Η Κίνα καταδίκασε σήμερα έναν έφηβο σε ισόβια κάθειρξη για τον φόνο ενός συμμαθητή του, μια υπόθεση που προκάλεσε σοκ στη χώρα και άνοιξε τη συζήτηση για τη νεανική εγκληματικότητα.
Τρεις ύποπτοι, όλοι ηλικίας κάτω των 14 ετών όταν έγινε το έγκλημα, κατηγορήθηκαν ότι για μακρά περίοδο παρενοχλούσαν τον συμμαθητή τους, ένα αγόρι 13 ετών ονόματι Γουάνγκ, πριν το σκοτώσουν με ένα φτυάρι και θάψουν το πτώμα του σε ένα εγκαταλειμμένο θερμοκήπιο.
Οι ειδεχθείς λεπτομέρειες του εγκλήματος και κυρίως η μεθοδική οργάνωσή του από τους εφήβους, προκάλεσαν σοκ και άνοιξαν τη συζήτηση για τη δικαστική απάντηση στη νεανική εγκληματικότητα.
Ένας από τους εφήβους, ονόματι Ζανγκ, κρίθηκε ένοχος για φόνο και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, ανακοίνωσε σήμερα δικαστήριο της επαρχίας Χεμπέι στη βόρεια Κίνα.
Ο συνεργός του, ονόματι Λι, καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 12 ετών.
Ο τρίτος έφηβος δεν κρίθηκε ποινικά ένοχος επειδή θεωρήθηκε πως είχε περιορισμένη ανάμιξη στο φόνο, όμως του επιβληθηκε ποινή σε αναμορφωτήριο.
Το 2021, η Κίνα είχε εγκρίνει την μείωση της ηλικίας ποινικού καταλογισμού από τα 14 στα 12 χρόνια για τις «ειδικές περιπτώσεις», όπως φόνοι που πραγματοποιούνται με «εξαιρετικά βάναυσα» μέσα. Ωστόσο συνέχισε να τους εξαιρεί από τη θανατική ποινή.
Όταν είχε γίνει το έγκλημα, κρατικά μέσα ενημέρωσης είχαν αναφέρει πως και οι τέσσερις έφηβοι ήταν παιδιά μεταναστών εργατών, οι οποίοι περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σε μεγάλες πόλεις, αφήνοντας παπούδες και άλλους συγγενείς να φροντίζουν τα παιδιά τους.
Η υπόθεση αυτή είναι από τις πρώτες στις οποίες το δικαστήριο εφάρμοσε τη μείωση του ηλικιακού ορίου.
Το δικαστήριο διευκρίνισε στην ετυμηγορία του πως η μέθοδος του φόνου ήταν «ιδιαιτέρως βάναυση» και «οι περιστάσεις ιδιαιτέρως ειδεχθείς».
Σύμφωνα με την κινεζική νομοθεσία, ο φόνος τιμωρείται με κάθειρξη ή θανατική ποινή.
Η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία θεωρεί «βέβαιο» ότι η Κίνα είναι η χώρα που εκτελεί κάθε χρόνο τους περισσότερους καταδικασμένους, περισσότερους από το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία.