Λίγες ώρες πριν ο υπουργός Υγείας βρεθεί στη Βουλή με τους βουλευτές της ΝΔ προκειμένου να τους ενημερώσει, μετά από πρόσκληση που απηύθυνε στο σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας, για θέματα του υπουργείου του, οκτώ γαλάζιοι βουλευτές δεν περίμεναν αυτή την ενημέρωση και ξαναχτύπησαν σε συνέχεια της ερώτησης των «11» με νέα ερώτηση που αφορά τώρα στους χαμηλοσυνταξιούχους και στην φαρμακευτική δαπάνη, δηλαδή ένα κοινωνικό θέμα και πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χαμηλές εισοδηματικές τάξεις.
Συγκεκριμένα οι 8 βουλευτές ζητούν από τον Άδωνι Γεωργιάδη και τη Νίκη Κεραμέως, στους οποίους απευθύνεται η ερώτηση, να φέρουν στη Βουλή διάταξη νόμου με την οποία θα ρυθμίζεται η επέκταση του ευεργετήματος της απαλλαγής από τη συμμετοχή στα συνταγογραφούμενα φάρμακα, εκτός από τους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ και στους υπόλοιπους συνταξιούχους που πληρούν τα ίδια ηλικιακά και εισοδηματικά κριτήρια.
Οι «8» είναι τελείως διαφορετική ομάδα, αν μπορεί να τους πει κανείς έτσι, από τους 11 μια και δεν ζήτησαν από κανένα βουλευτή των 11 να υπογράψει την ερώτηση τους, ούτε τους την είχαν κοινοποιήσει πριν την καταθέσουν στην Βουλή.
Η ανθρωπογεωγραφία των «8» δεν είναι ενιαία, κάτι που θα μπορούσε να τους κατατάξει σε μια συγκεκριμένη σφαίρα εσωκομματικής επιρροής. Ωστόσο αρκετοί ανήκουν στο Καραμανλικό και στο Σαμαρικό στρατόπεδο.
Ο Χαράλαμπος Αθανασίου, βουλευτής Λέσβου, είναι φίλα προσκείμενος στον Αντώνη Σαμαρά, ο Γιάννης Ανδριανός, βουλευτής Αργολίδας, ανήκει στο Καραμανλικό στρατόπεδο, ο Αναστάσιος Δημοσχάκης, βουλευτής Έβρου, και ο Θεόφιλος Λεονταρίδης, βουλευτής Σερρών, εμφανίζονται περισσότερο ουδέτεροι, ο Δημήτριος Καλογερόπουλος, βουλευτής στα δυτικά της Αθήνας, είχε υποστηρίξει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τη Ντόρα Μπακογιάννη, ο Γιώργος Καρασμάνης, βουλευτής Πέλλης, επίσης καταγράφεται στους δεύτερους, ο Γιάννης Πασχαλίδης, βουλευτής Καβάλας, φαίνεται ότι προσέγγισε περισσότερο τον Αντώνη Σαμαρά κατά τη διάρκεια της συζήτησης και της ψηφοφορίας του νομοσχεδίου για την ισότητα στο γάμο στο οποίο ήταν αντίθετος και ο Μίλτος Χρυσομάλλης, βουλευτής Μεσσηνίας, είναι στενός φίλος και συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά ο οποίος φαίνεται πως είχε και την πρωτοβουλία προκειμένου να οργανωθεί η κίνηση των «8».
Το Μέγαρο Μαξίμου σε αυτή την νέα εσωκομματική κίνηση επιχείρησε τουλάχιστον δημοσίως να κρατήσει χαμηλούς τόνους και κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν ότι η ερώτηση των «8» εντάσσεται στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής τους αποστολής. Δεν υπάρχει αμφιβολία όμως ότι είχε άγνοια της ερώτησης και υπάρχει ενόχληση και για την κίνηση των βουλευτών που γίνεται δύο μέρες πριν τη γιορτή για τη συμπλήρωση 50 χρονών από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και για το περιεχόμενο της ερώτησης που οδηγεί στο ξήλωμα της μέχρι τώρα εφαρμόσιμης πολιτικής όσον αφορά την μείωση του clawback.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν θα ακολουθήσει την τακτική του Κωστή Χατζηδάκη, που απάντησε αμέσως ο ίδιος στην ερώτηση των «11» με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του και πιο αναλυτικά στους βουλευτές μέσω συνεργάτη του.
Πέρα από το τι θα πει σήμερα στους βουλευτές, θα αξιοποιήσει τον χρόνο που του δίνουν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες προκειμένου να απαντήσει αναλυτικά γραπτά και με στοιχεία πόσο θα κόστιζε μία τέτοια παρέμβαση και πόσοι είναι αυτοί που θα τους αφορούσε. Ωστόσο συνεργάτες του αναφέρουν ότι αν και η ερώτηση μπορεί να είναι σωστή και δίκαιη, η υλοποίηση ενός τέτοιου μέτρου είναι απέναντι στην πολιτική που εφαρμόζει σταθερά και χωρίς παρεκκλίσεις ο υπουργός για τη μείωση του clawback.
Άλλοι βουλευτές, που απηχούν τις απόψεις του πρωθυπουργού όσον αφορά την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής, έλεγαν στο topontiki.gr ότι αν συνεχίσουμε έτσι και κάθε δεύτερη βδομάδα μια ομάδα βουλευτών καταθέτει αίτημα το οποίο ζητά να γίνει αποδεκτό, σε λίγο καιρό θα οδεύουμε σε ξήλωμα της υπάρχουσας κυβερνητικής πολιτικής κάτι που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν προτίθεται να πράξει.
Σε κάθε περίπτωση πάντως είτε οι «8» θέλουν να προστίθενται στους «11», που έγιναν «10» μετά την διαγραφή του Μάριου Σαλμά, είτε όχι μέχρι στιγμής έχουμε 18 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που είναι απέναντι στην υπάρχουσα κυβερνητική πολιτική όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια αλλά και την σταθερή μείωση του clawback.
Το topontiki.gr είχε γράψει έγκαιρα ότι την ερώτηση των «11» ήταν διατεθειμένοι να την υπογράψουν πάνω από 25 βουλευτές. Λίγες μέρες αργότερα τις πληροφορίες επιβεβαίωσε και ο Νικήτας Κακλαμάνης λέγοντας σε συνέντευξή του ότι υπάρχουν περίπου 30 «θαρραλέοι» βουλευτές της ΝΔ που είναι έτοιμοι με ερωτήσεις να θίγουν κοινωνικά ζητήματα, και να καλούν την κυβέρνηση να παρέμβει. Μέχρι στιγμής εμφανίστηκαν οι «18». Το Μαξίμου και ο γενικός γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Σταύρος Καλαφάτης ψάχνουν τώρα να δουν πότε και πού θα χτυπήσουν οι επόμενοι «θαρραλέοι» κατά τον κύριο Κακλαμάνη βουλευτές που σίγουρα είναι πάνω από «12».