Οι Γάλλοι εισαγγελείς ζήτησαν την Τετάρτη η ηγέτης της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν να καταδικαστεί σε φυλάκιση και να αποκλειστεί από το δημόσιο αξίωμα για πέντε χρόνια με την κατηγορία ότι υπεξαίρεσε πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η εισαγγελία υπέβαλε το αίτημα σε δικαστήριο του Παρισιού, όπου η Λεπέν και άλλοι κατηγορούμενοι από το κόμμα της Εθνική Συσπείρωση δικάζονται κατηγορούμενοι για δημιουργία ψεύτικων θέσεων εργασίας στο κοινοβούλιο της ΕΕ. Η ίδια αρνείται τις κατηγορίες.
Εάν χορηγηθεί από το δικαστήριο, η απαγόρευση θα απέκλειε την 56χρονη από το να είναι υποψήφια στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας το 2027.
Η εισαγγελία ζήτησε να τεθεί άμεσα σε ισχύ η απαγόρευση, ακόμη και αν ασκήσει έφεση η ομάδα υπεράσπισης.
Η Εθνική Συσπείρωση, όπως και άλλα ακροδεξιά κόμματα σε όλη την Ευρώπη, βρίσκεται ψηλά μετά από μια ισχυρή επίδοση στις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου.
Η εισαγγελία ζήτησε να αποκλειστούν όλοι οι κατηγορούμενοι από την υποψηφιότητά τους από δημόσια αξιώματα.
Απαίτησε ποινή φυλάκισης πέντε ετών για τη Λεπέν, ζητώντας τουλάχιστον δύο χρόνια από αυτή να είναι μια «μετατρέψιμη» ποινή στερητική της ελευθερίας, που σημαίνει ότι θα υπήρχε πιθανότητα μερικής έκτισης.
Οι εισαγγελείς ζήτησαν επίσης να επιβληθεί στην Εθνική Συσπείρωση πρόστιμο δύο εκατομμυρίων ευρώ.
Η Λεπέν κατήγγειλε αμέσως την πρόταση των εισαγγελέων ως υπερβολική, χαρακτηρίζοντάς την «εξοργιστική» και κατηγορώντας τους εισαγγελείς ότι προσπαθούν «να καταστρέψουν το κόμμα».
«Νομίζω ότι η επιθυμία των εισαγγελέων είναι να στερήσουν από τον γαλλικό λαό τη δυνατότητα να ψηφίσει όποιον θέλει», είπε.
Το σύστημα ψεύτικων θέσεων εργασίας, το οποίο επισημάνθηκε για πρώτη φορά το 2015, καλύπτει τις συμβάσεις των κοινοβουλευτικών βοηθών μεταξύ 2004 και 2016.
Οι εισαγγελείς λένε ότι οι βοηθοί εργάζονταν αποκλειστικά για το κόμμα εκτός κοινοβουλίου.
Μιλώντας στη δίκη τον περασμένο μήνα, η Λεπέν είπε ότι ήταν αθώα.
«Δεν έχω καμία απολύτως αίσθηση ότι έχω διαπράξει την παραμικρή παρατυπία ή την παραμικρή παράνομη πράξη», είπε στο δικαστήριο.