Η Ρωσία στρατολογεί μισθοφόρους από την Υεμένη και τους αναπτύσσει στα μέτωπα του πολέμου στην Ουκρανία με την βοήθεια των ανταρτών Χούθι, ανέφερε χθες Κυριακή η εφημερίδα Financial Times.
Κατά την εφημερίδα, που επικαλέστηκε πηγές της ενήμερες σχετικά και κάποιους από τους μαχητές, ο ρωσικός στρατός έστειλε «εκατοντάδες» Υεμενίτες στα μέτωπα αξιοποιώντας «σκιώδη επιχείρηση διακίνησης ανθρώπων».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες των Financial Times, κάποιοι από αυτούς έλαβαν υποσχέσεις πως θα τους δίνεται μισθός και θα μπορούσαν να αποκτήσουν τη ρωσική υπηκοότητα, αλλά μετά την άφιξή τους στη Ρωσία εξαναγκάστηκαν να πάνε να πολεμήσουν χωρίς να εκπληρωθεί κανένας τέτοιος όρος.
Οι Χούθι οργανώνουν την στρατολόγηση
Κατά το δημοσίευμα, τη στρατολόγηση στην Υεμένη φέρεται να οργανώνει εταιρεία συνδεόμενη με πολιτικό του κινήματος των Χούθι. Συμβόλαιο που περιήλθε στην κατοχή της εφημερίδας υποδεικνύει πως η στρατολόγηση βρίσκεται σε εξέλιξη τουλάχιστον από τον Ιούλιο.
Οι Financial Times υποστηρίζουν πως εξαιτίας των απωλειών της στην Ουκρανία, η Μόσχα τελευταία αναζητεί στρατιώτες στο εξωτερικό. Σύμφωνα με δυτικές πηγές, πρόσφατα στάλθηκαν να ενισχύσουν τις ρωσικές δυνάμεις στην περιφέρεια Κουρσκ κάπου 10.000 στρατιώτες από τη Βόρεια Κορέα.
Η συνεργασία αυτή, δήλωσε στην εφημερίδα μη κατονομαζόμενος αξιωματούχος των ΗΠΑ, αποτελεί ένδειξη των ολοένα βαθύτερων σχέσεων του Κρεμλίνου και των Χούθι. Ρώσοι απεσταλμένοι ταξίδεψαν πρόσφατα στην Υεμένη για συνομιλίες.
Ανησυχία στις ΗΠΑ για τα νέα όπλα που αναμένεται να αποκτήσουν οι αντάρτες της Υεμένης
Ο Αμερικανός αξιωματούχος υπογράμμισε πως αυτό ίσως σημάνει ότι οι Χούθι θα αποκτήσουν νέα όπλα, με τα οποία θα μπορούσαν να πλήξουν πολύ πιο αποτελεσματικά διερχόμενα πλοία στα ανοικτά των ακτών της χώρας, ενδεχόμενο κατ’ αυτόν πολύ ανησυχητικό.
Από τον Νοέμβριο του 2023, οι Χούθι εξαπολύουν επιθέσεις στα ανοικτά της Υεμένης εναντίον πλοίων που θεωρούν ότι συνδέονται με το Ισραήλ, λέγοντας πως δρουν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, όπου συνεχίζεται ο πόλεμος ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς.
Οι επιθέσεις αυτές προκάλεσαν τεράστιο πρόβλημα στη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, θαλάσσια περιοχή καίριας σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο, εξωθώντας τις ΗΠΑ να συγκροτήσουν πολυεθνικό ναυτικό συνασπισμό και κατόπιν, από τον Ιανουάριο, να αρχίσουν να πλήττουν θέσεις ή οπλικά συστήματα των Χούθι στην Υεμένη, σε επιχειρήσεις που ενίοτε διεξάγονται από κοινού με τη Βρετανία.
Συναγερμός στην Ουκρανία – Επίκειται νέο πλήγμα με τον πύραυλο Oreshnik τα επόμενα 24ωρα, λένε ρωσικές πηγές
Τις επόμενες 24 ώρες οι Ρωσία ενδέχεται να πλήξει ξανά την Ουκρανία με τον νέο πύραυλο Oreshnik , ανέφεραν ρωσικές διαρροές, σημαίνοντας νέο συναγερμό στο Κίεβο.
Οι εν λόγω αναφορές έρχονται σε συνέχεια των δηλώσεων Πούτιν ότι η Ρωσία διαθέτει και άλλους Oreshnik. Ο πρόεδρος της Ρωσίας προσέθεσε ότι η χώρα του θα προβεί σε μαζική παραγωγή του νέου της υπερόπλου.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο Oreshnik μπορεί να πλήξει ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σε ελάχιστο χρόνο.
Από τον τόπο εκτόξευσής του, το πεδίο βολής Καπούστιν Γιαρ στη νότια περιοχή Αστραχάν της Ρωσίας, ο Oreshnik μπορεί να φτάσει σε 12 λεπτά στη Βαρσοβία, σε 15 λεπτά στο Βερολίνο και σε 20 λεπτά σε Παρίσι και Λονδίνο.
Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του ρωσικού πυραύλου Oreshnik
Η Ουκρανία παρουσίασε σε δυτικούς δημοσιογράφους τα συντρίμμια του νέου ρωσικού πειραματικού βαλλιστικού πυραύλου, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα έπληξε στόχους στην πόλη Ντνίπρο.
Τα συντρίμμια του πυραύλου Oreshnik (λέξη που στα ρωσικά σημαίνει τη φουντουκιά) είναι, για την ώρα, αποθηκευμένα σε μυστική τοποθεσία. Στη συνέχεια θα τα πάρουν ερευνητές για να τα μελετήσουν.
Από τον πύραυλο έχουν απομείνει μερικά καμένα καλώδια ένα μεταλλικό κομμάτι σε μέγεγος όσο ένα λάστιχο αυτοκινήτου, όπως αναφέρει το Associated Press.
«Είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτονται υπολείμματα ενός τέτοιου πυραύλου στο έδαφος της Ουκρανίας», δήλωσε Ουκρανός αξιωματούχος στα δυτικά μέσα ενημέρωσης.
Δυτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο πύραυλος βασίζεται στον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο RS-26 Rubezh. Μπορεί να μεταφέρει πολλαπλές συμβατικές είτε και πυρηνικές κεφαλές.
Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα 11 Mach (δηλαδή, 11 φορές την ταχύτητα του ήχου).
Ζελένσκι: «Η Ρωσία πρέπει να χάσει την ικανότητά της να χρηματοδοτεί τον πόλεμο κάθε εβδομάδα»
Νωρίτερα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε πως η Ρωσία πρέπει να χάσει την ικανότητά της να χρηματοδοτεί τον πόλεμο κάθε εβδομάδα.
Ανεξάρτητα από το πόσο εκτεταμένα καταφεύγει η Ρωσία σε εκβιασμούς, ο κόσμος πρέπει να παραμείνει αποφασιστικός. «Μόνο με τη διατήρηση της πίεσης μπορούμε να φέρουμε την αληθινή ειρήνη πιο κοντά» υπογράμμισε σε ανάρτησή του στο Χ ο Ουκρανός πρόεδρος.
Επίσης αναφέρθηκε στη βοήθεια που έχει λάβει η Ουκρανία από τους εταίρους της την τελευταία εβδομάδα.
«Η Δανία έχει διαθέσει περίπου 1 δισεκατομμύριο κορώνες και τα κεφάλαια θα κατευθυνθούν για την υποστήριξη της αμυντικής μας βιομηχανίας. Η Νορβηγία ετοίμασε μια αρχική δόση σύμφωνα με το δανέζικο μοντέλο για να ενισχύσει την παραγωγή όπλων στην Ουκρανία. Ομοίως, η Σουηδία συμμετέχει στις προσπάθειες χρηματοδότησης στο πλαίσιο αυτού του μοντέλου».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παράσχει πακέτο 275 εκατομμυρίων δολαρίων προσέθεσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Επιπλέον, νέο πακέτο βοήθειας παρείχε η Γερμανία, αλλά και ο Καναδάς παρείχε αντιαεροπορικό σύστημα NASAMS.
Οι κυρώσεις είναι εξίσου ζωτικής σημασίας, όπως συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας. Υπογράμμισε ότι «αυτή την εβδομάδα, οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες, εξαιρετικά αποτελεσματικές κυρώσεις που στοχεύουν τον τραπεζικό τομέα της Ρωσίας». « Αυτά τα μέτρα αποδυναμώνουν σημαντικά το καθεστώς του Πούτιν.
Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερα—η Ρωσία πρέπει να χάσει την ικανότητά της να χρηματοδοτεί τον πόλεμο κάθε εβδομάδα. Ανεξάρτητα από το πόσο εκτεταμένα καταφεύγει η Ρωσία σε εκβιασμούς, ο κόσμος πρέπει να παραμείνει αποφασιστικός. Μόνο με τη διατήρηση της πίεσης μπορούμε να φέρουμε την αληθινή ειρήνη πιο κοντά» κατέληξε.