Το Ηνωμένο Βασίλειο κινήθηκε να αναστείλει άμεσα 30 άδειες εξαγωγής όπλων στο Ισραήλ, αφού μετά την επανεξέταση της νέας κυβέρνησης των Εργατικών διαπιστώθηκε «σαφής κίνδυνος» ότι τα βρετανικά όπλα ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν κατά σοβαρή παραβίαση του ανθρωπιστικού δικαίου σχετικά με τη μεταχείριση των Παλαιστινίων κρατουμένων και την προμήθεια βοήθειας στη Γάζα.
Η αναστολή θα καλύπτει εξαρτήματα για στρατιωτικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών, ελικοπτέρων και drones.
Το Υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι η δίμηνη αναθεώρηση είχε εγείρει ανησυχίες για τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ έδρασε στη σύγκρουση στη Γάζα.
Δεν έχει συναχθεί οριστικό συμπέρασμα σχετικά με το εάν οι άδειες εξαγωγής όπλων του Ηνωμένου Βασιλείου συνέβαλαν στην καταστροφή στην επικράτεια. Ωστόσο, το μέγεθος της καταστροφής και ο αριθμός των θανάτων αμάχων προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία, ανέφερε το Φόρεϊν Όφις.
Οι αναστολές αντιπροσωπεύουν το ένα δέκατο των 350 υφιστάμενων αδειών και δεν περιλαμβάνουν εξαρτήματα για το πρόγραμμα F-35 Joint Fighter Strike, εκτός εάν το παρεχόμενο από το Ηνωμένο Βασίλειο εξάρτημα είναι συγκεκριμένο για ένα αεροσκάφος που χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το Ισραήλ.
Η κίνηση, η οποία συντονίστηκε μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών, του τμήματος επιχειρήσεων και του γενικού εισαγγελέα, είναι πιθανό να βοηθήσει τον υπουργό Εξωτερικών, Ντέιβιντ Λάμι, να ξεπεράσει μια πολύ φορτισμένη «ανταρσία» στο ετήσιο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος.
Αλλά θα οδηγήσει σε πιέσεις από την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ, η οποία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν βλέπει καμία βάση στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο για την αναστολή των εξαγωγών όπλων.
Οι αξιωματούχοι φέρεται να είναι απρόθυμοι να συνδέσουν τις 30 άδειες εξαγωγής όπλων που είχαν ανασταλεί με συγκεκριμένες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, αλλά επεσήμαναν ότι η κυβέρνηση είχε μέχρι στιγμής άκαρπες διαπραγματεύσεις με την ισραηλινή κυβέρνηση για να αποκτήσει πρόσβαση σε Παλαιστίνιους κρατούμενους είτε μέσω βρετανικών δικαστικών προσώπων είτε μέσω της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.
Οι υπουργοί τόνισαν ότι η αναστολή δεν σημαίνει ότι η Βρετανία απομακρύνεται από τη δέσμευση για την ασφάλεια του Ισραήλ και επεσήμαναν ότι τέτοιες αναστολές είχαν συμβεί σε προηγούμενες ισραηλινές συγκρούσεις.
Οι αποφάσεις αναστολής επικυρώθηκαν από τη Μάργκαρετ Θάτσερ το 1982, τον Γκόρντον Μπράουν το 2009 και υπό την κυβέρνηση συνασπισμού το 2014. Οι άδειες εξαγωγής όπλων ανεστάλησαν επίσης στην Αίγυπτο το 2013 και στη Ρωσία το 2014.
Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Λάμι και οι συνεργάτες του δεν είχαν πρόσβαση στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σχετικά με τις πωλήσεις όπλων που έγιναν από την προηγούμενη κυβέρνηση των Συντηρητικών.
Οι Συντηρητικοί πραγματοποίησαν τέσσερις επανεξετάσεις των αποδεικτικών στοιχείων για τη συμμόρφωση του Ισραήλ με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, αλλά ποτέ δεν δημοσίευσαν τα συμπεράσματα ή τις εξηγήσεις. Ο Λάμι, αντίθετα, δημοσίευσε μια εξήγηση για το νομικό του σκεπτικό.