Όπως στην ταινία The Italian Job, αλλά αντί για μια ληστεία χρυσού, οι χάκερ έκλεψαν προσωπικά δεδομένα ορισμένων από τους πιο ισχυρούς πολιτικούς της χώρας.
Ένα μεγάλο σκάνδαλο με επίκεντρο μια πρωτοφανή, παράνομη εξόρυξη και εκμετάλλευση προσωπικών δεδομένων λαμβάνει χώρα στην Ιταλία. Στόχος, η δημιουργία ντοσιέ διαφόρων θεσμών και προσωπικοτήτων αλλά και πολιτών, μέσω παραβίασης θεσμικών βάσεων δεδομένων.
Από ένα μονόκλινο δωμάτιο πίσω από τον καθεδρικό ναό του Μιλάνου, ένας 44χρονος σύμβουλος πληροφορικής ονόματι Nunzio Samuele Calamucci πραγματοποίησε μια εκπληκτικά τολμηρή και εκτεταμένη παραβίαση μιας βάσης δεδομένων, σύμφωνα με ισχυρισμούς που αποκαλύφθηκαν από Ιταλούς εισαγγελείς τις προηγούμενες ημέρες και λεπτομερώς στο δικαστικό έγγραφο 518 σελίδων που επικαλείται το POLITICO.
Ο Καλαμούτσι, ο οποίος προηγουμένως καυχιόταν ότι διείσδυσε στο Πεντάγωνο με την ομάδα Anonymous, οδήγησε μια ομάδα νεαρών μηχανικών λογισμικού στη δημιουργία και τη συντήρηση βάσεων δεδομένων σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών.
Το βράδυ, ωστόσο, όταν η κίνηση στους διακομιστές ήταν μειωμένη, η ομάδα κατέβαζε δέσμες ιδιωτικών δεδομένων που ανήκαν σε χιλιάδες Ιταλούς, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα και του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.
Η παραβίαση εξελίσσεται σε εθνικό σκάνδαλο, συγκλονίζοντας το πολιτικό κατεστημένο και φέρνοντας σε αμηχανία την κυβέρνηση, η οποία αντιμετωπίζει εκκλήσεις για διερεύνηση του σκανδάλου και αναθεώρηση των πολιτικών ασφαλείας της.
«Είμαι πικραμένος και πληγωμένος για εμένα και την οικογένειά μου», δήλωσε στο POLITICO ο Ρέντσι, ηγέτης του κεντρώου κόμματος Italia Viva. «Δεν είναι η πρώτη φορά που μου συμβαίνει κάτι τέτοιο. Αλλά ως Ιταλός είμαι θυμωμένος γιατί αυτό αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία και την ιδιωτικότητα».
Από το πρωί της Τρίτης έχουν συλληφθεί τέσσερα άτομα και 60 βρίσκονται υπό έρευνα. Την Πέμπτη, ο ανακριτής αναμένεται να απαγγείλει τις κατηγορίες, οι οποίες περιλαμβάνουν συνωμοσία για χακάρισμα, διαφθορά, παράνομη πρόσβαση σε δεδομένα και παραβίαση υπηρεσιακών απορρήτων.
Η παραβίαση φέρεται να έγινε από μια εταιρεία ιδιωτικών ερευνών που ονομάζεται Equalize, η οποία διευθύνεται από τον πρώην ανώτερο αστυνομικό Carmine Gallo υπό την επίβλεψη του Enrico Pazzali, προέδρου της Fondazione Fiera Milano, μιας ιταλικής εμπορικής έκθεσης και χειριστή συνεδρίων.
Η εταιρεία διείσδυσε στις κυβερνητικές βάσεις δεδομένων μέσω ενός ιού που επέτρεψε να ελέγχει τους διακομιστές από απόσταση. Μια παραβιασμένη βάση δεδομένων κατέγραφε ύποπτη οικονομική δραστηριότητα, μια άλλη εντόπιζε ιδιωτικές τραπεζικές συναλλαγές και μια τρίτη περιελάμβανε έρευνες της αστυνομίας. Στις υποκλοπές, ο Calamucci, ο οποίος εργαζόταν για την Equalize, φέρεται να καυχιόταν ότι είχε χακάρει προσωπικά δεδομένα 800.000 ατόμων.
Τα δεδομένα στη συνέχεια πωλήθηκαν σε πελάτες ή χρησιμοποιήθηκαν για να εκβιάσουν επιχειρηματίες και πολιτικούς από τουλάχιστον το 2019 έως τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, ανέφερε το δικαστικό έγγραφο. Ο όμιλος πιστεύεται ότι έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 3,1 εκατομμύρια ευρώ σε παράνομες εισπράξεις.
Οι τέσσερις συλληφθέντες έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό, μεταξύ των οποίων οι Gallo, Calamucci, ο ιδιωτικός ερευνητής Massimiliano Camponovo και ο Giulio Cornelli, ιδιοκτήτης εταιρείας τεχνολογίας και ασφάλειας.
Για την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι υπάρχει «ένα σύστημα εκφοβισμού και εκβιασμού, αλλά στη χειρότερη περίπτωση αντιμετωπίζουμε το έγκλημα της (κυβερνητικής) ανατροπής», τονίζοντας μάλιστα πως «οι έρευνες λένε ότι ο φάκελος εναντίον μου ξεκίνησε ήδη από το τέλος της κυβέρνησης Ντράγκι, όταν έγινε κατανοητό ότι θα μπορούσα να μπω στην κυβέρνηση.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ΥπΕξ Αντόνιο Ταγιάνι έκανε λόγο για «απαράδεκτη απειλή για τη δημοκρατία», ενώ ο υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροσέτο αναρωτήθηκε εάν υπάρχει μια «κόκκινη κλωστή» η οποία συνδέει τις διάφορες περιπτώσεις παραβίασης των δεδομένων με στοχευμένες προσωπικότητες.
Η αντιπολίτευση ζήτησε κοινοβουλευτική έρευνα και ζητά από την πρωθυπουργό να εξηγήσει την παραβίαση της ασφάλειας στο νομοθετικό σώμα, δεδομένου ότι οι πληροφορίες κλάπηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών.
«Θέλουμε να μάθουμε εάν υπάρχει και σε ποιο βαθμό εμπλοκή κομματιών του κρατικού μηχανισμού», ανέφεραν οι Φραντσέσκο Μπότσια και Κιάρα Μπράγκα του κόμματος των Δημοκρατικών σε δήλωση που κοινοποιήθηκε στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.
Το κόμμα της ίδιας της Μελόνι ζήτησε νέα νομοθεσία και αυστηρότερες κυρώσεις για το χάκινγκ μετά τις αποκαλύψεις.
Η αρχή προστασίας δεδομένων της Ιταλίας εξέδωσε επίσης μια δήλωση λέγοντας ότι ξεκινά μια ομάδα έρευνας για να εξετάσει την ασφάλεια των εθνικών βάσεων δεδομένων.
Ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι είπε ότι ανέθεσε σε μια ομάδα την ασφάλεια των πρεσβειών και του υπουργείου του. Προειδοποίησε ότι «οι πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους εχθρούς μας».