Η βρετανική Telegraph εγκωμιάζει την Ερμούπολη της Σύρου ως ένα από τα φιλόξενα μέρη στον κόσμο. Αυτό επισημαίνει τουλάχιστον η ταξιδιωτική ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας, Heidi Fuller-Love, η οποία επισκέπτηκε το νησί και πήρε μια γεύση από την ελληνική φιλοξενία.
Όπως περιγράφει η Heidi Fuller-Love, ήθελε να επισκεφθεί την Σύρο για να μάθει γιατί η χώρα της, η Ερμούπολη, είχε ανακηρυχθεί η πιο φιλόξενη πόλη της Ευρώπης σύμφωνα με το περιοδικό Forbes. Όπως αναφέρει η ίδια πράγματι οι κάτοικοι είναι φιλόξενοι και αναφέρει πως τους… «δοκίμασε» για να επιβεβαιώσει το δημοφιλές περιοδικό.
«Βγαίνοντας από το σχεδόν άδειο πλοίο σε έναν ευρύχωρο παραλιακό πεζόδρομο με παραδοσιακές ταβέρνες και ζεστά καφέ – χωρίς ούτε ένα McDonalds στον ορίζοντα – εντυπωσιάστηκα αμέσως από την ήρεμη ατμόσφαιρα. Πόσο διαφορετική από το λαμπερό αδελφό νησί , τη Μύκονο, που απέχει μόλις 30 λεπτά με το πλοίο» αναφέρει στο κέιμενο που υπογράφει.
Ζήτησε πληροφορίες για μέρη που δεν…υπήρχαν και την… βοήθησαν
«Στη βόλτα προς το ξενοδοχείο μου, το Castro, στην άλλη πλευρά του λιμανιού, δοκίμασα τη φημισμένη φιλικότητα των ντόπιων ζητώντας οδηγίες για μέρη που δεν υπήρχαν», αναφέρει, δοκιμάζοντας ένα κόλπο για να «μετρήσει» την φιλοξενία των Ελλήνων.
«”Προς τα πού είναι το Ritz-Carlton;” ρώτησα μια ομάδα συνταξιούχων που ήταν απορροφημένοι σε ένα γρήγορο και φρενήρες παιχνίδι τάβλι. Αφήνοντας στην άκρη τα πούλια, συμβουλεύτηκαν το Google Maps και τηλεφώνησαν σε φίλους σε μια απελπισμένη προσπάθεια να βοηθήσουν. Η Ελλάδα φημίζεται για τη φιλοξενία της, ή την αγάπη της για τους ξένους, αλλά αυτό ήταν εντυπωσιακό», είπε η Βρετανίδα ανταποκρίτρια.
Στη συνέχεια η Fuller στέκεται στην επίσκεψή της στο Βιομηχανικό Μουσείο της Ερμούπολης και την συνομιλία της με τον έφορο Αχιλλέα Δημητρόπουλο, ο οποίος της εξήγησε ότι η Ερμούπολη πάντα καλωσόριζε τους ξένους. «Κατά τη διάρκεια της Ελληνική Επανάστασης , η Σύρος κήρυξε ουδετερότητα, οπότε πολλοί πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων έμποροι και ναυπηγοί, κατέφυγαν από άλλα νησιά και εγκατέστησαν επιχειρήσεις εδώ», εξήγησε.
Σύρος: Η πρώτη βιομηχανική πόλη της Ελλάδας
«Μου έδειξε το πρωτότυπο ενός αυτοκινήτου Enfield 8000, ένα από τα πρώτα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μαζικής παραγωγής στον κόσμο, που κατασκευάστηκε εδώ το 1973 όταν ο μεγιστάνας της Tesla, ο Μασκ, ήταν ακόμα σε βρεφική ηλικία», ανέφερε η Fuller και παρέθεσε τη συνέχεια της συνομιλίας της.
«Η Ερμούπολη ήταν η πρώτη βιομηχανική πόλη στην Ελλάδα – είχαμε το πρώτο νοσοκομείο της χώρας και ήμασταν οι πρώτοι που είχαμε ηλεκτρικό ρεύμα», είπε με υπερηφάνεια ο κ. Δημητρόπουλος.
Στη συνέχεια η ανταποκρίτρια περιγράφει την βόλτα της με τον ιδρυτή του Μη κερδοσκοπικού Συλλόγου «Hermoupolis Heritage», ο οποίος επιχείρησε να δώσει μια απάντηση στο καίριο ερώτημα γιατί η Ερμούπολη είναι τόσο φιλόξενη;
«Το νησί μας είναι η πρωτεύουσα των Κυκλάδων και οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που ζουν στην Ερμούπολη είναι δημόσιοι υπάλληλοι – οπότε δεν εξαρτόμαστε από τον τουρισμό για να ζήσουμε. Δεν χρειάζεται να προσποιούμαστε ότι είμαστε οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό που είμαστε».
«Ο πληθυσμός μας είναι επίσης ισομερώς μοιρασμένος μεταξύ Ορθόδοξων και Καθολικών – αυτό θα μπορούσε να έχει κάποια σχέση με αυτό», πρόσθεσε.
«Ευτυχισμένος τόπος»
Η Fuller επισημαίνει ότι άκουσε και άλλες ενδιαφέρουσες απαντήσεις όπως αυτή Έλενας Παπαγούνα, από το τμήμα δημοσίων σχέσεων του Δημάρχου.
Είπε ότι η πόλη έχει εντυπωσιακή αρχιτεκτονική της πόλης: επιβλητικά νεοκλασικά αρχοντικά στη συνοικία Βαπόρια, τα ενετικά κτίρια της Άνω Σύρου, η όπερα της Ερμούπολης, αντίγραφο της Σκάλας του Μιλάνου, το δημαρχείο και η κεντρική πλατεία της, στρωμένα με λαμπερό λευκό μάρμαρο Τήνου. «Μπορείτε να διασκεδάσετε εδώ με λιγότερα χρήματα – μπορείτε να πάρετε ένα σουβλάκι ή ένα παγωτό και να καθίσετε για ώρες παρακολουθώντας τα πλήθη», συμπλήρωσε η κ. Παπαγούνα.
Στην Τυρούρα, κοντά στο ορεινό χωριό Βίσσας, ο τυροκόμος Γιάννης Περρής δήλωσε ότι δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί η Ερμούπολη ήρθε μόνο δεύτερη στα βραβεία, πίσω από την βραζιλιάνικη πόλη Arraial d’Ajuda. «Πάω στοίχημα ότι κανείς δεν έχει ακούσει καν για το άλλο μέρος».
Στη συνέχεια στη συνάντησή της με ένα Σκωτσέζο που άνοιξε βιολογικό οινοποιείο στο νησί, της εξήγησε ότι το όνομα «Ousyra», το αρχικό φοινικικό όνομα της Σύρου, σημαίνει «ευτυχισμένος τόπος».
«Ίσως η φιλικότητα του νησιού να είναι απλώς μια περίπτωση ονοματικού ντετερμινισμού», σημειώνει η Fuller.