Συνεχίζονται οι ανατιμήσεις στις τιμές βασικών προϊόντων στα σούπερ μάρκετ, την ώρα που τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας κρίνονται το λιγότερο αναποτελεσματικά.
Παράλληλα, από την 1η εργάσιμη του έτους έχουν φύγει από τα ράφια των σούπερ μάρκετ οι περισσότερες προσφορές, με αποτέλεσμα οι τιμές να έχουν επιστρέψει στα αρχικά τους επίπεδα.
Μιλώντας στο topontiki.gr, ο κ. Απόστολος Ραυτόπουλος, Πρόεδρος Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών, ανέφερε ότι «τα κηπευτικά προϊόντα, όπως αγγούρια και μαρούλια έχουν πάρει ήδη την ανιούσα και η αιτία είναι ότι έχουν μεγάλη ζήτηση από το εξωτερικό. Επιπλέον, καταγράφεται αύξηση και σε βασικά αγαθά που ξεκινά από το 10% και μπορεί να ξεπερνά και το 50%».
«Συνέπεια της απόσυρσης των προσφορών είναι προϊόντα όπως οι φρυγανιές που είχαν 1,39 ευρώ με την προσφορά, τώρα να έχουν φτάσει στα 2,07 ευρώ», τονίζει, ενώ και «στους χυμούς η τιμή ήταν 1,97 ευρώ και φτάνει πλέον τα 2,47 ευρώ».
Οι παραπάνω αυξήσεις οφείλονται και στην κατάργηση των προσφορών όπως το 1+1 δώρο, την ώρα που οι επιχειρηματίες των σούπερ μάρκετ έχουν ζητήσει από τις μεγάλες βιομηχανίες να κρατήσουν τις τιμές των προσφορών, κάτι που φυσικά όπως σχολιάζει ο κ. Ραυτόπουλος «μοιάζει αδύνατο, αφού δεν μπορείς να έχεις προσφορά σε ένα προϊόν 30 ημέρες τον μήνα, αλλά 5-7».
Ο Πρόεδρος Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών αναφέρει ότι έρχονται ακόμη πιο δύσκολες ημέρες, καθώς «θα βλέπουμε αύξηση 40% και θα λέμε μικρή είναι».
«Προς κατάργηση το καλάθι του νοικοκυριού»
Όσον αφορά το καλάθι του νοικοκυριού, είπε πώς «το έχουν απαξιώσει ήδη οι καταναλωτές, ενώ και οι επιχειρηματίες ζητούν την κατάργησή του. Πιστεύω ότι σιγά-σιγά θα καταργηθούν όλα τα μέτρα της κυβέρνησης, ενώ η ίδια έχει διαμηνύσει πως θα αυξήσει τους ελέγχους στα σούπερ μάρκετ».
Όπως σημειώνει ο ίδιος, ακόμη και οι έλεγχοι που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση δεν μπορούν να γίνουν, μιας και η ΔΙ.Μ.Ε.Α. (Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς) έχει μόλις 25-30 άτομα μόνιμο προσωπικό, ενώ και συνολικά δεν ξεπερνά τα 100 άτομα σε προσωπικό πανελλαδικά.
«Οι μόνοι έλεγχοι που γίνονται, είναι μέσα από υπολογιστές, επί τόπου δεν πραγματοποιείται κανένας έλεγχος. Ακόμη και τα πρόστιμα που επιβάλλονται στις βιομηχανίες είναι επικοινωνιακά, μιας και στη συνέχεια οι εταιρείες προχωρούν σε ενστάσεις και δικαιώνονται σχεδόν πάντα», λέει.
Για να καταλάβετε πως είναι η κατάσταση «το λάδι πωλείται από τον παραγωγό 4 με 4,5 ευρώ και ο καταναλωτής το αγοράζει 10 ευρώ πάνω, 14,5 ευρώ. Αυτό σημαίνει αισχροκέρδεια. Θα έπρεπε να γίνονται έλεγχοι σε όλη την αλυσίδα της αγοράς», κατέληξε.