Εφ΄ όλης της ύλης και μετωπική είναι η σύγκρουση κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ με τον κατώτατο μισθό να περιλαμβάνεται στο πεδίο της σφοδρής αντιπαράθεσης.
Οι αναφορές της Άννας Διαμαντοπούλου σε τηλεοπτική της συνέντευξη προκάλεσαν την αντίδραση της υπουργού Εργασίας Νίκη Κεραμέως, η οποία κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να εξηγήσει πώς εννοεί τα περί μείωσης του ορίου ασφαλείας στις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον κατώτατο μισθό, που η κυβέρνηση έχει θέσει στα 950 ευρώ.
«Διαφαίνονται δύο θέσεις, εμείς λεμε ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις με κατώφλι -δίχτυ ασφαλείας, αλλά πάντως πάνω από 950 ευρώ. Έρχονται κάποια κόμματα και λένε ελεύθερες χωρίς δίχτυ ασφαλείας. Σε τι ενοχλεί αυτό το δίχτυ προστασίας από ένα όριο και πάνω; Γιατί δεν το θέλετε;», διερωτήθηκε με την έναρξη της σημερινής συζήτησης η κ. Κεραμέως για να προσθέσει πως η κ. Διαμαντοπούλου όταν ρωτήθηκε στην ΕΡΤ από δημοσιογράφο για τα 950 ευρώ, απάντησε «μπορεί να πάει στα 1.000 ευρώ, μπορεί και παραπάνω, μπορεί και λιγότερο. Πώς το εννοεί το ΠΑΣΟΚ αυτό το ενδεχόμενο μείωσης, καθώς από την ευρωπαϊκή οδηγία προκύπτει απαγόρευση μείωσης;».
Ήταν άμεση η απάντηση του Παύλου Χρηστίδη που ζήτησε απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων, όπως αν «μπορεί να αποδείξει κάποιος ότι αυτά τα 950 ευρώ είναι επαρκή». «Κατά την άποψη μας τα ζητήματα που προκύπτουν ως λύσεις της ΝΔ όχι μόνο δε λύνουν το θέμα του πραγματικού αξιοπρεπούς μισθού αλλά αποτελούν δικό της εφεύρημα που δε δίνει λύση», είπε.
«Συνεχίζετε να λειτουργείτε υπονομευτικά προς τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις, άρα έχουμε αμφιβολίες αν είστε υπέρ, γιατί δεν έχετε κάνει τίποτα τέτοιο στη διακυβέρνηση σας», τόνισε απευθυνόμενος στα υπουργικά έδρανα ο Διονύσης Καλαματιανός από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής του κατά πλειοψηφία στην Επιτροπή. Θετική ψήφο έδωσε η ΝΔ, αρνητική το ΚΚΕ και η Νέα Αριστερά, ενώ επιφυλάχθηκαν για τη συζήτηση στην Ολομέλεια, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελληνική Λύση, η Νίκη, η Πλεύση Ελευθερίας και οι Σπαρτιάτες.