Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια είναι το αυξανόμενο εμπορικό έλλειμμα, το οποίο συνεχώς επιδεινώνεται παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες και τις θετικές δηλώσεις.
Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2024 η ελληνική οικονομία βίωσε ένα ακόμη σημαντικό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, καθώς οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν, ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν.
Παρ’ όλα αυτά, οι τουριστικές εισπράξεις συνεχίζουν να λειτουργούν ως «σανίδα σωτηρίας», σημειώνοντας αύξηση 4,9% στο 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2024.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 510,9 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, φτάνοντας τα 11,5 δισ. ευρώ. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο αγαθών εντάθηκε και εκτοξεύθηκε στα 32,5 δις ευρώ, από 29,6 δις ευρώ το 11μηνο του 2023, κυρίως λόγω της μείωσης των εξαγωγών και της αύξησης των εισαγωγών.
Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 3,6% (3,3% σε σταθερές τιμές), ενώ οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,5% (3,0% σε σταθερές τιμές). Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα, παρατηρήθηκε μια οριακή άνοδος 0,1%, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,2% (-2,3% και 4,2% σε σταθερές τιμές αντίστοιχα).
Αντίθετα, το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών διευρύνθηκε, κυρίως λόγω της βελτίωσης του ταξιδιωτικού ισοζυγίου και, σε μικρότερο βαθμό, του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 9,7% και οι σχετικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 4,9%.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων αυξήθηκε, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα, αν και αντισταθμίστηκε μερικώς από την υποχώρηση των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το πλεόνασμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων υπερδιπλασιάστηκε, λόγω της αύξησης των καθαρών εισπράξεων στους λοιπούς τομείς εκτός της γενικής κυβέρνησης.
Μείωση του ελλείμματος τον Νοέμβριο του 2024
Το Νοέμβριο του 2024, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 31,8 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023 και διαμορφώθηκε σε 3,2 δισ. ευρώ. Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών διευρύνθηκε, καθώς καταγράφηκε μείωση των εξαγωγών και αύξηση των εισαγωγών.
Οι εξαγωγές αγαθών υποχώρησαν κατά 5,8% (-2,0% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,3% (3,8% σε σταθερές τιμές). Οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν άνοδο 2,5% (3,1% σε σταθερές τιμές), ενώ οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 3,5% (3,2% σε σταθερές τιμές).
Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε, κυρίως λόγω της βελτίωσης του ταξιδιωτικού ισοζυγίου, με τις αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών να αυξάνονται κατά 23,6% και τις σχετικές εισπράξεις να αυξάνονται κατά 44,7%.
Η βελτίωση του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων αποδίδεται κυρίως στη μείωση των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη, καθώς και στην αύξηση των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων παρουσίασε μικρή αύξηση, κυρίως λόγω της αύξησης των καθαρών πληρωμών στον τομέα της γενικής κυβέρνησης.
Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαίων
Το Νοέμβριο του 2024, το έλλειμμα του συνολικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (που καλύπτει τις ανάγκες χρηματοδότησης της οικονομίας από το εξωτερικό) μειώθηκε σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023 και διαμορφώθηκε σε 3,1 δισ. ευρώ.
Για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2024, το έλλειμμα του συνολικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων διευρύνθηκε κατά 2,4 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 11,6 δισ. ευρώ.
Άμεσες ξένες επενδύσεις
Στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού καταγράφηκαν με καθαρές ροές ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, ανήλθαν σε καθαρές ροές ύψους 4,8 δισ. ευρώ.
Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού προήλθε κυρίως από την άνοδο κατά 4,4 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού.
Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην υποχώρηση κατά 7,1 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό.
Στο τέλος Νοεμβρίου 2024, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 14,6 δισ. ευρώ, έναντι 12,3 δισ. ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου 2023.
Διαβάστε επίσης
Μπλόκο έβαλε η ΕΕ στους λέβητες πετρελαίου και φυσικού αερίου στα κτίρια απο τις αρχές Ιανουαρίου
Έρευνες Υδρογονανθράκων: Η Chevron, τα επόμενα βήματα και οι εκτιμήσεις για αποθέματα
Αυτές είναι οι προμήθειες τραπεζών που καταργούνται ή μειώνονται – Αναλυτικός κατάλογος