Οι κουραμπιέδες με καρύδια και κανέλα είναι μια διαφορετική, πιο χειμωνιάτικη, αλλά ταυτόχρονα «ζεστή» και αρωματική συνταγή, αφού περιέχει τα μπαχαρικά της εποχής.
Ένα γλύκισμα συνδεδεμένο με τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, που χαρακτηρίζεται ως το γλυκό της χαράς (σαν κέρασμα σε γάμους, βαφτίσεις και αρραβώνες) αλλά που παράλληλα μπορείτε να γευτείτε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με τον καφέ, το γάλα, ή το τσάι σας!
Υλικά για τη Συνταγή
225 γραμμάρια (16 κουταλιές της σούπας ) ανάλατο βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
½ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
1 κρόκο αυγού
½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 κουταλιά της σούπας μπράντυ
2 ½ φλιτζάνια αλεύρι, γ.ο.χ., πρώτα κοσκινισμένα και έπειτα μετρημένα μαζί με
½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ,
½ φλιτζάνι καρύδια, καβουρδισμένα και χοντροσπασμένα (ή αμύγδαλα)
Μερικά μοσχοκάρφια
Επιπλέον αχνοζάχαρη για το πασπάλισμα, μαζί με λίγη κανέλα σκόνη
Εκτέλεση
1.Αρχικά αφήστε το βούτυρο να μαλακώσει σε θερμοκρασία δωματίου και έπειτα χτυπήστε το με το μίξερ μέχρι να φουσκώσει και να αφρατέψει.
2.Βάλτε τη ζάχαρη άχνη και συνεχίστε το χτύπημα με το μίξερ, μέχρι να κρεμώσει. Προσθέστε τον κρόκο αυγού, τη βανίλια και το μπράντυ και ενσωματώστε τα κι αυτά. Βάλτε και τα σπασμένα καρύδια ή αμύγδαλα που έχουν κρυώσει καλά και ανακατέψτε.
3.Ρίξτε το κοσκινισμένο αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και ζυμώστε απαλά, χωρίς να το παρακάνετε, μέχρι να έχετε μια μαλακή ζύμη. Μπορείτε να παγώσετε το μίγμα στο ψυγείο για μερικές ώρες, αν επιθυμείτε.
4.Σχηματίστε με τα χέρια σας στρογγυλούς κουραμπιέδες και απλώστε τους σε ταψί που έχετε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί. Καρφώστε με ένα μοσχοκάρφι τον κάθε κουραμπιέ στο κέντρο του.
5.Ψήστε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 15 με 20 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα.
6.Όπως είναι χλιαροί από το φούρνο βουτήξτε τους και ρολάρετέ τους στην αχνοζάχαρη και την κανέλα και τοποθετήστε τους σε πιατέλα. Διατηρούνται για καιρό σε αεροστεγές δοχείο.