Παγκόσμια ανησυχία μετά την ανακοίνωση του ΝΑΤΟ ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η παράδοση μαχητικών αεροσκαφών F16 στην Ουκρανία, με τη Ρωσία να ξεκαθαρίζει πως θα λάβει μέτρα για να εγγυηθεί την ασφάλειά της ως απάντηση στις αποφάσεις που ελήφθησαν στη σύνοδο κορυφής στην Ουάσινγκτον. Παράλληλα, οι ηγέτες των κρατών μελών του NATO αποφάσισαν χθες η στρατιωτική βοήθεια που διαθέτουν στην Ουκρανία να φθάσει κατ’ ελάχιστον τα 40 δισ. δολάρια τη «χρονιά που έρχεται» και να συνεχιστεί.
Το ΝΑΤΟ που συνέρχεται παρουσία του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι αποφάσισε την αύξηση της βοήθειας προς το Κίεβο με την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών και αντιαεροπορικών συστημάτων. Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σε απάντηση των αποφάσεων αυτών ότι το ΝΑΤΟ «συμμετέχει πλήρως» στον πόλεμο στην Ουκρανία και προανήγγειλε μέτρα αντιμετώπισης αυτής της «σοβαρής απειλής».
«Μέτρα αντίδρασης θα αναπτυχθούν από τις πολιτικοστρατιωτικές αρχές. Πιστεύω ότι θα γίνουν τα πάντα για να διασφαλιστεί η ασφάλειά μας», ανέφερε Ρώσος διπλωμάτης, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.
Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι οι αποφάσεις στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ δεν θα συμβάλουν σε «κάτι καλό», καθώς στοχεύουν στην περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός, ο οποίος συμμετείχε στη διαπραγματευτική ομάδα στις συνομιλίες με το Κίεβο τον Μάρτιο του 2022, ανέφερε ότι νέες επαφές με την Ουκρανία θα είναι δυνατές όταν η χώρα «θα προετοιμαστεί και θα υιοθετήσει μια ρεαλιστική θέση».
H «εξαφάνιση» της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ
«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε ο “μη αναστρέψιμος δρόμος” της Ουκρανίας προς το ΝΑΤΟ να τελειώσει είτε με την εξαφάνιση της Ουκρανίας είτε με την εξαφάνιση του ΝΑΤΟ» ανέφερε σε ανάρτησή του ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Ειδικότερα,έγραψε την υπόσχεση που έδωσε η συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ όσον αφορά την ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στη συμμαχία. Στην ανάρτηση, ο Μεντβέντεφ παρέθεσε στα αγγλικά τη δήλωση του ΝΑΤΟ: «Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε (την Ουκρανία) στην αμετάκλητη πορεία της προς την πλήρη ευρωατλαντική ενσωμάτωση, συμπεριλαμβανομένης της ένταξης στο ΝΑΤΟ».
«Το συμπέρασμα είναι προφανές. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε ο “μη αναστρέψιμος δρόμος” της Ουκρανίας προς το ΝΑΤΟ να τελειώσει είτε με την εξαφάνιση της Ουκρανίας είτε με την εξαφάνιση του ΝΑΤΟ. Ή ακόμα καλύτερα – την εξαφάνιση και των δύο», σχολίασε στη συνέχεια.
«Τα σχέδια για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία δείχνουν ότι η Ουάσιγκτον ηγείται «πολεμικής συμμορίας», δήλωσε χθες άλλωστε η Μαρία Ζαχάροβα.
«Η Ουάσιγκτον ηγείται της πολεμικής συμμορίας, και αυτό είναι η απόδειξη» ανέφερε χαρακτηριστικά η Ρωσίδα αξιωματούχος σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό κανάλι Zvezda ως απάντηση σε δήλωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.
Επιπλέον, σε ανάρτησή της, χλεύασε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
«Ο πρόεδρος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Κίρμπι στο πλαίσιο των παραδόσεων μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία: “Κανείς δεν θέλει κλιμάκωση”. Είναι σαν να προσπαθεί ο Λευκός Οίκος να αποδείξει στην κοινή γνώμη όλα αυτά τα χρόνια ότι ‘’κόβει πολύ το μυαλό του Μπάιντεν’’ πίσω από κλειστές πόρτες» ανέφερε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Τετάρτη, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον από τις 9 έως τις 11 Ιουλίου, ότι η μεταφορά των μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί αυτό το καλοκαίρι.
Ο Μπλίνκεν ανακοίνωσε ότι τα μαχητικά αεροσκάφη F-16, που κατασκευάστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και δωρήθηκαν από τη Δανία και την Ολλανδία, «θα πετάξουν στους ουρανούς της Ουκρανίας αυτό το καλοκαίρι», ένα μήνυμα στο οποίο απάντησε γρήγορα ο Ουκρανός πρόεδρος, ευχαριστώντας στον λογαριασμό του την πλατφόρμα Χ.
O πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έσπευσε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του στις ΗΠΑ, τη Δανία και την Ολλανδία την Τετάρτη για την ενίσχυση των αεροπορικών δυνάμεων της Ουκρανίας με αεροσκάφη F-16.
Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι η άφιξη των μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία θα θεωρηθεί πρόκληση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, ανεξάρτητα από το εάν τα αεροπλάνα έχουν ή όχι την ικανότητα να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα.
Σύμφωνα με τον Guardian η ελπίδα είναι ότι τα F-16 αυτά θα μπορέσουν να «καταπνίξουν» τις ρωσικές βομβιστικές επιθέσεις από τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη, τα οποία επιχειρούν από απόσταση έως και 70 χλμ μακριά από την γραμμή του μετώπου.
«Τα F-16 θα χρησιμοποιηθούν επίσης για την ενίσχυση της αεράμυνας της Ουκρανίας. Είμαι βέβαιος ότι θα μας βοηθήσουν να προστατεύσουμε καλύτερα τους Ουκρανούς από τις βάναυσες ρωσικές επιθέσεις, όπως το χτύπημα αυτής της εβδομάδας στο νοσοκομείο παίδων στο Κίεβο», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Η Νορβηγία και το Βέλγιο έχουν επίσης δεσμευτεί να προμηθεύσουν F-16 στο άμεσο μέλλον στην Ουκρανία, ωστόσο παραμένει ερωτηματικό κατά πόσον αποτελεσματικά θα είναι τα F-16. Το μαχητικό αυτό αεροσκάφος σχεδιάστηκε τη δεκαετία του 1970 και το κρίσιμο σημείο είναι το πώς θα αποκρύπτονται και θα προστατεύονται όταν βρίσκονται στο έδαφος, τη στιγμή που η αεράμυνα της Ουκρανίας θα είναι όλο και πιο εκτεθειμένη στον χώρο.
Tην ίδια ώρα οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να εκσυγχρονίσουν τα πυρηνικά τους όπλα, με τη Ρωσία να προελαύνει στην Ουκρανία, καθώς προχωρούν 1 χλμ. σε όλο το μέτωπο καθημερινά.
Αμερικανικοί πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς εγκαθίστανται στο Βισμπάντεν, σύντομα και υπερηχητικά όπλα
Εντωμεταξύ, νέους συμβατικούς πυραύλους, και πυραύλους Cruise, πρόκειται να εγκαταστήσουν επί γερμανικού εδάφους οι ΗΠΑ, προκειμένου να καλυφθεί το κενό στις δυνατότητες αποτροπής της Ρωσίας, αποφάσισαν οι δύο ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοι. Η αμερικανική και η γερμανική πλευρά, με κοινό ανακοινωθέν από το περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, διευκρινίζουν ότι αρχικά θα πρόκειται για προσωρινή εγκατάσταση, στόχος ωστόσο είναι οι πύραυλοι μελλοντικά να εγκατασταθούν μόνιμα στη Γερμανία.
Όπως σημειώνεται στο ανακοινωθέν, στο μέλλον θα μεταφερθούν στη Γερμανία και υπερηχητικά όπλα, τα οποία αυτή τη στιγμή είναι στο στάδιο της ανάπτυξης. «Η άσκηση με αυτές τις προηγμένες δυνατότητες θα καταδείξει την αφοσίωση των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΝΑΤΟ και τη συμβολή τους στην ολοκληρωμένη αποτροπή στην Ευρώπη», αναφέρουν οι δύο χώρες. Σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Zeitung, αυτές οι δυνατότητες αφορούν οπλικά συστήματα που καλύπτουν εμβέλειες από 240 έως 460 χλμ, αλλά ακόμα και εμβέλειες από 1300 έως 2500 χλμ για τους πυραύλους τύπου Tomahawk.
Τα νέα οπλικά συστήματα θα υπάγονται στην αρμοδιότητα της «Multi-Domain Task Force», μιας αμερικανικής στρατιωτικής μονάδας που είναι από το 2021 υπό διαμόρφωση στο Βισμπάντεν και η οποία περιλαμβάνει δυνάμεις πυροβολικού, αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας, καθώς και ειδικούς στην αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων.
Από την βάση στο Βισμπάντεν θα συντονίζεται στο εξής και η προμήθεια οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία και η εκπαίδευση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Σύμφωνα μάλιστα με το Γερμανικό Πρακτορείο Τύπου dpa, τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας αποφάσισαν την έναρξη λειτουργίας του στρατηγείου την Παρασκευή. Το σχετικό ανακοινωθέν της Συνόδου αναφέρει ότι «στόχος είναι να τεθεί σε πιο μόνιμη βάση η υποστήριξη ασφαλείας της Ουκρανίας και με τον τρόπο αυτό να διασφαλιστεί μια βελτιωμένη, προβλέψιμη και συνεκτική υποστήριξη», ενώ τονίζεται ότι με αυτόν τον τρόπο θα υποστηριχθεί και ο μετασχηματισμός των ουκρανικών δυνάμεων άμυνας και ασφάλειας και θα καταστεί επομένως δυνατή η περαιτέρω διασύνδεση της Ουκρανίας με το ΝΑΤΟ.
Μέχρι στιγμής την ευθύνη για τον συντονισμό της αποστολής όπλων στην Ουκρανία και της εκπαίδευσης των στρατιωτών είχαν οι ΗΠΑ, οι οποίες για τον σκοπό αυτό είχαν αναπτύξει στα τέλη του 2022 στο αρχηγείο των αμερικανικών δυνάμεων στο Βισμπάντεν μονάδα 300 στρατιωτών, υπό την ονομασία «Security Assistance Group-Ukraine» (SAG-U). Η ΝΑΤΟϊκή διοίκηση στο Βισμπάντεν θα αριθμεί στο εξής 700 στελέχη, τα 40 εκ των οποίων θα διαθέσει η Γερμανία. Γερμανός στρατηγός θα είναι μάλιστα ο αναπληρωτής διοικητής της βάσης.
Όπως επισημαίνει το Tagesspiegel, το εγχείρημα θεωρείται ότι αποτελεί προληπτικό μέτρο για την περίπτωση εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, καθώς το ΝΑΤΟ ανησυχεί ότι ενδεχόμενη αλλαγή ηγεσίας και πολιτικής στην Ουάσιγκτον θα επηρεάσει και τον συντονισμό της αποστολής εξοπλισμών στην Ουκρανία και της εκπαίδευσης Ουκρανών στρατιωτών. Στην εν λόγω διοίκηση δεν συμμετέχει η Ουγγαρία, η οποία έχει εγείρει ενστάσεις στην ονομασία NSATU (Nato Security Assistance and Training for Ukraine), με το επιχείρημα ότι μπορεί να παρασύρει τη Συμμαχία σε απευθείας αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Στην ανακοίνωση μάλιστα του ΝΑΤΟ υπογραμμίζεται ότι, βάσει του διεθνούς δικαίου, η διοίκηση NSATU δεν θα καταστήσει το ΝΑΤΟ εμπλεκόμενο μέρος στον πόλεμο.
Η προοπτική εγκατάστασης των αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στη Γερμανία προκάλεσε αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας, με τους υποστηρικτές της να υποστηρίζουν ότι καθιστά την Ευρώπη ασφαλέστερη. Η αντίθετη άποψη ωστόσο προειδοποιεί για τον κίνδυνο ανταγωνισμού με τη Ρωσία και πυροδότησης μιας νέας κούρσας εξοπλισμών, όπως κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Επιπλέον, εκφράζεται ανησυχία και σχετικά με το κατά πόσο αυτή η εξέλιξη θα επηρεάσει την έκβαση των κρατιδιακών εκλογών που είναι προγραμματισμένες για το φθινόπωρο σε Βρανδεμβούργο, Σαξονία και Θουριγγία, όπου μέχρι τώρα ενισχύεται η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), η οποία υποστηρίζει φολορωσικές θέσεις.
Ανησυχία εξέφρασαν και οι Πράσινοι, υποστηρίζοντας ότι αιφνιδιάστηκαν από τον Όλαφ Σολτς. «Ο καγκελάριος θα πρέπει να εξηγηθεί γρήγορα. Είναι ενοχλητικό το γεγονός ότι ο κ. Σολτς δεν έχει σχολιάσει το θέμα, όταν είναι πιθανό να αυξηθεί ο φόβος και η παραπληροφόρηση», δήλωσε η εκπρόσωπος του κόμματος Ζάρα Νάνι στην Rheinische Post.
Η Ρωσία σχεδιάζει «στρατιωτική απάντηση»
Η Ρωσία θα απαντήσει στην σχεδιαζόμενη από τις ΗΠΑ ανάπτυξη πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Γερμανία, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο, καθώς αντιμετωπίζει τις στρατιωτικές δράσεις του ΝΑΤΟ ως μια σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα είχε προβλέψει την αμερικανο-γερμανική πυραυλική κίνηση, την οποία χαρακτήρισε ως σχεδιασμένη για να εκφοβίσει τη Ρωσία και η οποία αποσταθεροποιεί περαιτέρω την περιφερειακή ασφάλεια και τις στρατηγικές σχέσεις.
«Οι απαραίτητες εργασίες για την προετοιμασία εξισορροπητικών αντιμέτρων από τις αρμόδιες ρωσικές κρατικές υπηρεσίες ξεκίνησαν πολύ νωρίτερα και διεξάγονται σε συστηματική βάση», δήλωσε ο Ριαμπκόφ σε δήλωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου του.
«Χωρίς νεύρα, χωρίς συναισθήματα, θα αναπτύξουμε μια στρατιωτική απάντηση, πρώτα απ’ όλα, σε αυτό το νέο παιχνίδι», δήλωσε ο Ριαμπκόφ σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Τον περασμένο μήνα, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα πρέπει να επαναλάβει την παραγωγή πυραύλων μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς με πυρηνικές δυνατότητες και στη συνέχεια να εξετάσει πού θα τους αναπτύξει, αφού οι ΗΠΑ έφεραν παρόμοιους πυραύλους στην Ευρώπη και την Ασία.
Προηγουμένως είχε μιλήσει για συμφωνία να μην αναπτυχθούν τέτοιοι πύραυλοι στον ρωσικό αποκλεισμό της Βαλτικής, το Καλίνινγκραντ, αλλά είπε ότι οι ΗΠΑ επανέλαβαν την παραγωγή τους, τους έφεραν στη Δανία για ασκήσεις και τους πήγαν επίσης στις Φιλιππίνες.
Οι πύραυλοι εδάφους με βεληνεκές άνω των 500 χιλιομέτρων απαγορεύτηκαν μέχρι το 2019 βάσει της Συνθήκης για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς (INF) που υπογράφηκε το 1987 από τον πρόεδρο της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν.
Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρθηκαν από τη Συνθήκη INF το 2019, λέγοντας ότι η Μόσχα παραβιάζει τη συμφωνία, κάτι που το Κρεμλίνο αρνήθηκε.
Η Κίνα κατηγορεί το NATO ότι «υποκινεί σύγκρουση»
Η Κίνα σήμερα το NATO να σταματήσει να «υποκινεί σύγκρουση» μεταξύ συμμαχιών μετά τις έντονες επικρίσεις της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας, που κατηγόρησε το Πεκίνο πως παρέχει κρίσιμης σημασίας βοήθεια στη Ρωσία στο πλαίσιο του πολέμου που διεξάγει στην Ουκρανία.
«Το NATO θα όφειλε να σταματήσει να υπερβάλλει για την λεγόμενη κινεζική απειλή, να σταματήσει να υποκινεί σύγκρουση και αντιπαλότητα, και να κάνει περισσότερα για να συνεισφέρει στην ειρήνη και στη σταθερότητα στον κόσμο», ανέφερε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε στις Βρυξέλλες εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Νωρίτερα, οι ηγέτες των 32 κρατών-μελών του NATO εξέφρασαν τη «βαθιά ανησυχία» τους για την «στρατηγική» συμμαχία της Ρωσίας και της Κίνας και κατήγγειλαν την «πολιτική και υλική υποστήριξη» που παρέχει κατ’ αυτούς το Πεκίνο στη Μόσχα στον πόλεμο στην Ουκρανία, απαιτώντας «να σταματήσει», αναφέρει το επίσημο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής του οργανισμού στην Ουάσιγκτον.
«Η εμβάθυνση της στρατηγικής συμμαχίας ανάμεσα στη Ρωσία και την Κίνα, καθώς και οι προσπάθειές τους, οι οποίες εντείνονται, να αποσταθεροποιήσουν και να αναδιαμορφώσουν τη βασισμένη σε κανόνες παγκόσμια τάξη, είναι αιτία βαθιάς ανησυχίας», τονίζεται στο κείμενο του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.
Ίσες αποστάσεις Ερντογάν
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί ανησυχητική την προοπτική «απευθείας σύγκρουσης ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και την Ρωσία», στο πλαίσιο δηλώσεών του που μεταδόθηκαν από το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
«Η προοπτική μίας απευθείας σύγκρουσης ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και την Ρωσία είναι ανησυχητική», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος που συμμετέχει στην σύνοδο κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας στην Ουάσινγκτον.
Η Αγκυρα επιδιώκει να κρατά ίσες αποστάσεις από την Μόσχα και το Κίεβο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο 2022.
«Διπρόσωπο» ΝΑΤΟ
Ο ισπανός σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, που έχει μετατραπεί σε μια από τις πιο επικριτικές φωνές στην ΕΕ έναντι του Ισραήλ, κάλεσε χθες Τετάρτη από την Ουάσιγκτον τις κυβερνήσεις των κρατών της Δύσης να μην εφαρμόζουν «δυο μέτρα και δυο σταθμά» όσον αφορά τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.
«Αν λέμε στους λαούς μας πως υποστηρίζουμε την Ουκρανία επειδή υπερασπιζόμαστε το διεθνές δίκαιο, τότε πρέπει να κάνουμε το ίδιο όσον αφορά τη Γάζα», είπε στο περιθώριο της συνόδου του NATO, κατά τη διάρκεια της οποίας οι ηγέτες της στρατιωτικής συμμαχίας αποφάσισαν να ενισχύσουν περαιτέρω τη στρατιωτική βοήθειά τους στο Κίεβο.
Για τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό της Ισπανίας θα όφειλε να υπάρχει «συνεπής πολιτική θέση» για το ζήτημα αυτό, «χωρίς να εφαρμόζουμε δυο μέτρα και δυο σταθμά».