Η αεροπορική εταιρεία Azerbaijan Airlines ανακοίνωσε ότι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το αεροσκάφος που συνετρίβη στο Καζακστάν δέχθηκε «εξωτερική φυσική και τεχνική επέμβαση».
Σύμφωνα με τα αρχικά συμπεράσματα, το αεροσκάφος που συνετρίβη στο Καζακστάν την ημέρα των Χριστουγέννων παρουσίασε «φυσική και τεχνική εξωτερική παρέμβαση», καθώς προέκυψαν ερωτήματα σχετικά με την πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας στην καταστροφή.
Τουλάχιστον 38 από τα 67 άτομα που επέβαιναν στο αεροσκάφος σκοτώθηκαν στη συντριβή, επιβεβαίωσαν οι αρχές του Καζακστάν, μεταξύ των οποίων δύο πιλότοι και μια αεροσυνοδός. Άνθρωποι από το Αζερμπαϊτζάν, τη Ρωσία, το Καζακστάν και το Κιργιστάν ήταν μεταξύ των επιβαινόντων, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία του υπουργείου Μεταφορών του Καζακστάν.
Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο CNN την Πέμπτη ότι οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι ένα ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα μπορεί να κατέρριψε το επιβατικό αεροσκάφος. Το Reuters ανέφερε επίσης ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από ρωσικό σύστημα αεράμυνας, επικαλούμενο πολλές ανώνυμες πηγές στο Αζερμπαϊτζάν με γνώση της έρευνας.
Η πτήση J2-8243 συνετρίβη σε μία μπάλα φωτιάς κοντά στην πόλη Ακτάου του Καζακστάν αφού άλλαξε πορεία από την νότια Ρωσία όπου η Μόσχα έχει επανειλημμένως χρησιμοποιήσει τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας κατά ουκρανικών drone.
Ενώ η πτήση J2-8243 προσπαθούσε να προσγειωθεί στη νότια ρωσική δημοκρατία, «ουκρανικά μαχητικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πραγματοποιούσαν τρομοκρατικές επιθέσεις σε αστικές υποδομές στις πόλεις Γκρόζνι και Βλαδικαβκάζ», δήλωσε ο Ντμίτρι Γιαντρόφ, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αερομεταφορών της Ρωσίας.
Εξαιτίας αυτού, είπε ο Γιαντρόφ, οι ουρανοί της περιοχής ήταν κλειστοί, πράγμα που σήμαινε ότι τα αεροσκάφη στην περιοχή έπρεπε να εγκαταλείψουν αμέσως τον εναέριο χώρο.
Ο πιλότος του αεροπλάνου επιχείρησε να προσγειωθεί στο Γκρόζνι δύο φορές, είπε ο Γιαντρόφ, αλλά δεν τα κατάφερε. Του προσφέρθηκαν άλλα αεροδρόμια να προσγειωθεί, συνέχισε ο αξιωματούχος, αλλά ο πιλότος «αποφάσισε να προχωρήσει στο αεροδρόμιο του Ακτάου» πέρα από την Κασπία Θάλασσα στο Καζακστάν. Υπήρχε επίσης πυκνή ομίχλη στην περιοχή του αεροδρομίου του Γκρόζνι, είπε.
Σε δήλωσή του την Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Άντριι Σιμπίχα είπε ότι τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης «έλεγαν ψέματα για την αιτία της συντριβής», προσθέτοντας ότι η Μόσχα «ανάγκασε το κατεστραμμένο αεροσκάφος να διασχίσει τη θάλασσα, πιθανότατα σε μια προσπάθεια να αποκρύψει στοιχεία για το έγκλημά τους».
«Οι φωτογραφίες και τα βίντεο από την καμπίνα και μετά τη συντριβή είναι ένα όπλο που καπνίζει», είπε, ζητώντας «μια δίκαιη και αμερόληπτη έρευνα για να διασφαλιστεί ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν».
«Νόμιζα ότι το αεροπλάνο θα διαλυθεί», δήλωσε ο Σουμπχονκούλ Ραχίμοφ, ένας από τους επιζήσαντες της συντριβής, στο Reuters προσθέτοντας ότι μετά τον δυνατό κρότο είχε αρχίσει να κάνει τις προσευχές του προετοιμαζόμενος για το τέλος. Μετά τον κρότο, το αεροπλάνο άρχισε να συμπεριφέρεται περίεργα, σαν να ήταν μεθυσμένο». «Ήταν σαν να ήταν μεθυσμένο. Δεν ήταν το ίδιο αεροπλάνο πια!».
Η ρωσική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας Rosaviatsia ανακοίνωσε αρχικά ότι το περιστατικό οφείλεται στην σύγκρουση του αεροσκάφους με «σμήνος πουλιών».
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι δεν θα κάνει σχόλιο και ότι περιμένει τα πορίσματα της επίσημης έρευνας.