Ποδαρικό με κοκτέιλ αναπνευστικών ιώσεων φαίνεται να κάνει το 2025. Στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των Νοσοκομείων τα περιστατικά προς εξέταση και πιθανή λήψη αγωγής προς ανακούφιση των συμπτωμάτων παρουσιάζουν αυξητική τάση, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Δρ. Τσικρικά Σταματούλα, πνευμονολόγος στο Νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ», πρόεδρος Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, πρόεδρος Προαγωγής Υγείας, Ιατρικής Εκπαίδευσης και Διακοπής Καπνίσματος Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας.
Καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν, το κύμα ιογενών ιώσεων που πλήττει το αναπνευστικό σύστημα δοκιμάζει τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την υπομονή των πολιτών, κυρίως αυτών που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, προσθέτει.
«Για παράδειγμα παθογόνα όπως η εποχική γρίπη, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), ο πνευμονιόκοκκος, χωρίς να λησμονούνται και οι νέες παραλλαγές του κορωνοϊού έχουν τη δυνατότητα να εξαπλώνονται ευκολότερα λόγω των κλειστών χώρων, της διασποράς των σταγονιδίων και της αυξημένης υγρασίας. Η αυξητική τάση των κρουσμάτων των εν λόγω ιώσεων αποτυπώνεται αριθμητικά κατά το τελευταίο διάστημα σε αυξημένες εισαγωγές στα νοσηλευτικά θεραπευτήρια ανά την επικράτεια».
«Βλέπουν» αύξηση των κρουσμάτων μετά τις γιορτές
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων, χωρίς να μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια ο πραγματικός αριθμός των μολύνσεων και διασποράς στην κοινότητα, αναφέρει η κ. Τσικρικά.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η κλιματική αλλαγή επηρεάζει σημαντικά την επιθετικότητα και τη νοσηρότητα των ιογενών λοιμώξεων και μικροβιακών παθογόνων, γεγονός που προβληματίζει και θέτει σε επαγρύπνηση την επιστημονική κοινότητα.
Ισχυρή σύσταση οι ασθενείς με χρόνια προβλήματα υγείας και μειωμένο αμυντικό σύστημα, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας όσον αφορά τις λοιμώξεις ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού οι οποίες αναμένονται να κορυφωθούν τις επόμενες εβδομάδες με την περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας.
Σύμφωνα με την κ. Τσικρικά, οι συγκεκριμένοι αναπνευστικοί ιοί και παθογόνα μεταδίδονται με πολύ συναφή τρόπο και παρουσιάζουν παρόμοια συμπτωματολογία, όπως για παράδειγμα υψηλό πυρετό, ξηρό ή παραγωγικό βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, βράγχος φωνής, κεφαλαλγία, μυαλγίες, αρθραλγίες, έκδηλη αδυναμία και καταβολή, ενώ έχουν διαγνωσθεί και περιστατικά συνλοίμωξης με βαριά κλινική συμπτωματολογία.
«Αδήριτη ανάγκη, ο άμεσος σχεδιασμός και οργάνωση ενός νέου χάρτη υγείας ανά την επικράτεια, η στοχευμένη ενίσχυση και ανασυγκρότηση των φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας, η στελέχωση όλων των βαθμίδων υγείας και κυρίως της πρωτοβάθμιας, καθώς και η ορθή διαχείριση των ανθρώπινων και των υλικοτεχνικών πόρων που θα αποσυμπιέσουν το ήδη υποστελεχωμένο και γηρασμένο ΕΣΥ και θα βελτιώσουν σημαντικά το επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας των πολιτών», τονίζει η Δρ Τσικρικά Σταματούλα.
Θα πρέπει να γίνει κατανοητό, υπογραμμίζει, ότι μόνο η τεκμηριωμένη γνώση αποτελεί τη μέγιστη δύναμη και τον θεμέλιο λίθο πρόληψης και όχι η αναζήτηση στον «γιατρό του ίντερνετ» όπου τις περισσότερες φορές αναγράφονται ανακριβείς, μη επικυρωμένες και γενικόλογες πληροφορίες, οι οποίες δύναται να οδηγήσουν σε καθυστέρηση έγκαιρης διάγνωσης και λήψη αγωγής.
«Μοναδική και πολύτιμη ευχή να είμαστε όλοι υγιείς και να μοιραστούμε αγάπη με φίλους και οικογένεια κατά τη διάρκεια των γιορτών και όχι τη μοναξιά ενός δωμάτιου νοσοκομείου με ενδοφλέβια θεραπεία και ορούς».