Τοποθέτηση σχετικά με την ονοματολογία που είναι σε εξελιξη για τη θέση του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας έκανε ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας Στέφανος Κασσελάκης.
Ο κ. Κασσελάκης δεν αναφέρει στην ανάρτησή του κάποιο όνομα, καθώς όπως λέει θα περιμένει την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για να τοποθετηθεί σχετικά.
Προτείνει ωστόσο κάποιες καινοτόμες προτάσεις για το πώς θα πρέπει να λειτουργεί ο θεσμός.
Ειδικότερα προτείνει 6ετή θητεία, χωρίς δυνατότητα επανεκλογής, καθώς έτσι ενισχύεται η «ανεξαρτησία του θεσμού, υπό την έννοια ότι ο Πρόεδρος θα αποδεσμευτεί από την πίεση της επανεκλογής και έτσι θα μπορεί να ασκεί τα καθήκοντά του απερίσπαστα».
Όσο για το προφίλ του ιδανικού υποψηφίου; Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας πιστεύει ότι ο/η υποψήφιος/α «θα πρέπει να έχει αποδείξει ότι είναι προοδευτικός/η στις απόψεις και τις θέσεις του, δεν εξυπηρετεί και δεν επηρεάζεται από κομματικά συμφέροντα και έχει επιδείξει θεσμική πορεία, με ήθος και κοινωνική προσφορά».
Αναλυτικά η ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη:
«Περιμένουμε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για να τοποθετηθούμε και να συμμετάσχουμε στη συζήτηση που αφορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Η ονοματολογία δεν προσφέρει κάτι επί της ουσίας καθώς ο προβληματισμός μας δεν αφορά τόσο το ποιος θα είναι ο πρόεδρος, αλλά το πώς θα πρέπει να λειτουργεί ο θεσμός.
Γι’ αυτό το Κίνημα Δημοκρατίας, όταν έρθει η ώρα της αναθεώρησης του Συντάγματος κι όσον αφορά τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση την πρόταση 6ετούς θητείας του ΠτΔ χωρίς τη δυνατότητα επανεκλογής.
Αυτή η πρόταση κατατείνει στην ενίσχυση της ανεξαρτησίας του θεσμού, υπό την έννοια ότι ο Πρόεδρος θα αποδεσμευτεί από την πίεση της επανεκλογής και έτσι θα μπορεί να ασκεί τα καθήκοντά του απερίσπαστα.
Όσον αφορά στο προφίλ του ιδανικού υποψηφίου: Ο/Η υποψήφιος/ια για την Προεδρία θα πρέπει να έχει αποδείξει ότι είναι προοδευτικός στις απόψεις και τις θέσεις του, δεν εξυπηρετεί και δεν επηρεάζεται από κομματικά συμφέροντα και έχει επιδείξει θεσμική πορεία, με ήθος και κοινωνική προσφορά.
Τα παραπάνω αποτελούν εχέγγυα ότι ο/η ΠτΔ θα παρεμβαίνει – στα όρια των συνταγματικών δυνατοτήτων του/της – όταν υπάρχει θεσμική εκτροπή, παραβίαση του Συντάγματος ή κατάλυση της Δημοκρατίας, διασφαλίζοντας τη συμμόρφωση της εκάστοτε κυβέρνησης προς τις θεσμικές αρχές και διαδικασίες».
Διαβάστε επίσης
Ο Σημίτης, μεταξύ (γερμανικής) σφύρας και (αμερικανικού) άκμονος