O ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια δολοφονήθηκε από «κατευθυνόμενο πύραυλο από αέρος» που έπληξε την κατοικία όπου διέμενε στα βόρεια της πρωτεύουσας Τεχεράνης, αναφέρει το Al Jazeera που επικαλείται ιρανικά μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με τις αναφορές, η επίθεση πραγματοποιήθηκε περίπου στις 2 π.μ. τοπική ώρα.
Το Fars Νews, το οποίο πρόσκειται τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, ανέφερε επίσης ότι ο Χανίγια βρισκόταν σε κατοικία για βετεράνους στα βόρεια της Τεχεράνης και επιβεβαίωσε ότι σκοτώθηκε από «βλήμα από τον αέρα».
Η Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ για τη δολοφονία του
Οπως είναι λογικό, η είδηση της δολοφονίας του ηγέτη της Χαμάς, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία, αλλά και αντιδράσεις, με την οργάνωση να διαμηνύει ότι αυτή η «άνανδρη ενέργεια, δεν θα μείνει ατιμώρητη».
«Ο αδελφός, ο ηγέτης, ο μουτζάχιντ (σ.σ. ‘ιερός πολεμιστής’) Ισμαήλ Χανίγια, ο επικεφαλής του κινήματος, σκοτώθηκε σε σιωνιστική επιδρομή εναντίον της οικίας του στην Τεχεράνη αφού παραβρέθηκε στην ορκωμοσία του νέου προέδρου» της Ισλαμικής Δημοκρατίας Πεζεσκιάν, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Χαμάς.
«Το αίμα του Χανίγια δεν θα πάει χαμένο» διεμήνυσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Νασέρ Καναάνι μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη. «Η μαρτυρία του Χανίγια στην Τεχεράνη θα ενισχύσει τον βαθύ και άρρηκτο δεσμό» του Ιράν, της Παλαιστίνης «και της αντίστασης», δήλωσε ο κ. Καναάνι, σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής και ηγέτης της Φάταχ, ο Μαχμούντ Αμπάς, καταδίκασε «σθεναρά», με ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα, την «άνανδρη δολοφονία» του επικεφαλής του (αντίπαλου της Φάταχ) παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς, του Ισμαήλ Χανίγια.
Η Ρωσία επίσης καταδίκασε «την απαράδεκτη πολιτική δολοφονία» του ηγέτη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς. «Είναι μια απολύτως απαράδεκτη πολιτική δολοφονία, και αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Μπογκντάνοφ στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.
«Καταδικάζουμε τη δολοφονία του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια», αυτή την «ειδεχθή πράξη στην Τεχεράνη», ανέφερε η τουρκική διπλωματία, για την οποία «σκοπός της επίθεσης ήταν να εξαπλωθεί ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας», να αποκτήσει «περιφερειακή διάσταση». «Αποκαλύφθηκε για ακόμη μια φορά ότι η κυβέρνηση του (ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν) Νετανιάχου δεν έχει καμία πρόθεση» να επιτρέψει να υπάρξει ειρήνη, έκρινε ακόμη το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Και οι Χούθι της Υεμένης καταδίκασαν τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς χαρακτηρίζοντάς τη «τρομοκρατικό έγκλημα».
Ανώτερο στέλεχος των Χούθι, κινήματος ανταρτών που ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σανάα, έκρινε σήμερα ότι η δολοφονία στην Τεχεράνη του Ισμαήλ Χανίγια, του πολιτικού ηγέτη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, αποτελεί «ειδεχθές τρομοκρατικό έγκλημα».
«Πρόκειται για ειδεχθές τρομοκρατικό έγκλημα και κατάφωρη παραβίαση των νόμων», ανέφερε ο Μοχάμεντ Αλί αλ Χούθι, μέλος του πολιτικού γραφείου του κινήματος Ανσάρ Αλλάχ («υποστηρικτές του Θεού»), πιο γνωστού με το επώνυμο της οικογένειας των ηγετών του.
Ουδέν σχόλιον από το Ισραήλ
Την ώρα που η Μέση Ανατολή «βράζει» για τα καλά μετά το χτύπημα κατά του Χανίγια μέσα στο Ιράν το Ισραήλ και ο στρατός, αποφάσισε να μην κάνει κανένα σχόλιο «σε αυτό το στάδιο».
Ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, μέλος του ΠΓ της Χαμάς, διεμήνυσε σε δική του ανακοίνωση πως η δολοφονία «δεν θα μείνει αναπάντητη». Πριν το χτύπημα στον Χανίγια, το Ισραήλ εξαπέλυσε άλλη μία επίθεση στον Λίβανο, με στόχο επικεφαλής της Χεζμπολάχ. Αντ’ αυτού, σκότωσαν μία γυναίκα και δύο παιδιά, ενώ άλλα 74 άτομα τραυματίστηκαν
BBC: Τι σηματοδοτεί η δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια
«Η δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, είναι άλλη μια σημαντική -και επικίνδυνη- εξέλιξη που θα ανανεώσει τους φόβους για κλιμάκωση της βίας σε όλη τη Μέση Ανατολή», αναφέρει ανταποκριτής του BBC στη Μέση Ανατολή, Χιούγκο Μπατσέγκα.
Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι σκότωσε επίσης τον ανώτερο διοικητή Φουάντ Σουκρ, περιγράφοντάς τον ως το δεξί χέρι του ηγέτη της Χεζμπολάχ, αν και η Χεζμπολάχ δεν το έχει επιβεβαιώσει ακόμη. Δεν είναι σαφές πώς θα αντιδράσει η Χεζμπολάχ, η οποία εκτιμάται ότι διαθέτει 150.000 πυραύλους και ρουκέτες. Η στοχοποίηση μιας προσωπικότητας υψηλού προφίλ στο προπύργιό της μπορεί να θεωρηθεί υπερβολική πρόκληση και η αντίδραση είναι σχεδόν αναπόφευκτη.
Πλέον, υπάρχουν φόβοι ότι οι μάχες θα μπορούσαν να κλιμακωθούν σε μια μεγάλη σύγκρουση και να εμπλακούν κι άλλες ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν στην περιοχή.