Αποκαλύπτονται οι λεπτομέρειες της δράσης του κυκλώματος παράνομων συνταγογραφήσεων που εξάρθρωσε με μεγάλη επιχείρηση στην Αθήνα το ελληνικό FBI με έξι μέχρι στιγμής συλλήψεις.
Την Τετάρτη το πρωί θα απολογηθούν στον ανακριτή οι έξι συλληφθέντες για συμμετοχή στο κύκλωμα, ενώ όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. συνολικά κατηγορούνται 16 άτομα και συγκεκριμένα πέντε γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, οκτώ φαρμακοποιοί, ένας λογιστής και δύο ακόμα άτομα, εκ των οποίων ένας Αιγύπτιος που είχε το ρόλο του μεσάζοντα.
Από αυτούς συνελήφθησαν ένας γιατρός παθολόγος, τρεις φαρμκοποιοί, ο λογιστής και ο Αιγύπτιος, οι οποίοι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα και ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος τους.
Σύμφωνα με την Αστυνομία το οικονομικό όφελος που αποκόμισαν τα μέλη του κυκλώματος από τις παράνομες συνταγογραφήσεις και η αντίστοιχη ζημιά από την απάτη σε βάρος του ελληνικού δημοσίου και του ΕΦΚΑ υπολογίζεται γύρω στις 120.000 ευρώ.
Όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, για τη διερεύνηση της υπόθεσης προηγήθηκε καταγγελία από αλλοδαπό, ο οποίος διαπίστωσε ότι γράφονταν φάρμακα με το ΑΜΚΑ του, χωρίς ο ίδιος να έχει πάει σε γιατρό.
Ύστερα από εμπεριστατωμένη έρευνα που πραγματοποιήθηκε, εξακριβώθηκε ότι οι κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από τον Αύγουστο του 2021, είχαν συγκροτήσει ή ενταχθεί στην εγκληματική οργάνωση, με στόχο την απάτη, πλαστογραφίες και ψευδείς βεβαιώσεις σε βάρος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
Η πρώτη καταγγελία αλλοδαπού ασφαλισμένου
Οι αστυνομικοί έφτασαν στα ίχνη του κυκλώματος όταν αλλοδαπός κατήγγειλε στην αστυνομία ότι ανακάλυψε ότι γιατρός χρησιμοποιούσε εν αγνοία του τον ΑΜΚΑ του για συνταγογράφηση φαρμάκων τα οποία ο ίδιος δεν χρειαζόταν.
Σύμφωνα με την καταγγελία που παρουσιάζει το ethnos.gr, ο αλλοδαπός ανέφερε : «Πριν από δύο χρόνια είχα ένα εργατικό ατύχημα και είχα τραυματιστεί στο γόνατο μου οπότε πήγα σε ορθοπεδικό ιατρό προκειμένου να μου συνταγογραφήσει ένα επίθεμα γονάτου προκειμένου να σταθεροποιηθεί το γόνατο μου ώστε να μην πονάω, ο ιατρός μου ανέφερε ότι δεν συνταγογραφείται το συγκεκριμένο προϊόν.
Λίγες μέρες αργότερα συναντήθηκα με το συμπατριώτη μου [αναφέρει τα στοιχεία του συλληφθέντα αλλοδαπού] , και μου ανέφερε ότι μπορεί να μου βρει ιατρό για να μου συνταγογραφήσει το ανωτέρω προϊόν που χρειαζόμουν, και του έδωσα το προσωπικό μου ΑΜΚΑ.
Από τότε, και συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο του 2022, ο συγκεκριμένος συμπατριώτης μου πηγαίνει στον ιατρό Κ.Α. και στην ιατρό Ρ.Χ., δίνει το προσωπικό μου ΑΜΚΑ χωρίς την συγκατάθεση μου συνταγογραφεί φαρμακευτικά σκευάσματα για τον διαβήτη και την αγχώδη διαταραχή και για την οσφυαλγία. Τα ανωτέρω φάρμακα τα εκτελεί στα φαρμακεία και στη συνέχεια τα πουλάει σε 18 ανθρώπους από την Αίγυπτο που διαμένουν στην Ελλάδα, ενώ κάποια άλλα φάρμακα τα στέλνει στην Αίγυπτο».
Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε ο πρώτος καταγγέλων, και περιλαμβάνονται στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, ο αλλοδαπός ο οποίος κατηγορείται πως είναι βασικός μέλος του κυκλωματος, χρησιμοποιούσε τα στοιχεία ολόκληρων οικογενειών.
«Ναι είναι ο F.D. που σας είπα ότι έδωσε τον ΑΜΚΑ μου στους γιατρούς και μου έγραψαν τα φάρμακα χωρίς να το ξέρω. Επίσης, θέλω να αναφέρω ότι ο F.D. εξακολουθεί να το κάνει αυτό. Κλέβει, δηλαδή, ΑΜΚΑ από άτομα και σε συνεργασία με τους ιατρούς, γράφουν φάρμακα στους ΑΜΚΑ, χωρίς τα άτομα αυτά να τα παίρνουν.
Ξέρω μερικές περιπτώσεις ατόμων που έχει συμβεί αυτό, όπως είναι ένας γνωστός μου που τον λένε H.M., ο οποίος μου είπε ότι ο F.D. πήρε τον ΑΜΚΑ το δικό του, της συζύγου του και των παιδιών του και τους έγραψε φάρμακα χωρίς να το ξέρουν οι ίδιοι», ανέφερε χαρακτηριστικά στους αστυνομικούς.
Ο αλλοδαπός που βρίσκεται απο χθες στα χέρια των Αρχών, φαίνεται πως ένιωθε παντοδύναμος. Παρά το γεγονός πως η δράση του, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν καταγγέλοντες ήταν γνωστή, αυτός συνέχιζε να παρανομεί ακόμα και όταν οι άνθρωποι των οποίων τα ΑΜΚΑ χρησιμοποιούσε καταλάβαιναν τι έχει συμβεί.
Όπως ανέφερε άλλος αλλοδαπός στους αστυνομικούς που χειρίστηκαν την υπόθεση «Όχι δεν τον έχω δώσει κάπου. Όμως το 2018 ένα άτομο που τον λένε F.D. έκλεψε τον ΑΜΚΑ τον δικό μου και της γυναίκας μου.
Ήμασταν μέσα στο αυτοκίνητό του, εγώ είχα ετοιμάσει όλα τα χαρτιά τα δικά μου και της γυναίκας μου για να βγάλουμε άδεια διαμονής και τα είχα μαζί μου κι εκείνος τράβηξε φωτογραφία τον ΑΜΚΑ τον δικό μου και της γυναίκας μου. Μετά από καιρό με ενημέρωσε ο λογιστής μου ότι είχαν γράψει φάρμακα στον ΑΜΚΑ τον δικό μου και της γυναίκας μου. Μίλησα με τον F.D. ο οποίος το παραδέχτηκε αλλά συνέχισε να το κάνει κι από τότε σταματήσαμε να μιλάμε. Ξέρω ότι συνεχίζει και το κάνει ακόμα γιατί ακούγεται στη γειτονιά. Αυτή είναι δουλειά του».
Ο ρόλος του Αιγύπτιου
Ο 44χρονος Αιγύπτιος περιγράφεται ως βασικό μέλος της οργάνωσης τουλάχιστον από τις 24/6/2022 και φέρεται να είχε τον ρόλο του μεσάζοντα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπέκλεπτε ΑΜΚΑ από ομοεθνείς του και τα έδινε στους γιατρούς που εμπλέκονται. Παράλληλα, φέρεται να εκτελούσε τις συνταγές, έπαιρνε κάποια από τα σκευάσματα και τα προωθούσε παράνομα.
Οι δύο καταγγελίες ασφαλισμένων
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του iefimerida, η πρώτη έγγραφη καταγγελία απεστάλη στις αστυνομικές αρχές από αλλοδαπό στις 7/4/2023, μέσω e mail, και αφορούσε στην παράνομη συνταγογράφηση και εκτέλεση συνταγών φαρμακευτικών σκευασμάτων στον ΑΜΚΑ του, από τον συλληφθέντα παθολόγο αλλά και από την ορθοπεδικό.
Στις 31/8/2023 διαβιβάστηκε στην ΕΛ.ΑΣ. από τον ΕΟΠΥΥ και δεύτερη καταγγελία, επίσης για συνταγογράφηση και εκτέλεσή της, από τον ίδιο παθολόγο και τον ψυχίατρο που φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση.
Όπως διαπιστώθηκε, η πρώτη καταγεγραμμένη καταχώριση ψευδούς συνταγής έγινε στις 3/8/2021 από τον 74χρονο παθολόγο.
Συνολικά, 23 ασφαλισμένοι κατέθεσαν, ενώ από τη μέχρι τώρα έρευνα έχει διαπιστωθεί η έκδοση τουλάχιστον 1.016 συνταγών, οι οποίες αντιστοιχούσαν σε 96.499 τεμάχια φαρμακευτικών σκευασμάτων.
Ποιοι είναι οι συλληφθέντες
Πρόκειται για 74χρονο παθολόγο με ιατρείο στην Καλλιθέα, ο οποίος φέρεται να αποτελούσε βασικό μέλος στην οργάνωση -ο συγκεκριμένος είχε συλληφθεί το 2023, στο πλαίσιο έρευνας των «Αδιάφθορων», για ψευδείς βεβαιώσεις που αφορούσαν σε σκοπευτικές άδειες-, τρεις ιδιοκτήτες και διαχειριστές φαρμακείων σε Καλλιθέα και Μοσχάτο, έναν λογιστή και έναν Αιγύπτιο που είχε τον ρόλο του μεσάζοντα, ο οποίος, είχε συλληφθεί ξανά τον Φεβρουάριο του 2024 για 10.000 ναρκωτικά χάπια, ίδια με τα σκευάσματα που διαπιστώθηκε ότι συνταγογραφούνταν στην εν λόγω υπόθεση.
Συγκατηγορούμενοί τους είναι επιπλέον 10 άτομα, μεταξύ των οποίων δύο γενικοί γιατροί με ιατρεία στο Περιστέρι και τον Πειραιά, μία ορθοπεδικός σε δημόσιο Κέντρο Υγείας στην Αθήνα και ένας ψυχίατρος με ιατρείο στην Καλλιθέα.
Ο συλληφθείς παθολόγος με ιατρείο στην Καλλιθέα, από την 1/1/2019 έως τις 6/12/2024 είχε εκδώσει 189.729 συνταγές που εκτελέστηκαν σε 1.418 φαρμακεία.
Οι 16.744 συνταγές αφορούσαν σε σκευάσματα με ναρκωτικές δραστικές ουσίες, εκ των οποίων οι 7.165 εκτελέστηκαν σε εμπλεκόμενα φαρμακεία της οργάνωσης.
Ο ρόλος του λογιστή
Ο 63χρονος λογιστής παρουσιάζεται ως κοινός λογιστής 13 τουλάχιστον ασφαλισμένων και ως το μοναδικό άτομο που γνώριζε τον ΑΜΚΑ τους. Από την ανάλυση που έγινε στα ψηφιακά του πειστήρια εντοπίστηκε πλήθος φωτογραφιών με στοιχεία ΑΦΜ και κωδικούς ΤΑΧΙΣ που του είχε στείλει ο Αιγύπτιος συλληφθείς.
Κατά την έρευνα στο γραφείο του στην Καλλιθέα εντοπίστηκαν, μεταξύ άλλων, έγγραφα που σχετίζονται με αλλοδαπούς, επαγγελματικές σφραγίδες, αλλά και επτά ημερολόγια με χειρόγραφες σημειώσεις.
Μία από τις σφραγίδες που εντοπίστηκε αφορούσε σε αλλοδαπή κατηγορούμενη, από την Αλβανία, που εμφανιζόταν να είχε ατομική επιχείρηση με ληξιπρόθεσμες οφειλές που ανέρχονται σε 167.165,41€. Μάλιστα, φέρεται να είχε προχωρήσει στη σύσταση εικονικών εταιρειών, στις οποίες τοποθετούσε ως διαχειριστές «αχυράνθρωπους». Μέσω αυτών ασφάλιζε εικονικά αλλοδαπούς, προκειμένου να λαμβάνουν τα απαραίτητα για την έκδοση της άδειας παραμονής τους ένσημα, αλλά και επιδόματα.
Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., από την μέχρι τώρα έρευνα, έχει διαπιστωθεί η έκδοση τουλάχιστον 1.016 συνταγών, οι οποίες αντιστοιχούσαν σε 96.499 τεμάχια (δισκία, αμπούλες κ.λ.π.) φαρμακευτικών σκευασμάτων, τα οποία αποτελούσαν κυρίως ναρκωτικά και άλλες ψυχότροπες ουσίες.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της έρευνας προέκυψε ότι πέρα από τη δράση της οργάνωσης, ο λογιστής προέβαινε μέσα από διάφορους αθέμιτους τρόπους, στην έναντι χρηματικής αμοιβής «εικονική» ασφάλιση αλλοδαπών, προκειμένου αυτοί να λαμβάνουν τα απαραίτητα για την έκδοση της άδειας παραμονής τους ένσημα, καθώς και τα σχετικά με την εργασία τους επιδόματα (ανεργίας κ.α.), με τη ζημία του αρμόδιου Οργανισμού να ξεπερνά τις 127.000 ευρώ. Επιπλέον, ο αλλοδαπός μεσάζοντας προέβαινε συστηματικά στην υπεκμίσθωση χώρων σε αλλοδαπούς που στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων για την παραμονή τους στην Ελλάδα.
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, φαρμακεία και τραπεζικές θυρίδες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• 4.550 παρανόμως συνταγογραφηθέντα φαρμακευτικά σκευάσματα, μεταξύ των οποίων και σκευάσματα που περιέχουν ναρκωτικές ουσίες,
• πιστόλι και 150 φυσίγγια,
• πλήθος εγγράφων (χειρόγραφες σημειώσεις, συνταγές, γνωματεύσεις, σφραγίδες, διαβατήρια κ.λπ.),
• κινητά τηλέφωνα, και άλλα ψηφιακά πειστήρια καθώς και
• 29.249- ευρώ.