Ο καθόλα δραστήριος περί των εσωκομματικών θεμάτων βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης προκάλεσε θύελλα όταν εμφανίστηκε να μην γνωρίζει καν ότι το συνέδριο του κόμματος ως ανώτατο όργανο μπορεί, εκ του καταστατικού, να κρίνει τις αποφάσεις της κεντρικής επιτροπής. Και να απειλεί ότι εάν το συνέδριο διαφωνήσει με την κεντρική επιτροπή τότε θα κατέβουν… οι διακόπτες.
Το κύμα επικρίσεων που σηκώθηκε ήταν μάλλον λογικό και αναμενόμενο. Και το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει ο ίδιος ήταν να διαβάσει έστω το καταστατικό για να αντιληφθεί τι κάνει το ένα συλλογικό όργανο και τι το άλλο.
Αλλά όχι.
Και κατάφερε τελικά να το κάνει χειρότερο.
Παρεμβαίνοντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον real fm το πρωί της Τετάρτης (δια sms), ισχυρίστηκε ότι το έκτακτο συνέδριο είναι μόνο για να εγκρίνει τις υποψηφιότητες και να οδηγήσει το κόμμα στις κάλπες.
Κι αναρωτιέται κανείς: Δεν διαβάζουν ούτε το καταστατικό τους; Ή επιλέγουν τόσο σκόπιμα και ανερυθρίαστα να παραποιούν τις προβλέψεις του;
Το καταστατικό λέει καθαρά σε δύο σημεία ότι, μεταξύ άλλων, το τακτικό συνέδριο συζητά και εγκρίνει τον απολογισμό της ΚΕ. Αξιολογεί δηλαδή τις αποφάσεις της ΚΕ. Αλλιώς δεν χρειάζεται ούτε να τις συζητήσει, ούτε να τις εγκρίνει. Και επιπλέον προβλέπει ξεκάθαρα ότι το έκτακτο συνέδριο έχει τις αρμοδιότητες του τακτικού. Στην περίπτωση που εγκριθεί πρόταση μομφής στον πρόεδρο, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, συγκαλείται έκτακτο συνέδριο – τελεία. Ήτοι και το συγκεκριμένο έκτακτο συνέδριο έχει τις αρμοδιότητες του τακτικού. Τόσο απλά.
Ιδού οι σχετικές προβλέψεις:
Άρθρο 20, παρ.4
Ο/Η πρόεδρος λειτουργεί στο πλαίσιο των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής. Σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής από το 50%+1 των μελών της προς τον πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο συνέδριο.
Άρθρο 21, παρ. 1
Ανάμεσα στα τακτικά συνέδρια του κόμματος μπορεί να συγκληθεί έκτακτο συνέδριο με όλες τις αρμοδιότητες του τακτικού.
Άρθρο 20, παρ.1
Το τακτικό συνέδριο είναι το ανώτατο όργανο του κόμματος. Συγκαλείται κάθε 3 χρόνια. Ψηφίζει αποφάσεις που ισχύουν μέχρι το επόμενο συνέδριο.
Άρθρο 20, παρ. 2
Το τακτικό συνέδριο εγκρίνει τις υποψηφιότητες για τη νέα Κεντρική Επιτροπή και τις υποψηφιότητες για την προεδρία του κόμματος, εγκρίνει τον απολογισμό της απερχόμενης κεντρικής επιτροπής και της απερχόμενης Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου και τη νέα Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου και την Επιτροπή Δεοντολογίας.
Άρθρο 16, παρ. 12
Η Κεντρική Επιτροπή κάνει τον απολογισμό της στο τέλος της θητείας της, ο οποίος συζητείται προσυνεδριακά στις ΟΜ και συζητείται και εγκρίνεται στο συνέδριο.
Συμπέρασμα: Το συνέδριο μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Να πάρει αποφάσεις, να κρίνει πολιτικές και ενέργειες της ΚΕ. Προφανώς το μόνο που δεν θα θέλει να κάνει με βάση τη διαμορφωθείσα κατάσταση και τις θέσεις όλων των πλευρών είναι να ακυρώσει τις κάλπες. Κάλπες θα στηθούν και εκλογές θα γίνουν. Αυτό είναι άλλο θέμα από το εάν το συνέδριο μπορεί (αν θέλει) να αξιολογήσει οποιαδήποτε απόφαση της κεντρικής επιτροπής.