Συνολικά 12 θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν καταγραφεί από την αρχή του έτους και μέχρι τις 21 Αυγούστου, ηλικίας άνω των 60 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων 83 έτη, εύρος 61 – 92 έτη) καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ.
Μόνο κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, καταγράφηκαν δύο θάνατοι και διαγνώσθηκαν/ δηλώθηκαν 24 νέα εγχώρια κρούσματα, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ.
Οι επιστήμονες «κρούουν των κώδωνα του κινδύνου». Το φαινόμενο αποδίδεται, όπως λένε, στην κλιματική αλλαγή και στον ήπιο περσινό χειμώνα, που συνέβαλλε στην αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών.
Οι αριθμοί είναι αδιάψευστοι μάρτυρες της αύξησης που καταγράφουν εντός του 2024 οι υγειονομικές αρχές σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, με μόνη εξαίρεση το 2018, έτος της μεγαλύτερης μέχρι σήμερα έξαρσης του ιού του Δυτικού Νείλου.
Φέτος και μέχρι τις 21 Αυγούστου, έχουν καταγραφεί και διερευνηθεί κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Καρδίτσας, Λευκάδας, Χαλκιδικής, Πέλλας, Σερρών, Κιλκίς, Ημαθίας, Αχαΐας, Θεσπρωτίας, Νοτίου Τομέα Αθηνών, Αργολίδας, Ροδόπης, Δράμας, Έβρου, Ξάνθης, Φθιώτιδας και στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης.
Ο ΕΟΔΥ θεωρεί πιθανή και αναμενόμενη τη διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα.
Πανευρωπαϊκό πρόβλημα
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε χώρες γειτονικές αυτής έχουν καταγραφεί -εκτός από τη χώρα μας- κρούσματα λοίμωξης από τον ιό ΔΝ σε: Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Αυστρία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Κροατία και Σερβία.
Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου.
Στο πλαίσιο αυτό, κρίνεται αναγκαία αφενός η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας και αφετέρου η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών.
«Πάρτε μέτρα», λένε οι ειδικοί
Με τον αριθμό των κρουσμάτων να αυξάνεται συνεχώς, οι αρχές καλούν το κοινό να λάβει προληπτικά μέτρα για να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Η χρήση εντομοαπωθητικών, η αποφυγή εκτεταμένης παραμονής σε εξωτερικούς χώρους κατά τις ώρες αιχμής για τα κουνούπια και η εξάλειψη στάσιμων νερών που μπορούν να γίνουν εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών είναι απαραίτητα μέτρα προστασίας.
Το κοινό πρέπει να παραμένει ενήμερο για την κατάσταση και να ακολουθεί τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών για την προφύλαξή του.
Με την κατάλληλη προετοιμασία και προσοχή, οι κίνδυνοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου μπορούν να μειωθούν σημαντικά.