Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, τη Χομς, καθώς οι αντάρτες έφτασαν στα όρια της πόλης, ανακοίνωσαν μέσω της πλατφόρμας Telegram.
«Οι δυνάμεις μας απελευθέρωσαν το τελευταίο χωριό στα περίχωρα της πόλης Χομς και τώρα βρίσκονται προ των πυλών της» ανέφερε η ισλαμιστική οργάνωση Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS).
Η οργάνωση έκανε μια τελευταία έκκληση στις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στην κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, να αυτομολήσουν. Σύροι αξιωματούχοι, ανάμεσά τους ο κυβερνήτης της Σουέιντα, εγκατέλειψαν κυβερνητικά κέντρα και κτίρια στην πόλη αυτή της νότιας Συρίας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
“Ο κυβερνήτης της Σουέιντα, οι αρχηγοί της αστυνομίας και της φυλακής, καθώς και ο τοπικός αρχηγός του (κυβερνώντος) κόμματος Μπάαθ εγκατέλειψαν τα γραφεία τους στη Σουέιντα, καθώς τοπικοί μαχητές πήραν τον έλεγχο ορισμένων σημείων διέλευσης στην επαρχία”, διευκρίνισε η μη κυβερνητική οργάνωση.
Το μέσο ενημέρωσης Suwayda24 δημοσίευσε φωτογραφίες του προσωπικού που εγκαταλείπει την έδρα της αστυνομίας και άλλες που δείχνουν μαχητές να καταστρέφουν μια φωτογραφία του προέδρου Μπασάρ αλ- Άσαντ.
Εάν οι αντάρτες καταλάβουν τη Χομς θα αποκόψουν την πρωτεύουσα Δαμασκό από τα παράλια, όπου οι Ρώσοι σύμμαχοι του Άσαντ έχουν μια ναυτική και μια αεροπορική βάση.
Τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο στρατός διεξάγει μια επιχείρηση στην ύπαιθρο της Χομς, με τη στήριξη της συριακής και της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, του πυροβολικού, με πυραύλους και τεθωρακισμένα. Επικαλούμενα μια στρατιωτική πηγή ανέφεραν ότι δεκάδες αντάρτες έχουν σκοτωθεί.
Επόμενος σταθμός των ανταρτών η Δαμασκός
Οι αντάρτες κατέλαβαν τη Χάμα στα βόρεια την Πέμπτη, ένα δεύτερο μεγάλο πλήγμα για τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος έχασε τον έλεγχο του Χαλεπιού την περασμένη εβδομάδα.
Ο ηγέτης της ισλαμιστικής μαχητικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζαουλάνι, δήλωσε στους κατοίκους της Χομς ότι «ήρθε η ώρα σας».
Οι δυνάμεις των ανταρτών ξεκίνησαν τη μεγαλύτερη επίθεση κατά της κυβέρνησης της Συρίας εδώ και χρόνια την περασμένη εβδομάδα.
Προχωρούν νότια και η Χομς είναι ο επόμενος σταθμός στο δρόμο προς την πρωτεύουσα Δαμασκό.
Η επίθεσή τους είναι η ταχύτερη προέλαση στο πεδίο της μάχης από τις δύο πλευρές από τότε που ξεκίνησε ο συριακός εμφύλιος πόλεμος πριν από 13 χρόνια, εκθέτοντας την αδυναμία του στρατού της χώρας.
Τα τρομοκρατημένα μέλη της μειονοτικής κοινότητας των Αλαουιτών του προέδρου Άσαντ σπεύδουν να εγκαταλείψουν τη Χομς, με βίντεο να δείχνει δρόμους φραγμένους από αυτοκίνητα.
«Οι δυνάμεις μας απελευθέρωσαν το τελευταίο χωριό στα περίχωρα της πόλης Χομς και τώρα βρίσκονται στα τείχη της», ανέφερε η συριακή παράταξη που ηγείται της επίθεσης στο Telegram.
Αφού ο συριακός στρατός έχασε τον έλεγχο της Χάμα μετά από πολυήμερες μάχες, δεν είναι σαφές αν θα μπορέσει να υπερασπιστεί τη Χομς.
Το υπουργείο Άμυνας έχει διαψεύσει τους ισχυρισμούς ότι έχει αποσύρει στρατεύματα από τη στρατηγική πόλη, η οποία συνδέει την πρωτεύουσα Δαμασκό με την καρδιά των Αλαουιτών στην ακτή της Μεσογείου.
Αλλού οι δυνάμεις υπό την ηγεσία των Κούρδων λένε ότι κατέλαβαν την πόλη Ντέιρ Εζόρ, το κύριο στήριγμα της κυβέρνησης στην αχανή έρημο στα ανατολικά της χώρας.
Ρωσία, Ιράν, ΗΠΑ, Ιορδανία και Ιράκ καλούν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη Συρία
Στα νότια, η Ιορδανία έκλεισε τα σύνορά της μετά από αναζωπύρωση της βίας από τοπικές ένοπλες ομάδες. Εκπρόσωπος του ιορδανικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι ομάδα διαχείρισης κρίσεων έχει αναλάβει τις προσπάθειες με στόχο την απομάκρυνση των Ιορδανών από τη Συρία και τον ασφαλή επαναπατρισμό τους «το συντομότερο δυνατόν».
Εν τω μεταξύ, το Ιράκ κάλεσε τους πολίτες του στη Συρία οι οποίοι επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους να επικοινωνήσουν με την ιρακινή πρεσβεία στη Δαμασκό για να δηλώσουν τα στοιχεία τους.
Επίσης και το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προτρέπει τους αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν αμέσως τη Συρία, όσο υπάρχει ακόμα διαθέσιμη η επιλογή εμπορικών πτήσεων» αναφέρει το μήνυμα του Στέιτ Ντιπάρμεντ που αναρτήθηκε σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.
Η υποστήριξη της Ρωσίας διατήρησε τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ στην εξουσία καθ’ όλη τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου – αλλά έχει απευθύνει έκκληση στους υπηκόους της να φύγουν.
Οι Αλαουίτες είναι μια μειονοτική αίρεση σιιτών μουσουλμάνων από την οποία προέρχεται η οικογένεια Άσαντ.
Αποτελούν εδώ και καιρό μια σημαντική βάση υποστήριξης για την εξουσία του Άσαντ και είναι το κλειδί για τη νομή της εξουσίας από τον πρόεδρο.
Ο Άσαντ έχει ορκιστεί να «συντρίψει» τους αντάρτες και κατηγόρησε τις δυτικές δυνάμεις ότι προσπαθούν να ξανασχεδιάσουν τον χάρτη της περιοχής
Αλλά οι αναλυτές λένε ότι οι δυνάμεις του είναι αποθαρρυμένες, αντιμετωπίζουν χαμηλές αμοιβές και διαφθορά στις τάξεις τους. Ανακοίνωσε αύξηση μισθών κατά 50% τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.
Η Ρωσία και το Ιράν, οι σημαντικότεροι σύμμαχοι του καθεστώτος, έχουν δηλώσει ότι συνεχίζουν να υποστηρίζουν τον Άσαντ.
Αλλά δεν έχουν παράσχει το είδος της στρατιωτικής βοήθειας που μέχρι στιγμής στήριζε την εξουσία του, και η Μόσχα καλεί τώρα τους Ρώσους υπηκόους να εγκαταλείψουν τη χώρα. Σύμφωνα με συριακά μέσα η Ρωσία φέρεται να απομακρύνει από την περιοχή και τους S-400.
Το Κρεμλίνο είναι απασχολημένο με τον πόλεμό του στην Ουκρανία και το Ιράν έχει αποδυναμωθεί από την τιμωρητική εκστρατεία του Ισραήλ κατά της ισχυρότερης συμμαχικής πολιτοφυλακής του, της Χεζμπολάχ του Λιβάνου.
Η Χεζμπολάχ, οι μαχητές της οποίας ήταν το κλειδί για τη διατήρηση των εδαφών του καθεστώτος στη Συρία, απουσιάζει τώρα σε μεγάλο βαθμό από το πεδίο της μάχης, αν και αναφορές στον λιβανέζικο και τον ισραηλινό Τύπο αναφέρουν ότι μικρός αριθμός πέρασε τα σύνορα για να ενισχύσει την άμυνα της Χομς.
Συνάντηση Ρωσίας, Ιράν, Τουρκιας για τις εξελίξεις στη Συρία
Ρώσοι και Ιρανοί αξιωματούχοι αναμένεται να συναντηθούν με τους Τούρκους ομολόγους τους το Σαββατοκύριακο για να συζητήσουν την απάντηση σε αυτή την έξαρση του εμφυλίου πολέμου στη Συρία.
Η Τουρκία υποστηρίζει ορισμένες από τις ομάδες των ανταρτών και ο πρόεδρός της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πιέζει εδώ και μήνες τον κ. Άσαντ να επιτύχει πολιτική λύση με την αντιπολίτευση.
Έχει εκφράσει την υποστήριξή του στις πρόσφατες προόδους των ανταρτών και δήλωσε ότι η επίθεση δεν θα είχε γίνει αν ο Άσαντ είχε ανταποκριθεί στις εκκλήσεις του.
Αναλυτές λένε ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα μπορούσε να είχε συμβεί χωρίς τη γνώση και την έγκριση της Άγκυρας.
Από την πλευρά του, ο ηγέτης της HTS, Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζαουλάνι, έχει κάνει δημόσιες δηλώσεις για να μαλακώσει την εικόνα του και να καθησυχάσει τόσο τους Σύρους όσο και τους ξένους ηγέτες.
Έχει τονίσει την απόσχισή του πριν από χρόνια από το Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Κάιντα, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως εθνικιστή που αντιτίθεται σε επιθέσεις εκτός Συρίας και υποσχόμενος προστασία για τις μειονοτικές κοινότητες.
Σε συνέντευξή του στο CNN, ο al-Jawlani δήλωσε ότι στόχος των δυνάμεων των ανταρτών είναι η ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ και η εγκαθίδρυση μιας κυβέρνησης που θα εκπροσωπεί όλους τους Σύρους.
Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τότε που ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος το 2011, αφού η κυβέρνηση του Άσαντ κατέστειλε βίαια τις ειρηνικές διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας.
Από την έναρξη αυτής της επίθεσης πριν από εννέα ημέρες, το SOHR αναφέρει ότι περισσότεροι από 820 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 111 αμάχων, έχουν σκοτωθεί σε ολόκληρη τη χώρα.
Νωρίτερα, μαχητές του HTS και οι σύμμαχοί τους κατέλαβαν τη Χάμα και απελευθέρωσαν κρατούμενους από την κεντρική φυλακή της εν μέσω σφοδρών μαχών, ενώ ο στρατός δήλωσε ότι αναδιάταξε τα στρατεύματά του έξω από την πόλη.
Η Χάμα φιλοξενεί ένα εκατομμύριο κατοίκους και βρίσκεται 110 χιλιόμετρα νότια του Χαλεπιού, το οποίο οι αντάρτες κατέλαβαν την περασμένη εβδομάδα.
Ο Σύρος ΥΠΕΞ καταγγέλλει τις ξένες παρεμβάσεις στη χώρα του – Τουλάχιστον 370.000 οι εκτοπισμένοι λόγω των μαχών
Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Μπασάμ Αλ-Σάμπαγ κατήγγειλε σήμερα τις “περιφερειακές και διεθνείς παρεμβάσεις” στη χώρα του, που στοχεύουν, όπως δήλωσε, στον “επανασχεδιασμό του πολιτικού χάρτη” της περιοχής.
“Οι περιφερειακές και διεθνείς παρεμβάσεις σε όλο αυτό που συμβαίνει τώρα στη Συρία, στοχεύουν σε ένα νέο διαμελισμό της περιοχής και στον επανασχεδιασμό του πολιτικού χάρτη”, δήλωσε μετά τη συνεδρίαση που είχε με τους ομολόγους του από το Ιράν και το Ιράκ στη Βαγδάτη.
Την ίδια ώρα στον ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες, ο Στεφάν Ντουζαρίκ, δήλωνε ότι τουλάχιστον 370.000 άνθρωποι, “η πλειονότητα αυτών είναι γυναίκες και παιδιά”, έχουν εκτοπιστεί λόγω των μαχών στη Συρία από τις 27 Νοεμβρίου και μετά την αιφνιδιαστική προέλαση ομάδων ισλαμιστών.
“Από τότε που άρχισε η κλιμάκωση των εχθροπραξιών, τουλάχιστον 370.000 άνδρες, γυναίκες, αγόρια και κορίτσια, έχουν εκτοπιστεί, εκ των οποίων 100.000 έχουν εγκαταλείψει την εστία τους περισσότερες από μια φορές, δήλωσε ο Ντουζαρίκ.
Ο προηγούμενος απολογισμός του ΟΗΕ έκανε λόγο για 280.000 εκτοπισμένους.
Στη Δαμασκό, οι κάτοικοι ανησυχούν και προετοιμάζονται – Οι τιμές των τροφίμων εκτοξεύτηκαν στα ύψη, αναβλήθηκαν οι εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο και οι ποδοσφαιρικοί αγώνες
Στη Δαμασκό, πολλοί κάτοικοι προσπαθούν να συγκεντρώσουν προμήθειες για να είναι προετοιμασμένοι. «Κάθε φορά που κυκλοφορούν φήμες, ρίχνονται στο ψωμί, το ρύζι, τη ζάχαρη, τα απορρυπαντικά», λέει ο 56χρονος Αμίν, που διατηρεί παντοπωλείο στη συνοικία Σεΐχ Σάαντ. «Σήμερα ανεφοδιάστηκα δύο φορές, για να καλύψω τη ζήτηση», σχολίασε.
Οι φήμες και οι ψευδείς ειδήσεις εντείνουν την αγωνία και την ανησυχία των κατοίκων. Το υπουργείο Άμυνας κατήγγειλε ότι κυκλοφορούν πλαστά βίντεο, όπως κάποια που δείχνουν εκρήξεις στην έδρα του γενικού επιτελείου, και κάλεσε τους πολίτες να μην πιστεύουν τα «ψέματα», στόχος των οποίων είναι «να σπείρουν το χάος και τον πανικό».
Λόγω της κατάστασης αυτής η τιμή ορισμένων προϊόντων αυξήθηκε κατά 30% στην πρωτεύουσα, όπως λένε οι κάτοικοι. Παράλληλα, το δολάριο έσπασε κάθε ρεκόρ: η ισοτιμία του, από 15.000 λίρες στις 27 Νοεμβρίου, σήμερα έφτασε τις 19.000 λίρες Συρίας.
Στα εστιατόρια και τα καφενεία της συνοικίας Μπαμπ Σαρκί, ο κόσμος είναι λιγοστός. Κάποια μαγαζιά κλείνουν μόλις πέσει το σκοτάδι, λόγω έλλειψης πελατών.
Το Πανεπιστήμιο της Δαμασκού ανέβαλε επ’ αόριστον τις εξετάσεις τριμήνου και η Συριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ανέστειλε μέχρι νεωτέρας τους αγώνες, κατόπιν αιτήματος των περισσότερων ομάδων της πρώτης κατηγορίας.
Η σημερινή ημέρα κύλησε ήσυχα. Το επίσημο πρακτορείο SANA μετέδωσε ότι κατά την προσευχή της Παρασκευής στα τζαμιά οι ιμάμηδες κάλεσαν τους πιστούς «να μην πανικοβάλλονται (…) και να σταθούν σαν ένας άνθρωπος στο πλευρό του συριακού αραβικού στρατού για να υπερασπιστούν την πατρίδα», τονίζοντας ότι αυτή είναι «η ευθύνη όλων».
Ορισμένοι τοπικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί δεν μεταδίδουν πλέον ψυχαγωγικό πρόγραμμα αλλά μόνο ενημερωτικά δελτία και πατριωτικά τραγούδια. Και στα τηλεοπτικά κανάλια, οι πολιτικοί αναλυτές και οι ανταποκριτές διαδέχονται ο ένας τον άλλον. Κάποιες φορές παίρνουν τον λόγο «αυτόπτες μάρτυρες» από μεγάλες πόλεις που διαψεύδουν ότι οι αντάρτες κατέλαβαν άλλες περιοχές, πέρα από το Χαλέπι και τη Χάμα.