Το κοινοβούλιο του Ιράκ ψήφισε την Τρίτη 21 Ιανουαρίου, την μείωση ορίου ηλικίας για γάμο από τα 18 στα 9 έτη, δίνοντας πλέον νόμιμα τη δυνατότητα σε ενήλικους άνδρες να παντρεύονται παιδιά. Το Ιράκ ήδη έχει υψηλά ποσοστά παιδικών γάμων. Σύμφωνα με την Unicef, περίπου το 28% των γυναικών στο Ιράκ παντρεύονται πριν από τα 18 τους χρόνια.
Η νομοθεσία μέχρι τώρα επιτρέπει στους θρησκευτικούς ηγέτες, αντί των δικαστηρίων, να τελούν χιλιάδες γάμους κάθε χρόνο, συμπεριλαμβανομένων αυτών με κορίτσια μόλις 15 ετών, με την άδεια του πατέρα τους. Οι ανήλικες νύφες του Ιράκ εκθέτονται σε αυξημένο κίνδυνο σεξουαλικής και σωματικής βίας Αυτοί οι μη καταγεγραμμένοι γάμοι είναι διαδεδομένοι σε οικονομικά φτωχές, υπερ-συντηρητικές σιιτικές κοινότητες του Ιράκ.
Τα παιδιά – νύφες νομιμοποιούνται
Με το νομοσχέδιο αυτό τα νεαρά κορίτσια εκθέτονται σε αυξημένο κίνδυνο σεξουαλικής και σωματικής βίας, ενώ θα τους στερήσει πρόσβαση στην εκπαίδευση και την εργασία, τονίζει η Human Rights Watch.
Ο ιρακινός νόμος ορίζει σήμερα τα 18 έτη ως ελάχιστη ηλικία γάμου στις περισσότερες περιπτώσεις. Οι αλλαγές που ψηφίστηκαν την Τρίτη θα επιτρέψουν στους κληρικούς να αποφανθούν σύμφωνα με την ερμηνεία τους του ισλαμικού νόμου, την οποία ορισμένοι ερμηνεύουν ότι επιτρέπει τον γάμο κοριτσιών στην εφηβεία τους ή σε ηλικία μόλις 9 ετών σύμφωνα με τη σχολή Jaafari του ισλαμικού νόμου που ακολουθούν πολλές σιιτικές θρησκευτικές αρχές στο Ιράκ.
Οι υποστηρικτές των αλλαγών, τις οποίες υποστήριξαν κυρίως συντηρητικοί σιίτες νομοθέτες, τις υπερασπίζονται ως μέσο ευθυγράμμισης του νόμου με τις ισλαμικές αρχές και μείωσης της δυτικής επιρροής στην ιρακινή κουλτούρα.
Οι αντιδράσεις
Η Ιντισάρ αλ-Μαγιαλί, ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και μέλος του Ιρακινού Συνδέσμου Γυναικών, δήλωσε ότι η ψήφιση των τροποποιήσεων του νόμου για το αστικό καθεστώς «θα αφήσει καταστροφικές συνέπειες στα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών, μέσω του γάμου των κοριτσιών σε νεαρή ηλικία, ο οποίος παραβιάζει το δικαίωμά τους στη ζωή ως παιδιά, και θα διαταράξει τους μηχανισμούς προστασίας για το διαζύγιο, την επιμέλεια και την κληρονομιά για τις γυναίκες».
Η Αλ-Χασάν, μία από τις κορυφαίες φωνές στο φεμινιστικό κίνημα του Ιράκ, κατήγγειλε αυτό δεν είναι προς το συμφέρον της κοινωνίας, αλλά προς το προσωπικό τους συμφέρον. Χαρακτήρισε την τροπολογία «πολύ επικίνδυνη», σημειώνοντας ότι η παρέμβαση στις υποθέσεις της ιρακινής δικαιοσύνης συνιστά «παραβίαση του συντάγματος». «Το Ιράκ είναι ένα πολιτισμένο, αστικό κράτος και δεν μπορεί να είναι διαφορετικά. Η πρώτη γυναίκα υπουργός στις αραβικές χώρες ήταν Ιρακινή και η πρώτη γυναίκα δικαστής ήταν Ιρακινή», τόνισε η Αλ-Χασάν. «Φιλοδοξούμε να προοδεύσουμε, όχι να οπισθοδρομήσουμε».