Η αίθουσα τέχνης «Δύο Χωριά», στην Ακρόπολη παρουσιάζει και τον Αύγουστο μια μεγάλη ατομική έκθεση του Έλληνα εικαστικού Ηλία Καφούρου με τίτλο “Impersonal Trainer”.
Την τρίτη συνολικά ατομική έκθεση στην Γκαλερί «Δύο Χωριά» και την πρώτη του στο χώρο της γκαλερί στην Ακρόπολη παρουσιάζει ο Ηλίας Καφούρος ένας ζωγράφος – φαινόμενο των φαντασμαγορικών ταμπλό. Σχεδιαστής για τον οίκο Hermès και μια πολυεπίπεδη εικαστική προσωπικότητα με φιλοσοφική σκέψη και δημιουργικές ιδέες στα έργα του «διηγείται» ολόκληρες ιστορίες και μάς δίνει την ερμηνεία του για τη ζωή, την κοινωνία και τον κόσμο με λογική και ευαισθησία. Ζωγραφίζει με τέτοιο τρόπο ώστε η δουλειά του να επιδέχεται διαφορετικές αναγνώσεις και να μπορούμε να βουτήξουμε στα έργα του και να περιεργαστούμε κάθε τους λεπτομέρεια.
Τι θα δούμε λοιπόν στην έκθεση με τίτλο «Impersonal trainer»; Θα δούμε μια «θάλασσα» από τη γεμάτη σημάδια και αναφορές εικονογραφία του, με όλες εκείνες τις λεπτομέρειες αλλά και τα «αινίγματα» που μας καλεί να αποκρυπτογραφήσουμε. Κούνιες σε περίεργες αιωρήσεις, γκροτέσκ μορφές και πάνοπλους ήρωες, φιγούρες που κοιμούνται ή πρωταγωνιστούν σε άγνωστα θεάματα εικονικής πραγματικότητας. Πάντα η ματιά μας θα προσπαθήσει ν’ απομονώσει στοιχεία στα έργα –λαβύρινθους του Ηλία Καφούρου. Θυμηθείτε μας!
Την έκθεση «Ιmpersonal Trainer” συνεπιμελήθηκε η εικαστικός Ντόρα Οικονόμου, η οποία μέσα από το κείμενο της μας ξεναγεί στο μυαλό, τις εικόνες και την έμπνευση του καλλιτέχνη αλλά και στην έκθεση πριν την επισκεφτούμε:
«Στο στούντιό του κοιτάζω τις εικόνες του Ηλία και τον ακούω, μας ακούω, προσπαθώ να μην προσπαθώ να καταλάβω, μάθημα σχεδίου για αρχάριους, φτιάχνεις ό,τι βλέπει το μάτι σου, όχι ό,τι το κεφάλι σου ξέρει ότι είναι εκεί, έτσι ώστε να μπορεί και ένα άλλο μάτι να το δει. Μεγάλη κουβέντα βέβαια το τι βλέπει ο καθένας. Περιμένω το κλικ, το συνθηματικό, το “σουσάμι άνοιξε” που θα μου ανοίξει τον κώδικα για να ξεκινήσω. Τα κορίτσια του Miss July, 4 γύρω γύρω σαν σημεία του ορίζοντα, δεν είναι ανθρώπινα όντα, είναι προσομοιώσεις/μηχανές, ρομπότ, android, karakuri puppets, automata, πες το όπως θέλεις. Μου σκάει ο τίτλος Idoru. Είχα ταξιδέψει πολύ και πολλές φορές με τα βιβλία του William Gibson. Πριν αρχίσω επισήμως τα ταξίδια. Πριν φτάσω στην Ιαπωνία, πριν συνειδητοποιήσω ότι το idoru είναι η Γιαπωνέζικη προφορά του idol, πριν δω nerds μέσα στα χαρτόκουτα στη Σιντζούκου. Και όταν τα είδα ούτε που τα θυμήθηκα. Τα θυμήθηκα στο στούντιο του Ηλία. Μιλάμε για τις βιτρίνες [που παρουσιάζονται στην έκθεση] κι έχω déjà vu. Αυτό κάπου το ’χω ξαναδεί, το ξέρω. Σ’ ένα απ’ τα βιβλία της τριλογίας Bridge. Δεν ήταν στο Idoru, μάλλον στο All Tomorrow’s Parties. Δεν έχει καμία σημασία, δε θυμάμαι καμία απ’ τις υποθέσεις. Αλλά θυμάμαι σε ποιο σημείο του σπιτιού πρέπει να είναι το βιβλίο. Σε μια σελίδα στα δεξιά κάπου προς τη μέση ήταν η φράση. Λέει: “In those windows are small empty pedestals, formal absences of precious things, locked away for the night” [Σε αυτές τις βιτρίνες υπάρχουν μικρά άδεια βάθρα, επίσημες απουσίες πολύτιμων πραγμάτων που μαζεύονται μέσα τη νύχτα]. Επίσημες (ή καλύτερα σχεδιασμένες) απουσίες πολύτιμων πραγμάτων. Και αν και το “απουσία” δεν είναι η πρώτη λέξη που σου ’ρχεται στο μυαλό όταν κοιτάζεις τη δουλειά του Ηλία, και το τι λες πολύτιμο και τι όχι είναι σχετικό, κάτι υπάρχει εκεί.»
«Οι ζωγραφιές του, τα διπλωμένα μου χαρτιά είναι μοιραία αντιπροσωπείες/αντιπροσωπεύσεις του κόσμου, αλλά όταν το κάνουμε καλά καταφέρνουν –ελπίζουμε– να συγκρατήσουν και να αποδώσουν αυτό το λίγο παραπάνω που κρύβεται πίσω από τα πράγματα και όταν το κοιτάζεις κάτι γίνεται. Δεν μπορώ να αντισταθώ να αναφερθώ και στο “All Tomorrow’s Parties” το κομμάτι. Ευτυχώς, υπάρχει πλέον το Google, που ως σύγχρονη Πυθία όταν δε θυμάμαι πολύ αλλά θυμάμαι αρκετά για να κάνω τη σωστή ερώτηση, μου λέει: Ο Lou Reed έγραψε το κομμάτι εμπνευσμένος από την παρέα του Warhol, κοιτώντας τον Warhol να κοιτάζει τον κόσμο του. Στο Dreamtime, κοιτάζουμε τον καλλιτέχνη να κοιτάζει τον κόσμο της φουάρ, στα αντικείμενα στη βιτρίνα βλέπουμε πολλούς Ηλίες να μας κοιτάζουν».
Ποιος είναι ο Ηλίας Καφούρος;
Ο Ηλίας Καφούρος γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται. Έλαβε το πτυχίο του στη Ζωγραφική από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας το 2004, ενώ σπούδασε Animation στη σχολή εικαστικών τεχνών School of Visual Arts της Νέας Υόρκης. Το έργο του Καφούρου έχει εκτεθεί σε πολυάριθμες ατομικές εκθέσεις, όπως μεταξύ άλλων στις: Description Fails (K-art, Αθήνα), High on Definition (Volta 7, Βασιλεία, Ελβετία), A thesis on the shelf (AD Gallery, Αθήνα), The image is unsustainable (Francoise Heitsch Gallery, Μόναχο, Γερμανία), Incognito (Dio Horia, Μύκονος). Από την εταιρεία Hermès του ανατέθηκε να φιλοτεχνήσει μια σειρά σχεδίων για τα θρυλικά ομώνυμα μεταξωτά μαντήλια. Το 2013 έλαβε την επιχορήγηση του Ιδρύματος Fulbright.
Έκθεση: «Impersonal trainer» του Ηλία Καφούρου
Γκαλερί «Δυο χωριά», Λεμπέση 5-7 & Πορίνου 16, Ακρόπολη
Διάρκεια έκθεσης: έως 25 Αυγούστου