Το Κυπριακό μαχαλεπί είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της αφόρητης ζέστης, τους καλοκαιρινούς μήνες και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές και στις χώρες της Μέσης Ανατολής.
Το γλυκό αποτελείται από μια αμυλούχα πουτίγκα, συνήθως νηστίσιμη, χωρίς γάλα, που σερβίρεται με πάγο ενώ αρωματίζεται και γλυκαίνει με ροδόνερο και σιρόπι τριαντάφυλλο.
Υλικά για τη Συνταγή
6 κουταλιές της σούπας άμυλο καλαμποκιού (νισεστέ)
1 λίτρο νερό (6 φλιτζάνια)
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη (προαιρετικά)
Για το σερβίρισμα
Ροδόνερο
Σιρόπι τριαντάφυλλο, όσο επιθυμείτε
Τριμμένο πάγο ή παγάκια
Εκτέλεση
1.Αρχικά βρέξτε με λίγο νερό 6 μπολάκια και αφήστε τα στην άκρη. Μπορείτε να το ετοιμάσετε και σε ταψί και όταν πήξει καλά να το κόψετε σε κομμάτια.
2.Σε μία κατσαρόλα, εκτός φωτιάς, βάλτε το νερό της συνταγής και διαλύστε μέσα το νισεστέ ανακατεύοντας συνεχώς. Αφού διαλυθεί, προσθέστε τη ζάχαρη, αν χρησιμοποιήσετε, ανακατέψτε την κι αυτήν να λιώσει, βάλτε την κατσαρόλα πάνω στην εστία σε μέτρια φωτιά και ξεκινήστε να ανακατεύετε με έναν αυγοδάρτη. Το μίγμα θα αρχίσει σιγά-σιγά να δένει και να γυαλίζει. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει και να βγάζει φουσκάλες, σβήστε τη φωτιά και συνεχίστε το ανακάτεμα για ακόμα 1-2 λεπτά.
3.Με μια κουτάλα μοιράστε το μίγμα στα βρεγμένα μπολάκια και αφήστε το να κρυώσει καλά.
4.Για να διατηρηθεί καλύτερα και να μην στεγνώσει τα μαχαλεπί, γεμίστε ένα μεγάλο μπολ ή τάπερ με παγωμένο νερό, ξεφορμάρετε προσεκτικά τις κρέμες από τα μπολ και διατηρήστε τις μέσα στο παγωμένο νερό και στο ψυγείο για μερικές μέρες.
5.Για το σερβίρισμα βγάλτε το μαχαλεπί από το ψυγείο και τοποθετήστε το σε καθαρό μπολ ή σε βαθύ πιάτο. Κόψτε το σε κομμάτια. Προσθέστε μια κουταλιά της σούπας ροδόνερο, λίγο παγωμένο νερό, παγάκια ή τρίμμα πάγου και περιχύστε με όσο σιρόπι τριαντάφυλλο επιθυμείτε (ενδεικτικά, 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας).
Info
Στην Τουρκία σερβίρεται από πλανόδιους, σε δρόμους, πλατείες και πάρκα, με τριμμένο πάγο αρωματισμένο με ροδόνερο, χρωματίζεται με απλό σιρόπι ζάχαρης με λίγη κόκκινη χρωστική και διακοσμείται με φρέσκα φρούτα. Ο δροσιστικός χυμός του bici bici, όπως ονομάζεται εκεί, καταναλώνεται με καλαμάκι και η πουτίγκα τρώγεται με κουτάλι.