Σε annus horribilis εξελίσσεται μέχρι στιγμής το 2024 για την κυβέρνηση και το ερώτημα είναι αν πλέον υπάρχει ο χρόνος και η δυνατότητα να αλλάξει η αρνητική εικόνα που έχει δημιουργηθεί και που διαρκώς επιδεινώνεται.
Θα έλεγε κανείς, μάλιστα, ότι τα… άσχημα μαντάτα είχαν αρχίσει από το τέλος του 2023, όταν στις αυτοδιοικητικές εκλογές η ΝΔ έχανε πανηγυρικά τους δύο μεγαλύτερους δήμους της χώρας, καθώς και την πολύπαθη Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ωστόσο, μετά το 28% των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου κατέστη απολύτως σαφές ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν και… τόσο καλά και ότι αν η αντιπολίτευση δεν είχε τα προβλήματα που έχει, ίσως το πολιτικό σκηνικό να ήταν διαφορετικό.
Εν πάση περιπτώσει, καθώς ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ανεβαίνει το απόγευμα της Τρίτης, ομού μετά κυβερνητικού κλιμακίου, στην Πεντέλη για μια πιο ολοκληρωμένη εκτίμηση της ζημιάς που προκάλεσε η μεγάλη φωτιά στην Αττική και για την ανακοίνωση μέτρων αρωγής στους πυρόπληκτους, ένα κομμάτι των σκέψεών του θα βρίσκεται και στο κύμα κακοκαιρίας που πλήττει από τη Δευτέρα τη δυτική Ελλάδα, προκαλώντας ήδη προβλήματα.
Κι ένα άλλο κομμάτι των σκέψεών του θα βρίσκεται στην προετοιμασία για την ΔΕΘ, από τη βήμα της οποίας ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να στείλει ακόμα ένα μήνυμα ανασύνταξης της κυβέρνησης και του κόμματος μετά το «στραπάτσο» των ευρωεκλογών και τη μεγάλη γκρίνια που ακολούθησε στο εσωτερικό του κόμματος για λάθη, παραλείψεις και αστοχίες, αλλά και για ταυτοτικά ζητήματα σχετικά με το χαρακτήρα και το πολιτικό προφίλ της ΝΔ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του topontiki.gr, o βασικός στόχος του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη θα είναι να παρουσιάσει – εκτός από τα αναμενόμενα και λίγο-πολύ γνωστά μέτρα – και ένα συνεκτικό αφήγημα σχετικά με τους στόχους και τις επιδιώξεις της κυβέρνησης για τα επόμενα τρία-παρά-κάτι χρόνια της θητείας της, καθώς ο Κ. Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει πλειστάκις και πολλάκις ότι εθνικές εκλογές θα γίνουν, όπως και το 2023, στο τέλος της τετραετίας.
Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η εξεύρεση ενός ισχυρού και πειστικού αφηγήματος δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς τα προβλήματα που η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει είναι και πολλά και πολυδιάστατα:
· Το ζήτημα της ακρίβειας, π.χ., παραμένει άλυτο, παρά τις δηλώσεις περί μείωσης των τιμών κάποιων προϊόντων. Αντιθέτως, λόγω της πρόσφατης πυρκαγιάς στην Αττική, η οποία κατέστρεψε και πολλές καλλιέργειες, υπάρχει ορατός κίνδυνος νέων ανατιμήσεων, ειδικά σε οπωροκηπευτικά προϊόντα.
· Η φωτιά στην Αττική έπληξε ακόμα περισσότερο το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, καθώς οι φλόγες μπήκαν σε αστικό ιστό, ενώ, παρά τις προσπάθειες για συστήματα πρώιμης προειδοποίησης, υπάρχει προβληματισμός σχετικά με την πορεία των έργων για ενίσχυση της πολιτικής προστασίας – και σύγκρουση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το θέμα.
· Όσον αφορά στα… εσωτερικά μέτωπα, οι αλλαγές στην κυβέρνηση και σε διάφορες γενικές γραμματείες μπορεί να οδήγησαν σε μια ελαφρά «αποΠΑΣΟΚοποίησή» της, αλλά η δυσαρέσκεια στο εσωτερικό της ΝΔ παραμένει και σιγοβράζει, έστω κι αν η Κ.Ο. του κόμματος δεν φαίνεται διατεθειμένη να προβεί σε πιο ριζοσπαστικές κινήσεις, όπως, π.χ. την καταψήφιση νομοσχεδίου.
· Τέλος, η πιεστική καθημερινότητα κάνει δύσκολο να «πουληθούν» στους πολίτες διάφορες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες, που συνήθως χρειάζονται χρόνο για να φανεί η επίδρασή τους: ιδίως όταν σε διάφορα «μέτωπα» (π.χ. υγεία) υπάρχουν μεγάλα και χρονίζοντα προβλήματα.
Το πλαίσιο αυτό κάνει τη σημερινή σύσκεψη στην Πεντέλη διπλά δύσκολη: από τη μία θα πρέπει να φανεί ότι η κυβέρνηση μπορεί έστω και εκ των υστέρων να φανεί πραγματικά αποτελεσματική και ταυτόχρονα να στείλει το μήνυμα ότι κάτι αλλάζει και ότι η… αποστασιοποίηση της πρώτης χρονιάς της νέας θητείας θα δώσει τη θέση της σε μια πιο ενεργή στάση. Μένει να φανεί αν υπάρχει η δυνατότητα για αλλαγή κλίματος.