Οι Βρυξέλλες θέλουν να επιτρέψουν στις κυβερνήσεις να αποκλείουν ξένους πλειοδότες και να «αγοράζουν ευρωπαϊκά» σε μια κίνηση που απηχεί την πολιτική «Πρώτα η Αμερική» του νέου Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «θα προτείνει την εισαγωγή ευρωπαϊκής προτίμησης στις δημόσιες συμβάσεις για κρίσιμους τομείς και τεχνολογίες», σύμφωνα με προσχέδιο που έλαβαν οι Financial Times.
Αξιωματούχοι λένε ότι στόχος είναι να δοθεί στις κυβερνήσεις η δυνατότητα να προστατεύσουν σημαντικούς τομείς της ΕΕ από φθηνότερους ανταγωνιστές από την Κίνα και αλλού. Η πρόταση, η οποία στοχεύει στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, είναι ακόμη υπό συζήτηση και ενδέχεται να αλλάξει πριν δημοσιευτεί την Τετάρτη, ανέφεραν.
Το σχέδιο «αγοράστε ευρωπαϊκά», που θα μπορούσε να πλήξει το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελβετία, έχει συζητηθεί εδώ και καιρό στις Βρυξέλλες, αλλά επιχειρείται να λάβει υποστήριξη από οικονομικά φιλελεύθερα κράτη μέλη. Η τελευταία πρωτοβουλία έρχεται καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ δηλώνει πως θα δώσει προτεραιότητα στις εγχώριες αγορές.
«Η απώλεια της ευρωπαϊκής παραγωγικής ικανότητας και της τεχνογνωσίας σε κρίσιμους τομείς θα μπορούσε να καταστήσει την ΕΕ επικίνδυνα εξαρτημένη από τις εισαγωγές σε βασικά τμήματα της οικονομίας», αναφέρεται στο σχέδιο.
«Σε ένα πλαίσιο όπου άλλοι σημαντικοί παίκτες επιβάλλουν περιορισμούς πρόσβασης στις αγορές τους και επιδιώκουν να ενισχύσουν την παραγωγική ικανότητα σε κρίσιμες τεχνολογίες, η Ευρώπη πρέπει να διαφυλάξει τις δικές της ικανότητες».
Ο Stéphane Séjourné, ο Γάλλος επίτροπος της ΕΕ για τη βιομηχανική στρατηγική, δήλωσε ότι μέτρα όπως η αναθεώρηση των κανόνων για τις δημόσιες συμβάσεις και τις κρατικές ενισχύσεις αποτελούν μέρος της προσπάθειας των Βρυξελλών να «μεταφράσει το ευρωπαϊκό δόγμα σε δράση».
Η Επιτροπή θέλει να αναθεωρήσει την οδηγία για τις δημόσιες συμβάσεις το επόμενο έτος, η οποία υπαγορεύει ότι όλες οι συμβάσεις «πρέπει να αντιμετωπίζουν όλους τους αιτούντες ισότιμα και να μην κάνουν διακρίσεις μεταξύ τους».
Η ΕΕ έχει επίσης υπογράψει συμφωνία για τις κρατικές προμήθειες στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, η οποία ορίζει ότι τα μέτρα «δεν πρέπει να προετοιμάζονται, να εγκρίνονται ή να εφαρμόζονται έτσι ώστε να παρέχουν προστασία σε εγχώριους προμηθευτές, αγαθά ή υπηρεσίες ή να εισάγουν διακρίσεις μεταξύ ξένων προμηθευτών. αγαθών ή υπηρεσιών».