Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου, 2025
10.9 C
Ioannina

Κοντογεώργης: Η υπόθεση των Τεμπών δεν μπορεί να λυθεί με λαϊκά δικαστήρια, ούτε με λαϊκά μέτωπα

Με ατάκες περί λαϊκών μετώπων και δικαστηρίων επιχείρησε, μεταξύ άλλων, να απαντήσει στην κοινωνική απαίτηση για δικαιοσύνη στο έγκλημα των Τεμπών, ο υφυπουργός παρά των πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι «οι χθεσινές εκδηλώσεις είναι ένα σημαντικό γεγονός. Παρά το βουβό της συμμετοχής είναι ένα γεγονός, το οποίο έχει φωνή, το οποίο, προφανώς, πρέπει να ακούσουμε όλοι. Σίγουρα είναι γεγονός που δεν μπορεί να χωρέσει σε πολιτικές αντιπαραθέσεις και κομματικούς ανταγωνισμούς που κάποιοι επιδιώκουν».

Και πρόσθεσε: «Το συλλογικό τραύμα που όλοι κουβαλάμε από αυτήν την ανείπωτη τραγωδία – πολλώ δε μάλλον οι συγγενείς των θυμάτων – ευελπιστούμε ότι θα κλείσει, θα επουλωθεί όταν η δικαιοσύνη, που είναι και η μόνη αρμόδια, αποφανθεί σε σχέση και με την απόδοση ευθυνών αλλά και, βέβαια, με το τι ακριβώς έχει γίνει».

Συμπλήρωσε ωστόσο χαρακτηριστικά ότι «εμείς δεν είμαστε ούτε ανακριτές ούτε εισαγγελείς, δεν μπορούμε να ξέρουμε τις διαδικασίες» και ότι «η υπόθεση αυτή δεν μπορεί να λυθεί με λαϊκά δικαστήρια ούτε με λαϊκά μέτωπα».




Χαρακτήρισε, μάλιστα, «απογοητευτικό» το αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτη Φάμελλου για διεξαγωγή προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή. Είναι «σε μια προσπάθεια να ευθυγραμμισθεί το κοινό αίσθημα με την κομματική επιδίωξη», δήλωσε.

Επικαλούμενος, μάλιστα, την κριτική του Σ. Φάμελλου ότι «είναι ευθύνη της κυβέρνησης το γεγονός ότι εμποδίζεται ή ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η ανάκριση», ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αντέδρασε λέγοντας: «Από πού προκύπτει αυτό; Πώς το ξέρει ο κ. Φάμελλος;».

Υπογράμμισε δε, το σύνθημα των δεκάδων χιλιάδων πολιτών που βγήκαν την Κυριακή στο δρόμο, «τελευταίο καταφύγιο η δικαιοσύνη».

Έκανε, επίσης, λόγο για πέπλο συσκότισης εκ μέρους κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Το συμπέρασμα του Θ. Κοντογεώργη είναι ότι «κανείς δεν πιστεύει, ύστερα κι από αυτή τη δικαιολογημένη κοινωνική πίεση που υπάρχει, ότι η δικαιοσύνη αργεί για κάποιο συγκεκριμένο λόγο».

Αντιθέτως, συμπλήρωσε, «η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί να παρέχει, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία. Από εκεί και πέρα είναι στη διακριτική ευχέρεια της δικαιοσύνης – και έτσι πρέπει να είναι – να προχωρήσει με τον τρόπο που ξέρει. Θέτουν κάτι οι συγγενείς των θυμάτων; Να το εξετάσει και αυτό κάνει. Περιμένουν το πόρισμα του ΕΜΠ και της ανεξάρτητης επιτροπής να ολοκληρωθεί; Έτσι θα γίνει μια δίκαιη δίκη και θα αισθανθούν οι πολίτες ότι γίνεται σωστά η διαδικασία για να επέλθει η κάθαρση, την οποία συζητάμε και ήταν το αίτημα από τις χθεσινές εκδηλώσεις».

Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Αλλάζοντας θέμα, στα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ τόνισε ότι ο πρωθυπουργός έκανε μια επιλογή που «εμείς θεωρούμε ότι έχει ενοποιητικά, ενωτικά και συνθετικά χαρακτηριστικά. Πιστεύουμε ότι ο τρόπος με τον οποίο θα ασκήσει τα καθήκοντά του ο κ. Τασούλας θα αναδείξουν αυτά τα οποία επέδειξε και κατά τη θητεία του ως πρόεδρος της Βουλής».




Για επικείμενο ανασχηματισμό

Ενώ κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια περί επικείμενου ανασχηματισμού, σημείωσε: «Ζούμε ένα deja vu συνέχεια, κάθε φορά ή θα έχουμε ανασχηματισμό ή πρόωρες εκλογές. Η κυβέρνηση έχει ένα σχεδιασμό για το 2025 πάνω σε αυτό το σχεδιασμό προχωράει και βλέπουμε εκφάνσεις αυτού του σχεδιασμού στα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες».

Και, επικαλούμενος τη σχετική πρόσφατη διάψευση του κυβερνητικού εκπροσώπου, επανέλαβε τη θέση, ο ανασχηματισμός είναι «προνόμιο του πρωθυπουργού: κοινότοπο μεν, αλλά είναι η πραγματικότητα».

Άλλωστε, επέμεινε, «αυτό που εμείς κοιτάζουμε, είναι να κάνουμε τη δουλειά μας».

Ειδικότερα, «όλοι προσπαθούμε αυτά τα οποία έχουμε υποσχεθεί, να είναι ορατά στους πολίτες, να γίνονται αλλαγές και να τις βλέπουν στην καθημερινότητά τους. Έχουμε ταυτόχρονα την υποχρέωση να σχεδιάζουμε και να απαντούμε σε όσα μπορεί να προκύπτουν. Είτε πολιτικά γεγονότα είτε διεθνείς συνθήκες. Μια τέτοια περίοδο ζήσαμε από το 2019 και συνεχίζουμε να ζούμε. Με ηρεμία και εντατικοποίηση της δουλειάς προχωράμε σε όλα τα μέτωπα προκειμένου οι πολίτες να βλέπουν καθημερινή αλλαγή στη ζωή τους».

Περί άκρας δεξιάς

Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση κάνει δεξιά στροφή, ο Θ. Κοντογεώργης αφού επεσήμανε ότι «οι όποιες προσπάθειες γίνονται, απευθύνονται σε όλους τους πολίτες», παρατήρησε ότι τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα.

«Η δική μας κατεύθυνση είναι η χώρα μας να συνεχίσει να πηγαίνει μπροστά, να έχει ρόλο στο διεθνές περιβάλλον. Σε όσα έχουμε μείνει πίσω και χρειάζεται προσπάθεια, όπως αυτά που αντιμετωπίζουν στο οικονομικό πεδίο οι πολίτες, στο θέμα της στέγασης, της υγείας και της παιδείας, που δίνουμε μεγάλη έμφαση, θα γίνει η δουλειά που πρέπει».

Ενώ για τη δημοσκοπική άνοδο της άκρας δεξιάς, σχολίασε πως «είναι κάτι που παρατηρούμε κι εμείς, και απαντάμε με τη δουλειά μας, η οποία θα κριθεί το 2027. Δεν διαμορφώνεται η πολιτική σε σχέση με τον συσχετισμό που μπορεί να αναδεικνύεται σε μια δημοσκόπηση», επιχειρηματολόγησε πάντως, υπενθυμίζοντας συγχρόνως ότι «εμείς έχουμε χαράξει εγκαίρως τη διαχωριστική γραμμή μας σε σχέση με την ακροδεξιά».

Εν κατακλείδι, «σε αυτόν τον δρόμο θα βαδίσουμε και ευελπιστούμε – και για αυτό δουλεύουμε νυχθημερόν – η δουλειά μας να αποδώσει».

Για εκείνους, άλλωστε, που «μπορεί να είναι απογοητευμένοι αυτή τη στιγμή για κάποιο λόγο ή να αισθάνονται ότι βρίσκουν καταφύγιο κάπου αλλού, γιατί δεν έχουν, ίσως, απαντήσεις και λύσεις στα θέματα που τους απασχολούν», ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ εξέφρασε την ελπίδα, «εμείς να τους πείσουμε ότι υπάρχει μια άλλη προοπτική».

Περί συνεργασιών των κομμάτων

Στην καταληκτική τοποθέτησή του περί συνεργασιών, παρατήρησε ότι η συζήτηση «με τα κόμματα της δραχμής ξεκίνησε από τα ίδια τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Εκείνα είπαν πώς αντιμετωπίζουν την “προοδευτική διακυβέρνηση” το επόμενο διάστημα, εκείνα έδωσαν τα χαρακτηριστικά αυτής της διαδικασίας. Τώρα καταλαβαίνω ότι γίνεται μια προσπάθεια …συμμαζέματος».

Ωστόσο, «η μεγαλύτερη αξία είναι τι πολιτικές προτείνουμε, εκεί θα κριθεί ποιος είναι ο προοδευτικός, ποιος δίνει απαντήσεις, ποιος συστοιχίζεται με την κοινωνία. Αυτό θα αποτυπωθεί, εντάξει, στις δημοσκοπήσεις τώρα, και στις εκλογές του 2027. Όλα τα υπόλοιπα είναι εκ περισσού», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης

Συνάντηση Μητσοτάκη με Ιερώνυμο: Μαζί στα Τίρανα για την κηδεία του Αναστάσιου

Οργισμένη απάντηση Ακρίτα σε Ψαριανό για χυδαίο σχόλιό του για τα Τέμπη: Είσαι σκουπίδι – Άμα γουστάρεις τράβα με στα δικαστήρια

Υπουργείο Άμυνας: Νέες έκτακτες κρίσεις ζητά ο Νίκος Δένδιας

Πηγή: Topontiki.gr

Hot this week

Άννα Κουρνίκοβα: Εθεάθη σε αναπηρικό καροτσάκι στο Μαϊάμι η πρώην τενίστρια (Photos)

Το κορίτσι-θαύμα του τένις, έκανε το ντεμπούτο της σε επαγγελματικό επίπεδο το 1995, όταν ήταν μόλις 14 ετών

Ο Τραμπ έχει την πρόθεση να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία – Τι σημαίνει αυτό για Ισραήλ και Τουρκία

Τραμπ και Νετανιάχου θα συναντηθούν στις 4 Φεβρουαρίου στον Λευκό Οίκο

Ο Ζελένσκι ζητά εξηγήσεις για τον αντίκτυπο που θα έχει η αναστολή βοήθειας των ΗΠΑ σε ξένες χώρες

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, η Ουκρανία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ανθρωπιστική βοήθεια από το εξωτερικό

Topics

Άννα Κουρνίκοβα: Εθεάθη σε αναπηρικό καροτσάκι στο Μαϊάμι η πρώην τενίστρια (Photos)

Το κορίτσι-θαύμα του τένις, έκανε το ντεμπούτο της σε επαγγελματικό επίπεδο το 1995, όταν ήταν μόλις 14 ετών

Ο Ζελένσκι ζητά εξηγήσεις για τον αντίκτυπο που θα έχει η αναστολή βοήθειας των ΗΠΑ σε ξένες χώρες

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, η Ουκρανία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ανθρωπιστική βοήθεια από το εξωτερικό

Axios: Οι ΗΠΑ μεταφέρουν 90 αντιπυραυλικά συστήματα Patriot από το Ισραήλ στην Ουκρανία

Πρόκειται επίσης για την πιο σημαντική παράδοση όπλων από το Ισραήλ στην Ουκρανία από τη ρωσική εισβολή

Ζελένσκι: «Ο Πούτιν φοβάται τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσει, θέλει να παρατείνει τον πόλεμο»

Ο Πούτιν δήλωσε νωρίτερα ότι η Ουκρανία μπορεί να βρει τα νομικά μέσα για τη διεξαγωγή συνομιλιών με τη Ρωσία παρά την "παρανομία" του Ζελένσκι

«Τυφώνας» Τραμπ σπέρνει το χάος στις ΗΠΑ: Στον «αέρα» το κοινωνικό κράτος, «μπλόκο» στις επιχορηγήσεις – Χωρίς ασφαλιστική κάλυψη εκατομμύρια Αμερικανοί

Σταμάτησε να λειτουργεί το σύστημα πληρωμών του Medicaid μετά το "πάγωμα" όλων των ομοσπονδιακών επιχορηγήσεων
spot_img

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img