Αίσθηση δημιούργησε το χθεσινό μήνυμα του Κώστα Καραμανλή για την στάση της χώρας στα ελληνοτουρκικά καθώς σύμφωνα με την πάγια τακτική του ο πρώην πρωθυπουργός έβαλε με προσοχή τις κόκκινες γραμμές στη στάση που πρέπει να κρατήσει η χώρα μας απέναντι στους γείτονες μας.
«Δεν αμφισβητώ τον πατριωτισμό κανενός»,ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός, διαχωρίζοντας την θέση του από τις απόψεις του Αντώνη Σαμαρά που οδήγησαν στη διαγραφή του από τη Νέα Δημοκρατία.
Ωστόσο ο Κώστας Καραμανλής πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να καταθέσουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας, συμμορφούμενοι με την αντίστοιχη κοινοτική οδηγία. Είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε αυτό και είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποτυπωθούν τα δικαιώματά μας με τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό, μπορεί επίσης κάλλιστα να ενταχθεί η ενεργοποίηση της ανακήρυξης της ΑΟΖ με βάση τη μέση γραμμή, κατά τον Ν. 4001/2011 και τους όρους και τις προϋποθέσεις του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας. Είναι απολύτως σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο και δεν εμποδίζει την όποια διαπραγμάτευση».
Η άποψη αυτή προφανώς δείχνει ότι ο Κώστας Καραμανλής έχει μία πιο προχωρημένη άποψη από αυτή που έχει το Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα της ΑΟΖ επικαλούμενος ωστόσο την σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται πάντως να μην ανησυχούν για την κομματική συνοχή της ΝΔ καθώς οι απόψεις Καραμανλή δεν πυροδοτούν εντάσεις, αλλά ούτε η διαγραφή Σαμάρα φαίνεται να έχει επηρεάσει καθόλου το κλίμα τόσο στο κόμμα όσο και στην κοινωνία.
Με λίγα λόγια οι συνεργάτες του πρωθυπουργού εμφανίζονται σίγουροι ότι όλα θα πάνε καλά στην διαδικασία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας που θα γίνει στις αρχές του 2025.
Εν αναμονή Σαμαρά στους Δελφούς
Καλού κακού πάντως οι συνεργάτες του πρωθυπουργού περιμένουν να δουν τι θα πει ο Αντώνης Σαμαράς στο Συνέδριο που διοργανώνει η εφημερίδα «Το Βήμα» σε συνεργασία με το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, στις 12 και 13 Δεκεμβρίου, για την πορεία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης.
Και αυτό γιατί πρόκειται για την πρώτη παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού μετά τη διαγραφή του από το κόμμα, αν εξαιρέσει κανείς την δήλωση που είχε κάνει όταν τέθηκε εκτός ΚΟ της ΝΔ.
Στο συνέδριο θα παραστεί και θα μιλήσει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Προφανώς οι διοργανωτές φρόντισαν να μην φέρουν τις δύο πλευρές σε δύσκολη θέση. Έτσι, άλλη μέρα θα μιλήσει ο Πρωθυπουργός και άλλη ο Αντώνης Σαμάρας.
Ο προϋπολογισμός
Εν τω μεταξύ την Τετάρτη μπαίνει στην ολομέλεια της Βουλής ο νέος προϋπολογισμός του 2025, ο οποίος, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής 15 Δεκεμβρίου. Η ψηφοφορία θα είναι ονομαστική και παραδοσιακά έχει το χαρακτήρα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Προφανώς το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο τι θα ψηφίσει ο Αντώνης Σαμαράς, με κάποιες πληροφορίες να λένε ότι προσανατολίζεται στην αποχή. Και αυτό γιατί οι πληροφορίες λένε ότι η δήλωση που είχε κάνει προ διαγραφής για υπερψήφιση του προϋπολογισμού δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη μετά τις τελευταίες εξελίξεις.
Το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται ωστόσο βέβαιο ότι δεν θα έχει άλλες διαρροές καθώς ακόμα και όσοι βουλευτές βρίσκονται κοντά στον πρώην πρωθυπουργό δεν επιθυμούν να πυροδοτήσουν την κατάσταση. Εξάλλου η διαγραφή Σαμαρά έστειλε μήνυμα προς όλες τις πλευρές ότι ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να μην αφήσει αναπάντητο τίποτα.