Αύξηση απο 4% έως 6% στον κατώτατο μισθό δηλαδή με «ταβάνι» τα 880 ευρώ φέρνει το 2025 από τα 830 ευρώ που είναι σήμερα. Η αύξηση αυτή θα δοθεί την 1/4/2025.
Ωστόσο για το δημόσιο τομέα, το 2025 θα καταβληθεί αύξηση της τάξης των 20 ευρώ από τον Απρίλιο στους νεοεισερχόμενους δημοσίους υπαλλήλους ώστε ο μισθός να εξισωθεί με τον κατώτατο του ιδιωτικού τομέα και να ξεκινήσει από το 2026 η ισόποση αύξηση.
Η Υπουργός Εργασιας Νίκη Κεραμεως αναµένεται να αποστείλει την ερχόµενη εβδοµάδα πρόσκληση στους κοινωνικούς εταίρους, προκειµένου να προτείνουν τα µέλη που θα απαρτίζουν την επιτροπή, η οποία -µε βάση τον νέο νόµο- θα διατυπώνει γνώµη µε θεσµικό και ενιαίο τρόπο κατά τη µεταβατική διαδικασία καθορισµού του κατώτατου µισθού. Θυμίζουμε ότι πλέον η αύξηση θα διαμορφώνεται βάσει μαθηματικού τύπου, αξιοποιώντας τους ειδικούς δείκτες που θα δημιουργήσει η ΕΛΣΤΑΤ.
Συγκεκριμένα η νέα Επιτροπή θα απαρτίζεται από πέντε εκπροσώπους οργανώσεων εργαζομένων (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ κ.α.), πέντε εκπροσώπους εργοδοτικών οργανώσεων (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ κ.α.) και τον Πρόεδρο του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (Ο.ΜΕ.Δ.), οι οποίοι για πρώτη φορά θα υποβάλουν ένα κοινό πόρισμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, μέχρι πρότινος, κάθε κοινωνικός εταίρος κατέθετε ξεχωριστή εισήγηση για τον καθορισμό του ύψους του κατώτατου μισθού. Ωστόσο, για πρώτη φορά, όλοι οι κοινωνικοί εταίροι συγκροτούνται σε ένα ενιαίο σώμα, στην Επιτροπή Διαβούλευσης, ώστε να καταλήξουν σε ένα κοινό πόρισμα.
Αντίστοιχα, συγκροτείται πενταμελής Επιστημονική Επιτροπή, με τη συμμετοχή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων σε θέματα οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων οικονομίας της εργασίας, υποδεικνυόμενων από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), καθώς και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (Σ.Ο.Ε.).
Στόχος της επιτροπής είναι να ξεκινήσει η διαδικασία προσδιορισμού των βασικών αποδοχών, με το νέο μοντέλο, όσο και αν αυτό επί της ουσίας θα εφαρμοστεί τρία χρόνια αργότερα.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι δύο Επιτροπές θα υποβάλουν τα υπομνήματά τους, προκειμένου αυτά να ληφθούν υπ’ όψιν για το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού για το έτος 2025.
Η δεύτερη, ενδιάµεση φάση θα ξεκινήσει την 1/6/2025, ώστε εντός του 2025 να διεξαχθεί η διαβούλευση σύµφωνα µε τις νέες προθεσµίες και τη νέα σύνθεση των επιτροπών για τον νοµοθετηµένο κατώτατο µισθό και το νοµοθετηµένο κατώτατο ηµεροµίσθιο που θα ισχύσει από την 1/1/2026.
Από το 2028 προβλέπεται νέα διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού, με βάση τον μαθηματικό τύπο ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη του τον πληθωρισμό, ιδιαίτερα για τα νοικοκυριά στο χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κλίμακας, καθώς και την αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας.
Ειδκότερα, όπως προβλέπεται στο νέο νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα, ο νομοθετημένος κατώτατος μισθός και το νομοθετημένο κατώτατο ημερομίσθιο αναπροσαρμόζονται, έπειτα από διαβούλευση που διεξάγεται κατ’ έτος, βάσει συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα.
Διαβάστε επίσης
Αύξηση 81% στις ρυθμίσεις του Εξωδικαστικού Μηχανισμού το 2024
Η Ελλάδα «βγαίνει» στις αγορές με 10ετές ομόλογο
Λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για το επίδομα παιδιού