Με τα κριτήρια που ίσχυαν και στην περσινή διαδικασία προχωρά ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν μπαίνουν νέες προϋποθέσεις για να είναι κάποιος υποψήφιος. Το κείμενο εισήγησης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προς την Κεντρική Επιτροπή του Σαββάτου για τον οδικό χάρτη εγκρίθηκε με αυξημένη πλειοψηφία.
Σύμφωνα με κομματικές πηγές θα ισχύσει ό,τι ίσχυσε και κατά την περσινή διαδικασία, δηλαδή η υποψηφιότητα θα πρέπει να συνοδεύεται από 30 υπογραφές μελών της ΚΕ. Κατά πληροφορίες, η εισήγηση της ΠΓ θα περιέχει και αναφορά στον σεβασμό προς το καταστατικό και τις αποφάσεις των οργάνων. Αναμένεται συγκεκριμένα να υπάρχει η εξής διατύπωση:
“Η υποβολή υποψηφιότητας για την προεδρία του κόμματος πραγματοποιείται σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τις διατάξεις του καταστατικού και τις αποφάσεις των συλλογικών του οργάνων”.
Οι ημερομηνίες του χρονοδιαγράμματος παραμένουν ως έχουν στην εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας, δηλαδή 1 – 3 Νοεμβρίου Έκτακτο Συνέδριο και 24 Νοεμβρίου εκλογή νέου αρχηγού και Κεντρικής Επιτροπής. Δεύτερο γύρος, αν χρειαστεί, για την εκλογή αρχηγού θα γίνει την 1η Δεκεμβρίου.
Στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββάτου θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν οι καταληκτικές ημερομηνίες για την υποβολή υποψηφιοτήτων και των υπογραφών που θα τις συνοδεύουν. Σημειώνεται ότι τα μέλη της ΚΕ μπορούν να παραγράψουν για παραπάνω από έναν υποψήφιο, δεν τίθεται περιορισμός.
Πάντως, ο Παύλος Πολάκης θα επιμείνει στο χρονοδιάγραμμα που έχει προτείνει και θα το θέσει ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής το Σάββατο.
Ειδικότερα το χρονοδιάγραμμα που θα προτείνει έχεις ως εξής:
- 29/9/2024 κατάθεση υποψηφιοτήτων,
- 5/10/2024 Διαρκές Συνέδριο,
- 3/11/2024 Α’ ψηφοφορία για πρόεδρο,
- 10/11/2024 Β’ ψηφοφορία για πρόεδρο.
Στο μεταξύ, σε συνέχεια των καταγγελιών Γεροβασίλη για ψευδείς διαρροές περί δικής της επιμονής στο πόθεν έσχες, στελέχη των 87 επισημαίνουν πως από την πλευρά της πλειοψηφίας δεν υπήρξε επιμονή σε πρόσθετα κριτήρια, “παρά το γεγονός”, όπως προσθέτουν ότι “είναι απαραίτητα σε κανονικό κόμμα”, γιατί “θέλουμε όλοι να κριθούν στη βάση”.
Αντιθέτως, υπογραμμίζουν, ήταν η Θεοδώρα Τζάκρη που επέμεινε και στα 2 κριτήρια που έθεσε στην προηγούμενη συνεδρίαση, το λευκό ποινικό μητρώο και τις 50 υπογραφές.
Νωρίτερα, η Όλγα Γεροβασίλη διέψευδε και μάλιστα αποχώρησε για λίγο από τη συνεδρίαση και κατέβηκε στο χώρο που βρίσκονται οι δημοσιογράφοι καταγγέλοντας τους πώς ό,τι κυκλοφορεί ότι δήθεν είπε σήμερα για το πόθεν έσχες είναι “ψευδη συνειδητά που στόχο έχουν να τορπιλισουν μια διαδικασία”. Σε έντονο ύφος, τόνισε πως “το μόνο που είπα είναι αν θα ανοίξουμε θέμα προϋποθέσεων σήμερα ή θα το κλείσουμε για να μην σέρνεται“.
Της ενημέρωσης της κυρίας Γεροβασίλη είχαν προηγηθεί πληροφορίες, που έλεγαν ότι η Όλγα Γεροβασίλη επέμενε στα κριτήρια που πρότεινε την προηγούμενη φορά (πόθεν έσχες), ο Κώστας Ζαχαριαδης στον αποκλεισμό όσων μίλησαν για κουκουλοφόρους και πραξικοπήματα και η Κατερίνα Νοτοπούλου και στα δυο παραπάνω.
Η ατμόσφαιρα ήταν ήδη φορτισμένη και λόγω της κόντρας που ξέσπασε σήμερα το πρωί μεταξύ της Θεοδώρας Τζάκρη και του Γιάννη Ραγκούση σε συνέχεια των καταγγελιών για bullying, ωστόσο πηγές διευκρίνισαν πως το θέμα, είναι ζήτημα που δεν απασχόλησε την συνεδρίαση, μολονότι κι αν κάποια μέλη μπορεί να το ανέφεραν στην εισήγησή τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κατερίνα Νοτοπούλου κατήγγειλε περιστατικά bullying εναντίον της από μεταμεσονύχτιες επιθέσεις τρολ και ενημέρωσε πως τα γνωστοποίησε στον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στον Θάνο Μωραϊτη, στον Στέφανο Κασσελάκη και στον Ευάγγελο Αποστολάκη.
Η Θεοδώρα Τζάκρη έκανε λόγο για σωρεία περιστατικών bullying σε βάρος της αλλά και προς άλλα πρόσωπα από τον Γιάννη Ραγκούση, σε συνέχεια των όσων είπε το πρωί στο ΣΚΑΙ για το μέλος της ΠΓ, προκαλώντας την έντονη αντίδρασή του από άλλη τηλεοπτική συχνότητα (Ant1).
Με δήλωσή της, που έδωσε στη δημοσιότητα ενόσω ήταν σε εξέλιξη η ΠΓ, τον καλεί να καταφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον της προειδοποιώντας πως όταν έρθει η στιγμή θα αποκαλύψει τις μεταξύ τους επικοινωνίες.
Ο Γιάννης Ραγκούσης της απάντησε ότι η μόνη φορά που συγκρούστηκε μαζί της ήταν κατά την κοινή θητεία τους στο ΥΠΕΣ, ενώ αναφερόμενος στο περιστατικό που φωτογραφίζει η Θεοδώρα Τζάκρη, επισημαίνει ότι αφορά στην πρώην εκπρόσωπο Τύπου Δώρα Αυγέρη τονίζοντας ότι είναι πολιτική φαιδρότητα να χαρακτηρίζεται αυτή η αντιπαράθεση “μπουλινγκ”.