Το ενδεχόμενο να απομακρύνει τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ, σκέφτεται ο Μπενιαμίν Νετανιάχου με το πρόσχημα ότι ο τελευταίος εμποδίζει μια μεγάλης κλίμακας επίθεση στο Λίβανο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Times of Israel, ο Γκάλαντ πιστεύει ότι η στιγμή δεν είναι κατάλληλη για μια τέτοια επίθεση και θέλει να δώσει μια ευκαιρία σε μια διπλωματική λύση στο βορρά και μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.
Από την άλλη πλευρά, ισραηλινό κανάλι ανέφερε ότι ο διοικητής της Βόρειας Διοίκησης Ούρι Γκόρντιν πιέζει να εξαπολύσει επίθεση μεγάλης κλίμακας στον Λίβανο, ενώ ο Γκάλαντ και ο Αρχηγός του Επιτελείου Στρατού Χέρζι Χάλεβι εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί.
Τον περασμένο Αύγουστο, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας επιτέθηκε στα «κουτσομπολιά» του Νετανιάχου, τονίζοντας ότι ήθελε να πραγματοποιήσει «προληπτικό χτύπημα» κατά της Χεζμπολάχ, αλλά ο Νετανιάχου στάθηκε εμπόδιο στην εφαρμογή του.
Το Ισραηλινό Channel 12 ανέφερε ότι ο Γκάλαντ επιτέθηκε στον Νετανιάχου κατά τη διάρκεια μιας κλειστής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Ασφάλειας στο γραφείο του στο Τελ Αβίβ.
Σύμφωνα με τις πηγές, ο Νετανιάχου προετοιμάζει το έδαφος για την αποπομπή του Γκαλάντ ανεξάρτητα από την υλοποίηση της κίνησης στον Βορρά – αλλά με φόντο την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για την ένταξη του ηγέτη του αντιπολιτευόμενου κόμματος «New Hope», Σάαρ Γκίντεον στο κυβερνητικό σχήμα.
Ο Σαάρ και ο Νετανιάχου συζητούν εδώ και αρκετό καιρό το ενδεχόμενο να προστεθεί στην κυβέρνηση η παράταξη του πρώτου και πρόσφατα υπήρξε σημαντική πρόοδος στις μεταξύ τους συνομιλίες. Πηγές του κόμματος «Λικούντ» ανέφεραν ότι η πρόοδος στις συνομιλίες με τον Σάαρ επιτεύχθηκε αφού η Σάρα Νετανιάχου υποχώρησε στις αντιρρήσεις που είχε για τον το διορισμό του ως υπουργού Άμυνας.
Το γραφείο του Νετανιάχου διέψευσε ότι υπάρχουν εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για την προσθήκη του Σάαρ στην κυβέρνηση, ωστόσο δεν σχολίασε το δημοσίευμα για την πρόθεση του Νετανιάχου να απομακρύνει τον Γκαλάντ. «Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο σχετικά με το θέμα» ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο.