Μισό αιώνα τρόπο έπειτα από την τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο, οι λέξεις «Ξεριζωμός», «Αγνοούμενοι», «εγκλωβισμένοι» συνεχίζουν να κρατούν ανεξίτηλη τη μνήμη και ανεπούλωτο ένα συλλογικό εθνικό τραύμα. Το σημερινό «MEGA Stories» (00.20, Mega) ταξίδεψε στην Κύπρο και αναδεικνύει τις ιστορίες των ανθρώπων που ζουν καθημερινά εδώ και πενήντα χρόνια τις συνέπειες του παράνομου κατοχικού καθεστώτος.
Η Δώρα Αναγνωστοπούλου συνάντησε μια εμβληματική φυσιογνωμία του κυπριακού ελληνισμού, τη θρυλική δασκάλα του έθνους, Ελένη Φωκά. Η γυναίκα που με θάρρος και αυταπάρνηση κράτησε για 23 χρόνια ανοιχτό το δημοτικό σχολείο της κατεχόμενης Αγίας Τριάδας μιλά σε πρώτο πρόσωπο για τα συγκλονιστικά βιώματά της ως Εγκλωβισμένη του Ριζοκαρπάσου αλλά και για την ελπίδα της επιστροφής η οποία παραμένει άσβεστη και ζωντανή.
Η συγγραφέας Ευρυδίκη Περικλέους διηγείται όσα έμαθε από τη δεκαετή έρευνά της για την ιστορία της Ελένης Φωκά και αποτυπώνονται σε ένα βιβλίο-ντοκουμέντο.
Ο Ηλίας Παντελίδης, κοινοτάρχης της κατεχόμενης Γιαλούσας, και ο Δημήτρης Κοτσιεκκάς, ένας νέος που έχει ζήσει τη μισή ζωή του ως Εγκλωβισμένος και την άλλη μισή ως πολίτης των ελεύθερων περιοχών, εξηγούν το ιδιότυπο καθεστώς αιχμαλωσίας στο οποίο κλήθηκαν να ζουν οι πολίτες της κατεχόμενης Κύπρου.
Τις σπαρακτικές ιστορίες τους αφηγούνται στην κάμερα της εκπομπής και συγγενείς Αγνοουμένων: η Χρυστάλλα Κυριάκου θυμάται την τελευταία φορά που είδε ζωντανά τα τρία της παιδιά τον Αύγουστο του 1974, η Δέσπω Ζησίμου- Εγγλέζου μιλά για την πολιορκία του πατρικού της σπιτιού που κατέληξε στη δολοφονία του πατέρα και των αδελφών της, η Μαρία Λεοντή ανακαλεί την ύστατη ανάμνηση του πατέρα της και ο Νίκος Σεργίδης, αδελφός Αγνοούμενου, και Πρόεδρος Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων εξηγεί πώς η αναζήτηση κρατά ζωντανή την ελπίδα αλλά και ανοιχτή μια εθνική και βαθιά προσωπική πληγή.