Το πρωί της Πέμπτης, η αντιπροσωπεία της Ομάδας Πρωτοβουλίας στα Ιωάννινα του Κινήματος Δημοκρατίας έκανε θεσμική επίσκεψη στον πρώτο Πυροσβεστικό Σταθμό Ιωαννίνων και συναντηθήκαμε με εκπροσώπους της συνδικαλιστικής Ένωσης Πυροσβεστών Ηπείρου και Ιονίων Νήσων καθώς και τον πρόεδρο της ΕΠΥΝΙ (Πενταετούς Υποχρέωσης).
Τα πρόσωπα που αντιπροσώπευσαν στην επίσκεψη το Κίνημα Δημοκρατίας ως Ομάδα Πρωτοβουλίας Ιωαννίνων ήταν οι: Γιώργος Μουστάκας, Λαμπρινή Νάτσικα, Βασίλης Οικονόμου και Λίλα Σουλελέ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Την έδρα της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Ιωαννίνων επισκέφτηκε την Πέμπτη 12/12 αντιπροσωπεία της Επιτροπής Πρωτοβουλίας του Κινήματος Δημοκρατίας στα Ιωάννινα όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους των συνδικαλιστικών ενώσεων και συγκεκριμένα με τον πρόεδρο και τον ταμεία της Ένωσης Πυροσβεστών Ηπείρου και Ιονίων Νήσων κυρίους Δημήτρη Μπομπότη και Λευτέρη Καραδήμα καθώς και τον Πρόεδρο της ΕΠΥΝΙ(Πενταετούς Υποχρέωσης) κο Μεντή Θωμά.
Για το νεοσύστατο Κίνημα Δημοκρατίας στα Γιάννενα ήταν η πρώτη συνάντηση με έναν ευαίσθητο επαγγελματικό κλάδο όπως είναι οι Πυροσβέστες εγκαινιάζοντας έτσι ένα διαρκές πρόγραμμα επισκέψεων και επαφών με τοπικούς φορείς και εργαζόμενους που σκοπό έχει την ανατροφοδότηση της πολιτικής με τα οξυμένα προβλήματα και τις ανάγκες της κοινωνίας συμβάλλοντας έτσι ενεργά μέσα και έξω από τη Βουλή για την εξεύρεση συγκεκριμένων λύσεων.
Στο πνεύμα αυτό έγινε από τους συνδικαλιστές μια ευρεία ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί στο Σώμα και τα χρονίζοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Εξέφρασαν ταυτόχρονα την απογοήτευσή τους από την άρνηση των πολιτικών προϊσταμένων ,διαχρονικά,να ακούσουν τις προτάσεις τους και να εξορθολογήσουν τις αποφάσεις τους όσον αφορά την αποτελεσματικότερη λειτουργία του Σώματος και την βελτίωση της υπηρεσιακής κατάστασης των εργαζομένων πυροσβεστών μόνιμων και εποχιακών.
Βασική διαπίστωση είναι ότι η πολύπλοκη και δυσλειτουργική οργανωτική δομή του Π.Σ σε συνδυασμό με την έλλειψη των απαιτούμενων πόρων έχει σημαντική επίδραση στην επιχειρησιακή επάρκεια του Σώματος και κατ’επέκταση στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και την πληρέστερη εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος.
Κύριο χαρακτηριστικό της είναι η συνύπαρξη στην ίδια υπηρεσία εργαζομένων με διαφορετική σχέση εργασίας και διαφορετικό εργασιακό καθεστώς όπως είναι οι μόνιμοι, οι πενταετούς υποχρέωσης, οι επταετούς υποχρέωσης και οι εποχιακοί. Μέσα από την πληθώρα προβλημάτων που απορρέουν από αυτόν τον εργασιακό λαβύρινθο οι πυροσβέστες προτάσσουν τα παρακάτω προβλήματα ως εξαιρετικά επείγοντα και απαιτούν από την πολιτεία άμεσες λύσεις:
1. Υποστελέχωση
Σύμφωνα με το επίσημο οργανόγραμμα της υπηρεσίας πανελλαδικά παραμένουν ακάλυπτες 3630 θέσεις μόνιμου προσωπικού. Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού υπάρχουν και στον νομό μας δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια με την κλιματική κρίση έχουν αυξηθεί οι ανάγκες πυροπροστασίας και επιχειρησιακής ετοιμότητας. Ωστόσο σύμφωνα με την κατανομή των οργανικών θέσεων που συντάσσεται κάθε χρόνο από τους υπηρεσιακούς παράγοντες οι οργανικές θέσεις στον νομό αντί να αυξάνονται μειώνονται με αποτέλεσμα να εμφανίζεται στα χαρτιά ένα πλεονάζων προσωπικό που επιτρέπει στη υπηρεσία να το μετακινεί με βάση τις ανάγκες της μεγαλώνοντας ωστόσο την υπηρεσιακή ανασφάλεια των εργαζομένων.
2. Μεταθέσεις μόνιμου προσωπικού
Πάγιο αίτημα είναι η τροποποίηση του άρθρου 162 του νόμου 4662/2020 περί μεταθέσεων του χαμηλόβαθμου προσωπικού του Π.Ε που προβλέπει ανά έξι έτη να μετακινούνται βάση μορίων μακριά από τον τόπο συμφερόντων τους χωρίς καμία επιδότηση από το κράτος. Ζητούν επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς σύμφωνα με το οποίο οι προσλήψεις γίνονταν στοχευμένα σε υπηρεσίες που έχουν έλλειψη προσωπικού ώστε να μην χρειάζεται να μετακινούνται υπηρετούντες πυροσβέστες από άλλους νομούς διαλύοντας έτσι κάθε έννοια οικογενειακού προγραμματισμού.
3. Άσκοπες Μετακινήσεις
Σύμφωνα με το νέο δόγμα της υπηρεσίας οι μετακινήσεις ανά την Ελλάδα συντελούνται όχι μόνο ανάλογα με τα συμβάντα αλλά και για προληπτικούς λόγους που στις περισσότερες περιπτώσεις αποδεικνύονται ότι είναι παντελώς άσκοπες μετακινήσεις. Ενδεικτικό του προβλήματος είναι ότι στη φωτιά του Ξυλοκάστρου μετακινήθηκαν από την Ήπειρο 98 πυροσβέστες!
Οι συνθήκες διαβίωσης των μετακινούμενων σωμάτων περιγράφονται επιεικώς απαράδεκτες για ανθρώπους που υπερβαίνουν όχι μόνο το ωράριο εργασίας, χωρίς να αμείβονται για την υπερεργασία, αλλά και τα όρια της ανθρώπινης αντοχής στερούμενοι στοιχειώδους μέριμνας από την πολιτεία για ξεκούραση σε αξιοπρεπή καταλύματα και όχι σε εγκαταλειμμένα στρατόπεδα και προαύλια εκκλησιών.
Αιτούνται να αυξηθεί το ημερήσιο και το νυχτερινό επίδομα εκτός έδρας, να χορηγηθεί επίδομα αντιπυρικής περιόδου, ένταξη του πυροσβέστη στα επικίνδυνα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
4. Άμεση μονιμοποίηση των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης που πληρούν τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια ύστερα από αίτησή τους όπως προβλέπει ο νόμος 3938/2011. Όσοι επιθυμούν να παραμείνουν σε αυτή την σχέση εργασίας, για να μη λάβουν συντάξεις πείνας ,να διασφαλιστεί η εργασιακή τους συνέχιση στην υπηρεσία μέχρι την συνταξιοδότησή τους.
Τέλος ζητούν από την πολιτεία να μεριμνήσει ώστε να μην χαθεί η πολύτιμη αποκτηθείσα εμπειρία των Συμβασιούχων Πυροσβεστών που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για άμεση αποκατάσταση στο Π.Σ με 12μηνη επαγγελματική απασχόληση και το κυριότερο να μην βιώσουν ως εποχιακοί την εργασιακή ομηρία που βίωσαν παλαιότεροι συνάδελφοί τους».