Η περίοδος χάριτος για τους οφειλέτες του Δημοσίου φαίνεται να φτάνει στο τέλος της, καθώς η Εφορία, έχοντας πλέον στη διάθεσή της τα κατάλληλα εργαλεία, θα μπορεί να προχωρά σε αυτόματες κατασχέσεις, χωρίς τη μεσολάβηση ανθρώπινου παράγοντα, για όλους όσους, ενώ έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τα χρέη τους, δεν το πράττουν.
Αυτό θα ισχύει ανεξάρτητα από το αν ο οφειλέτης έχει μεγάλα ή μικρά χρέη προς την Εφορία. Το νέο σύστημα που τίθεται σε εφαρμογή από την ΑΑΔΕ θα εντοπίζει, μέσα από έναν προσωπικό φάκελο που έχει δημιουργηθεί για κάθε οφειλέτη, ποιος μπορεί και ποιος όχι να πληρώσει ή τουλάχιστον να ρυθμίσει τις οφειλές του και θα ενεργεί ανάλογα.
Έτσι, η ΑΑΔΕ, μέσω των νέων εξελιγμένων συστημάτων διασταύρωσης και ελέγχου των περιουσιακών στοιχείων του κάθε οφειλέτη, θα έχει πλέον μια πιο σαφή εικόνα της περιουσιακής του κατάστασης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, και θα προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για την είσπραξη των οφειλών.
Η απειλή για αυτόματες κατασχέσεις επικρέμεται πάνω από μικρούς και μεγάλους οφειλέτες του Δημοσίου, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν ξεπεράσει τα 3,053 δισ. ευρώ στο πρώτο πεντάμηνο του έτους, σημειώνοντας αύξηση 22% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.
Περισσότεροι από 600.000 φορολογούμενοι κινδυνεύουν άμεσα με κατασχέσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της φορολογικής διοίκησης. Μέχρι το τέλος Μαΐου, το σύνολο των οφειλετών προς τη Φορολογική Διοίκηση ανήλθε σε 4.253.031 ΑΦΜ, εκ των οποίων 2.134.014 μπορούν να αντιμετωπίσουν αναγκαστικά μέτρα. Μέτρα έχουν ήδη επιβληθεί σε 1.525.162 φορολογούμενους.
Συγκεκριμένα, 608.852 οφειλέτες κινδυνεύουν άμεσα με κατασχέσεις, εφόσον δεν τακτοποιήσουν τα χρέη τους. Αντίθετα, 2.119.019 οφειλέτες, με χρέη κάτω των 500 ευρώ, δεν κινδυνεύουν άμεσα. Τον Μάιο, το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος ανήλθε σε 446 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 45,4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Στο πεντάμηνο, το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος έφτασε τα 3,053 δισ. ευρώ, με αύξηση 24,9% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Οι συνολικές εισπράξεις από το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος ανήλθαν στα 265 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 54,9% σε σχέση με το 2023. Στο πεντάμηνο, οι συνολικές εισπράξεις ανήλθαν σε 1.025 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 34,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το πραγματικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο στο τέλος του 2023 ήταν 80,8 δισ. ευρώ, με μεγάλο μέρος αυτών των ποσών να χαρακτηρίζεται ως ανεπίδεκτο είσπραξης.
Το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της νέας, ή μάλλον εμπλουτισμένης διαδικασίας, είναι ότι οι κατασχέσεις θα ενεργοποιούνται αυτόματα από το σύστημα, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση προς τον οφειλέτη, αμέσως μόλις η οφειλή καταστεί ληξιπρόθεσμη.
Όπως είναι φυσικό, η ΑΑΔΕ επικεντρώνεται σε όσους έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν αλλά δεν το κάνουν, και όχι σε εκείνους που αντικειμενικά δεν μπορούν. Από τον επόμενο χρόνο, η ΑΑΔΕ θα εφαρμόσει πλήρως το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου και διαχείρισης των οφειλών των πολιτών προς την εφορία.
Ηλεκτρονικός φάκελος για τους οφειλέτες
Το νέο σύστημα θα δημιουργεί ηλεκτρονικό φάκελο για κάθε οφειλέτη, περιλαμβάνοντας πληροφορίες για τις οφειλές, τα εισοδήματα, τα περιουσιακά στοιχεία και τις συναλλαγές του. Επιπλέον, η φορολογική διοίκηση θα ανταλλάσσει δεδομένα με κράτη-μέλη της Ε.Ε. για φορολογούμενους που έχουν εισοδήματα ή συναλλαγές με άλλες χώρες. Σκοπός του Eispraxis, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, είναι η ανάπτυξη ενός αυτοματοποιημένου μηχανισμού διαχείρισης των οφειλών για την καλύτερη συλλογή τους.
Ο ηλεκτρονικός φάκελος θα καταγράφει την περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη, τις πηγές και τις ροές εισοδημάτων του. Αν υπάρχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, η ΑΑΔΕ θα προχωρά σε άμεσες κατασχέσεις. Οι κατασχέσεις δεν θα αφορούν μόνο τον βασικό οφειλέτη, αλλά και τα συνυπόχρεα πρόσωπα, όπως σύζυγοι, συγγενείς, εγγυητές και νόμιμοι εκπρόσωποι. Το Eispraxis θα εφαρμόζει κριτήρια ανάλυσης κινδύνου και θα λαμβάνει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης με βάση τη συμπεριφορά του οφειλέτη, ενώ θα ταξινομεί τις υποθέσεις βάσει διαφόρων παραμέτρων και θα δημιουργεί βάση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο για την παρακολούθηση των οφειλών.