Παγκόσμιες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του Ιράκ να μειώσει την τέλεση γάμου για τα κορίτσια μόλις στα εννέα έτη.
Εκτός από το δικαίωμα των κοριτσιών να ζήσουν την παιδική τους ηλικία, η αλλαγή στη νομοθεσία πρόκειται να στερήσει από τις γυναίκες το δικαίωμα στο διαζύγιο, την επιμέλεια των παιδιών αλλά και την κληρονομιά, ενώ παράλληλα θα νομιμοποιήσει την σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος παιδιών.
Η αλλαγή, που προωθείται από την κυριαρχούμενη από συντηρητικά σιιτικά κόμματα κοινοβουλευτική πλειοψηφία, στοχεύει στην κατάργηση του Νόμου 188 του 1959, ενός από τους πιο προοδευτικούς νόμους στην περιοχή, ο οποίος θεσπίστηκε για την προστασία των δικαιωμάτων των Ιρακινών οικογενειών ανεξαρτήτως θρησκείας.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η τροποποίηση ευθυγραμμίζεται με αυστηρή ερμηνεία του ισλαμικού νόμου, προκειμένου να «προστατεύσει» τα νεαρά κορίτσια από «ανήθικες σχέσεις».
Η αλλαγή αυτή έχει προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις τόσο από ακτιβιστές όσο και από οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών, που την καταγγέλλουν ως μια επίθεση στα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών του Ιράκ.
Οι επικριτές φοβούνται ότι η νέα τροπολογία θα βαθύνει τον ήδη υπάρχοντα σεχταριστικό διχασμό στη χώρα και θα επιβάλει ένα σύστημα που περιορίζει τις γυναίκες σε θρησκευτικά πρότυπα διακυβέρνησης, όπως εκείνα που ισχύουν στο Ιράν και στο Αφγανιστάν.