Την ώρα που η ίδια δηλώνει ενθουσιασμένη για τον επικείμενο διορισμό της στη θέση της πρέσβεως των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ομογενείς από την Αμερική δείχνουν ότι κάθε άλλο παρά μοιράζονται τον ενθουσιασμό της Κίμπερλι Γκιλφόιλ.
Συγκεκριμένα, σε άρθρο της, η ομογενειακή εφημερίδα «Νέα Πρωινή» ασκεί δριμεία κριτική στην απόφαση αυτή του Ντόναλντ Τραμπ, κάνοντας λόγο για «διπλωματικό λάθος βήμα» και για «βαθιά ανησυχητική απόφαση» και υπογραμμίζοντας ότι «ο διορισμός αυτός αποτελεί προσβολή όχι μόνο για τον ελληνικό λαό αλλά και για την ελληνοαμερικανική κοινότητα, η οποία έχει εργαστεί ακούραστα για την ενίσχυση των διμερών δεσμών».
Αναλυτικά το άρθρο έχει ως εξής:
Ο διορισμός της Κίμπερλι Γκιλφόιλ από τον εκλεγμένο πρόεδρο Τραμπ ως πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Ελλάδα είναι μια βαθιά ανησυχητική απόφαση. Η Ελλάδα δεν είναι απλώς ένας γραφικός τουριστικός προορισμός – είναι ένα έθνος τεράστιας γεωπολιτικής και στρατηγικής σημασίας. Σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς, η περιοχή απαιτεί έμπειρους, στοχαστικούς διπλωμάτες και όχι άτομα που δεν διαθέτουν τα απαραίτητα διαπιστευτήρια και την τεχνογνωσία.
Η Ελλάδα βρίσκεται στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο σε ζητήματα που κυμαίνονται από την ενεργειακή ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο έως τη συνοχή του ΝΑΤΟ. Χρειάζεται έναν πρεσβευτή που να κατανοεί την πολύπλοκη ιστορία της, την ευαίσθητη περιφερειακή δυναμική της και την κρίσιμη εταιρική σχέση της με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Γκιλφόιλ, μια πρώην τηλεοπτική προσωπικότητα χωρίς διπλωματική εμπειρία, είναι ακατάλληλη για να χειριστεί αυτές τις ευθύνες. Ο διορισμός της μοιάζει περισσότερο με πολιτική ανταμοιβή παρά με σοβαρή εξέταση των απαιτήσεων της θέσης.
Ο διορισμός αυτός αποτελεί προσβολή όχι μόνο για τον ελληνικό λαό αλλά και για την ελληνοαμερικανική κοινότητα, η οποία έχει εργαστεί ακούραστα για την ενίσχυση των διμερών δεσμών. Τα τελευταία χρόνια, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών άνθισαν υπό πρέσβεις όπως ο Τζέφρι Πάιατ και ο Τζορτζ Τσούνης, οι οποίοι έφεραν πολυετή εμπειρία και βαθιά κατανόηση της Ελλάδας. Αυτές δεν είναι δεξιότητες που μπορούν να αποκτηθούν από ένα ενημερωτικό βιβλίο ή να αναπτυχθούν εν ώρα εργασίας- απαιτούν εμπειρία και μακροχρόνια δέσμευση.
Επιπλέον, υπάρχουν πολλοί άλλοι υποψήφιοι για τη θέση που είναι πολύ πιο κατάλληλοι. Τα άτομα αυτά διαθέτουν την απαραίτητη εμπειρία, βαθιά γνώση των θεμάτων, μακροχρόνιους δεσμούς με την κυβερνώσα κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα και ικανότητα να περιηγηθούν στην πολιτική πολυπλοκότητα της χώρας. Σε μια εποχή που η Ανατολική Μεσόγειος αντιμετωπίζει αυξημένες εντάσεις και η σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας είναι κρίσιμη, αυτή η υποψηφιότητα αγνοεί τη σοβαρότητα του ρόλου και υπονομεύει την αξιοπιστία των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Τραμπ πρέπει να επανεξετάσει αυτή την άστοχη επιλογή πριν προκληθεί μόνιμη ζημία.
Διαβάστε επίσης
Συνάντηση Μπλίνκεν – Φιντάν: «Ενθαρρυντικά τα σημάδια για τη Γάζα» λέει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ