Μετά από μία παρατεταμένη περίοδο υψηλών τιμών στα καύσιμα, οι καταναλωτές έχουν λόγους να χαμογελούν, καθώς οι τιμές τόσο στη βενζίνη όσο και διεθνώς κινούνται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών. Ένα στοιχείο που καθιστά αυτή την πορεία ακόμη πιο σημαντική είναι η πρόσφατη ανοδική πορεία της ζήτησης για καύσιμα στην Ελλάδα.
Επίσης ένας από τους λόγους πτώσης των τιμών είναι και η ανοδική πορεία του ευρώ έναντι του δολαρίου, αφού πλέον βρίσκεται σταθερά πάνω από το 1,1.
Χθες, οι τιμές του Brent βρέθηκαν κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας χαμηλά των τελευταίων 33 μηνών. Η κύρια αιτία για αυτή την πορεία είναι οι νέες προβλέψεις που δημιούργησαν αναταραχές στην αγορά, ακυρώνοντας τα κέρδη της προηγούμενης ημέρας που προήλθαν μετά τις μεγάλες απώλειες της περασμένης εβδομάδας.
Στην Ελλάδα, καθώς η τουριστική περίοδος πλησιάζει στο τέλος της, η αγορά καυσίμων εξακολουθεί να παρουσιάζει υψηλή δραστηριότητα. Αυτό οφείλεται στις χαμηλότερες τιμές σε σύγκριση με πέρυσι και στη συνεχιζόμενη ζήτηση για κατασκευαστικές και αγροτικές εργασίες.
Η ζήτηση για βενζίνη σημείωσε αύξηση 2% τον Ιούλιο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ η ζήτηση για πετρέλαιο κίνησης αυξήθηκε κατά 3,5%. Σε επταμηνιαία βάση, οι πωλήσεις βενζίνης παρουσίασαν άνοδο 2%, και οι πωλήσεις πετρελαίου κίνησης αυξήθηκαν κατά 4,5%. Το κορύφωμα της ζήτησης καταγράφηκε τον Αύγουστο, με τις βενζίνες να σημειώνουν αύξηση 6%, ενώ η ίδια αύξηση παρατηρήθηκε και στο πετρέλαιο κίνησης.
Οι τιμές των καυσίμων είναι σημαντικά χαμηλότερες σε σύγκριση με πέρυσι, γεγονός που ώθησε τους Έλληνες οδηγούς να γεμίσουν χωρίς δισταγμό. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης ανέρχεται σε 1,778 ευρώ, ενώ του diesel κίνησης είναι 1,555 ευρώ. Πέρυσι, στα μέσα Σεπτεμβρίου, οι τιμές ήταν 2,026 ευρώ και 1,827 ευρώ αντίστοιχα.
Διεθνείς Αγορές
Αναφορικά με τις διεθνείς τιμές, τα συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου για το αμερικανικό αργό πετρέλαιο WTI στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης έκλεισαν με απώλειες 4,3%, ή 2,96 δολάρια ανά βαρέλι, φτάνοντας τα 65,75 δολάρια ανά βαρέλι. Αυτή η πτώση είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί σε διάστημα τριών μηνών και ενισχύει την αβεβαιότητα στην αγορά.
Ανάλογη εικόνα παρατηρείται και στα συμβόλαια του ευρωπαϊκού πετρελαίου Brent, με τα συμβόλαια Νοεμβρίου να κλείνουν στα 69,19 δολάρια ανά βαρέλι, σημειώνοντας πτώση 3,7%. Πρόκειται για το χαμηλότερο κλείσιμο του Brent από τον Δεκέμβριο του 2021, ενώ από τις αρχές του έτους η τιμή του έχει υποχωρήσει κατά 8,3%. Αυτές οι μειώσεις αντικατοπτρίζουν τις ανησυχίες της αγοράς για την μελλοντική πορεία της ζήτησης πετρελαίου.
Σημαντική αιτία για αυτές τις πτώσεις είναι η αναθεώρηση των προβλέψεων από τον OPEC, ο οποίος υποβάθμισε τις εκτιμήσεις του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου για το 2024. Αυτή είναι η δεύτερη διαδοχική αναθεώρηση προς τα κάτω του Οργανισμού, ο οποίος πλέον περιορίζει και τις προσδοκίες του για το 2025, αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αγορά πετρελαίου σε ένα μεταβαλλόμενο οικονομικό και κλιματικό περιβάλλον.
Επιπλέον, η τράπεζα Morgan Stanley, σε πρόσφατη αναθεώρηση των προβλέψεών της, μείωσε τις εκτιμήσεις της για τις τιμές του πετρελαίου. Αναμένει τώρα ότι ο διεθνής δείκτης αναφοράς για το πετρέλαιο θα φτάσει κατά μέσο όρο τα 75 δολάρια ανά βαρέλι κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Αυτή η αναθεώρηση αντικατοπτρίζει τις προοπτικές για συνεχιζόμενη αβεβαιότητα στην αγορά και τις προκλήσεις που συνδέονται με την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και την ενεργειακή πολιτική.
Οι εξελίξεις αυτές αναδεικνύουν τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα στην αγορά πετρελαίου, ενισχύοντας τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ενεργειακός τομέας.