Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, με τις καθημερινές εισαγωγές σε νοσοκομεία να ξεπερνούν τις 100.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, οι αυξημένες εισαγωγές σημαίνουν ότι όλοι πρέπει να προσέχουμε, υπάρχει ατομική ευθύνη.
Όπως είπε χαρακτηριστικά στο MEGA, η αύξηση των κρουσμάτων παρατηρείται εδώ και αρκετές εβδομάδες, με τα λύματα, αυτήν τη στιγμή, να δείχνουν επιπέδωση.
Εκτός από τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, όπως ανέφερε, σημειώνονται και κάποιοι θάνατοι, ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω και με προβλήματα υγείας.
Η κ. Ψαλτοπούλου τόνισε την ανάγκη τήρησης των προσωπικών μέτρων, όπως η χρήση μάσκας και η αποφυγή συνωστισμού, καθώς και των τεστ.
Όπως είπε, «είναι πολύ σημαντικό το τεστ, από την άποψη ότι όσο πιο γρήγορα διαγιγνώσκονται, τόσο πιο εύκολα μπορούν, παίρνοντας ειδικά αντιικά φάρμακα, να μειώσουν την πιθανότητα για κάποια σοβαρή νόσηση».
Σημείωσε ακόμη ότι σημαντικό πρόβλημα τους καλοκαιρινούς μήνες είναι και οι γαστρεντερίτιδες, γι αυτό και είναι σημαντικό να έχουμε τα σχετικά φάρμακα μαζί στις διακοπές μας.
Βασιλακόπουλος: Έχουμε λανθασμένη στρατηγική για τον κορωνοϊό
Από την πλευρά του, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας στο ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ανέφερε στον ΣΚΑΪ ότι πρέπει να ακολουθηθεί διαφορετικό μοντέλο για την αντιμετώπισή του κορωνοϊού: «Τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα για την COVID λένε πως αντί να πάμε με το μοντέλο της γρίπης, μάλλον θα πρέπει να πάμε σε ένα εξαμηνιαίο μοντέλο εμβολιασμού». είπε χαρακτηριστικά.
Συμπλήρωσε ότι «ο κορωνοϊός, πλέον, που έφτασε στην ενδημική του φάση, είναι ξεκάθαρο ότι κάνει τουλάχιστον δύο εξάρσεις τον χρόνο. Τώρα είμαστε στη φάση του δεύτερου κύματος, ο ιός συνεχώς εξελίσσεται, εξελισσόμενος, μεταλλάσσεται γίνεται μολυσματικός και να μπορεί να επιβιώσει».
Και τόνισε ότι: «Εμείς έχουμε μία τελείως λανθασμένη στρατηγική αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Καταρχάς, θεωρήσαμε πως ο κορωνοϊός εξαφανίστηκε και για να καταλάβετε φέτος κάναμε μόλις 270.000 δόσεις σε όλη την Ελλάδα, όταν έκαναν 3 εκατομμύρια βάσεις για τη γρίπη».