Το σοβαρό ενδεχόμενο να είναι η τενίστρια Μαρία Σάκκαρη σημαιοφόρος – μαζί με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο – της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού έχει προκαλέσει τεράστια συζήτηση στα σόσιαλ μίντια, με πολλές αντιδράσεις και αρνητικά σχόλια. Χωρίς ωστόσο να είναι ακόμα γνωστές όλες οι παράμετροι και τα δεδομένα για την τελική επιλογή της ΕΟΕ.
Η συνεδρίαση σήμερα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής είναι ίσως η πιο ενδιαφέρουσα των τελευταίων ετών, καθώς θα λάβει τη σχετική απόφαση μέσα σε αυτό το κλίμα.
Η αλήθεια είναι πως λόγω της σχέσης της με τον γιο του πρωθυπουργού, αρκετοί χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είτε επώνυμα, είτε ανώνυμα, περιμένουν την πρώτη στραβή ή την παραμικρή αφορμή όχι μόνο για να της ασκήσουν κριτική, αλλά ακόμα και για να… κράξουν την Μαρία Σάκκαρη.
Αυτό που ακολούθησε χθες στο άκουσμα του ονόματός της ως φαβορί για να είναι σημαιοφόρος στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, μοιάζει κατά πολλούς να είναι “τραβηγμένο” ή υπερβολικό, καθώς υπάρχει πλαίσιο με σαφείς κανόνες για την εμφάνιση της αποστολής μας στο στάδιο.
Κατ’ αρχάς ήταν βέβαιο ότι η λέξη «βύσμα» θα έπαιζε έντονα στο X (πρώην twitter). Και έτσι έγινε. Μόνο που στην επιλογή των προσώπων, υπάρχει ένα σαφές καταστατικό και μια διαδικασία, που φαίνεται να δικαιολογεί τη δυνατότητα επιλογής της. Και ενδεχομένως περίπου να την “επιβάλλει” από ένα σημείο και μετά.
Ας τα πάρουμε ένα ένα όμως…
Η επιλογή βάσει καταστατικού, λέει πάντα στην τελετή έναρξης να είναι σημαιοφόρος ο πιο πετυχημένος αθλητής σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Οπως και ότι από το Τόκιο το 2021, σημαιοφόρος πλέον είναι ένας άνδρας και μία γυναίκα μαζί.
Υπάρχουν επίσης δύο κανόνες: ο πρώτος ότι δεν γίνεται σημαιοφόρος ο πρώτος λαμπαδηδρόμος της τωρινής ολυμπιάδας (Ντούσκος), ούτε αυτός που ήταν σημαιοφόρος στην προηγούμενη ολυμπιάδα (Πετρούνιας, Κορακάκη).
Επομένως στους άνδρες η πρώτη επιλογή βάσει κριτηρίων, ήταν ο Τεντόγλου και στις γυναίκες η Στεφανίδη, με δεύτερη την Ντρισμπιώτη.
Ο Τεντόγλου, σύμφωνα με τις ασφαλείς πληροφορίες που υπάρχουν αρνήθηκε και από την στιγμή που Ντούσκος και Πετρούνιας δεν μπορούσαν να πάρουν την σημαία (οι δύο κανόνες που αναφέραμε παραπάνω), η επόμενη επιλογή είναι ο πιο δημοφιλής αθλητής ή ο πιο πετυχημένος χωρίς ολυμπιακά μετάλλια. Εκεί δεν υπάρχει σταθερός κανόνας και στους άνδρες η επιλογή Αντετοκούνμπο είναι (αν επιβεβαιωθεί σήμερα αργά το απόγευμα, μετά τη συνεδρίαση της ΕΟΕ) η πιο λογική και πιο δίκαιη θα μπορούσαμε να πούμε, για πολλούς -αθλητικούς και και μη – λόγους.
Πάμε στις γυναίκες…
Πολλά σχόλια έκαναν στο twitter, συγκρίσεις της Σάκκαρη και της Στεφανίδη για τις διακρίσεις και τα κριτήρια. Μόνο που δεν γνωρίζουν το πιο σημαντικό ζήτημα, για το οποίο το topontiki.gr, αναφέρθηκε πρώτο χθες: Τόσο η Στεφανίδη, όσο και η Ντρισμπιώτη, δεν διατηρούν και τις καλύτερες σχέσεις με την ΕΟΕ μετά το θέμα με τα ηλικιακά κριτήρια που είχαν τεθεί για οικονομική ενίσχυση σε αθλητές που θα μετείχαν σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η Στεφανίδη δεν φάνηκε να θέλει να μπει σημαιοφόρος, ενώ η Ντρισμπιώτη ακόμη κι αν ήθελε, δεν είναι και ό,τι καλύτερο για μια αθλήτρια που έχει μπροστά της αγώνα 20χλμ βάδην, να μείνει όρθια επί 5-6 ώρες για την τελετή έναρξης. Θα ήταν επιβαρυντικό για το σώμα της και θα ήταν το απόλυτα φυσιολογικό να μην δεχτεί. Θα φανεί από τη συζήτηση σήμερα στην ΕΟΕ τι πραγματικά ισχύει με τη Στεφανίδη κυρίως και αν υπάρχει περιθώριο ή ειλικρινής διάθεση να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια.
Μετά από τις δύο αυτές αθλήτριες, μοιραία τα κριτήρια επιλογής οδηγούν στην Σάκκαρη λόγω δημοφιλίας και διακρίσεων εκτός Αγώνων και μετά ίσως στην Πρεβολαράκη που πάει στην τελευταία της ολυμπιάδα, όμως δεν έχει την ίδια απήχηση. Τρίτη επιλογή θα μπορούσε να είναι μια πολίστρια της εθνικής, όμως τα κορίτσια έχουν να πάνε χρόνια σε ολυμπιάδα και πιο λογικό θα είναι να πάει μία στην τελετή λήξης, αν πετύχουν κάποια διάκριση στο Παρίσι.
Επομένως η Σάκκαρη δείχνει εκ των πραγμάτων μία ισχυρή επιλογή, αν όχι η καταφανέστερη εάν ισχύουν τα παραπάνω για τις Στεφανίδη και Ντρισμπιώτη.
Στις 18:30 πάντως συνεδριάζει η ΕΟΕ και στο τέλος θα μάθουμε τα δύο ονόματα που θα κρατήσουν τη σημαία. Είναι σχεδόν βέβαιο πως θα είναι ο Αντετοκούνμπο και πιθανόνατα η Σάκκαρη, εκτός κι αν η τελευταία… αποφασίσει να μην το κάνει, κάτι που αν συμβεί, θα οφείλεται σε όλο αυτό το αρνητικό κλίμα που αντιμετωπίζει από τα σόσιαλ – κατά πολλούς άδικο στη συγκεκριμένη υπόθεση.
Άλλωστε τα επικριτικά σχόλια που δέχθηκε η Σάκκαρη χθες, διατυπώθηκαν χωρίς να έχουν παρουσιαστεί όλα τα κομμάτια του παζλ, δίχως να ξεκαθαριστεί ή να είναι γνωστό στο ευρύ κοινό τι ισχύει με τα επιλογές και τις διαθέσεις μίας σειράς υποψηφίων για τη θέση της σημαιοφόρου και πάντως πριν καν πει οτιδήποτε η ίδια η αθλήτρια.