρέψει το Ισραήλ.
Και τέλος, η τρίτη ανησυχία είναι ότι το ιρανικό πρόγραμμα θα γίνει πιο δύσκολο να χτυπηθεί. Πριν από αρκετά χρόνια, υπό το άγρυπνο βλέμμα των αμερικανικών και ισραηλινών δορυφόρων, το Ιράν άρχισε να σκάβει ένα τεράστιο δίκτυο σήραγγας ακριβώς νότια του Natanz. Δεν είναι ακόμη σε λειτουργία. Στο παρελθόν – όταν το Ισραήλ κατέστρεψε μη ολοκληρωμένους ακόμη πυρηνικούς αντιδραστήρες στο Ιράκ το 1981 και στη Συρία το 2007 – ήταν ακριβώς η στιγμή που επέλεξε να πραγματοποιήσει προληπτικές επιθέσεις.
Οι IDF αυξάνουν την πίεση στη Χεζμπολάχ
Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός άσκησε περισσότερη πίεση στην υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ του Λιβάνου σκοτώνοντας τον διοικητή του αρχηγείου της με πλήγμα στην περιοχή της Βηρυτού, ανέφερε ο στρατός σε σημερινή του ανακοίνωση.
Αν επιβεβαιωθεί, ο θάνατος του Σουχάιλ Χουσέιν Χουσεΐνι θα είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής του Ισραήλ να επιφέρει σημαντικά πλήγματα δολοφονώντας ηγέτες και διοικητές της Χεζμπολάχ και της συμμαχικής της Χαμάς, που μάχεται κατά του Ισραήλ στη Γάζα εδώ και ένα χρόνο.
Στο μεγαλύτερο πλήγμα κατά της Χεζμπολάχ εδώ και δεκαετίες το Ισραήλ σκότωσε τον ηγέτη της Χασάν Νασράλα με βομβαρδισμό στα νότια προάστια της Βηρυτού τον περασμένο μήνα.
Οι επιθέσεις προκάλεσαν ανησυχία ότι οι ΗΠΑ, ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ, και η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, θα παρασυρθούν σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στην πετρελαιοπαραγωγό Μέση Ανατολή.
Η ένταση ανάμεσα στους ορκισμένους εχθρούς Ιράν και Ισραήλ βρίσκεται στο αποκορύφωμά της καθώς ο πολυετής σκιώδης πόλεμος και οι δολοφονίες μετατράπηκαν σε ανοιχτές συγκρούσεις που έχουν οδηγήσει την περιοχή στα πρόθυρα ολοκληρωτικού πολέμου.
Το Ισραήλ μελετά πιθανά σενάρια απάντησης στις επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους που εξαπέλυσε η Τεχεράνη εναντίον του την περασμένη εβδομάδα ως αντίποινα στη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στον Λίβανο.