Η Μόσχα «προσαρμόζει» το πυρηνικό της δόγμα ενόψει των δυτικών σχεδίων, τα οποία φαίνεται πως είναι σκόπιμα προσανατολισμένα προς την κλιμάκωση, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Τα σχόλιά του έρχονται καθώς η Ουκρανία παροτρύνει τη Δύση να δώσει πράσινο φως στη χρήση των όπλων τους για χτυπήματα μεγάλης εμβέλειας βαθιά μέσα στη Ρωσία. Την Τρίτη, ο Λαβρόφ είπε ότι η Μόσχα ερμηνεύει αυτά τα αιτήματα ως αντιπερισπασμό από τον ρόλο της ίδιας της Δύσης στην αύξηση της έντασης με τη Ρωσία.
«Αυτό είναι τέχνασμα. Η Δύση δεν θέλει να αποφύγει την κλιμάκωση. Η Δύση, όπως λένε, ζητά προβλήματα», είπε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών Shaya Mohsen Al-Zindani της κυβέρνησης της Υεμένης.
Ο Λαβρόφ υποστήριξε ότι οι δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων που ισχυρίζονται ότι η Ευρώπη θα υποφέρει πρώτη σε έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο υποστήριξε πως υπάρχει ένα ελάττωμα στην αμερικανική γεωπολιτική σκέψη. «Είναι πεπεισμένοι ότι μπορούν να παραμείνουν στο περιθώριο» ενός υποθετικού πολέμου με τη Ρωσία, είπε.
«Η αμερικανική νοοτροπία είναι αυτή του πλοιάρχου, που κάθεται στην άλλη ακτή πεπεισμένος για την ασφάλειά του και ότι άλλοι θα κάνουν τη βρώμικη δουλειά γι’ αυτόν. Περιμένει να πεθάνουν άλλοι για αυτόν, όχι μόνο Ουκρανοί, αλλά και Ευρωπαίοι, όπως φαίνεται», είπε ο Λαβρόφ.
Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ είναι «σαν μικρά παιδιά που παίζουν με τη φωτιά. Ο χειρισμός των πυρηνικών όπλων είναι ένα επικίνδυνο πράγμα για τους ενήλικες», πρόσθεσε.
«Έχουμε το πυρηνικό μας δόγμα, το οποίο προσαρμόζεται αυτή τη στιγμή, παρεμπιπτόντως, και το οποίο οι Αμερικανοί γνωρίζουν καλά», είπε.
Το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας επιτρέπει την ανάπτυξη των όπλων ως αντίποινα για ένα πρώτο χτύπημα από τον εχθρό ή όταν η ύπαρξη του ρωσικού έθνους βρίσκεται σε κίνδυνο. Η κυβέρνηση έχει επισημάνει τους τελευταίους μήνες ότι το βασικό έγγραφο μπορεί να αλλάξει ενόψει αυτού που αντιλαμβάνεται ως υπαρξιακή απειλή που τίθεται στη Ρωσία από το ΝΑΤΟ.
Οι ΗΠΑ φέρεται να σκοπεύουν να αυξήσουν σημαντικά την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων τους μετά τη λήξη των υφιστάμενων περιορισμών βάσει μιας διμερούς συνθήκης μείωσης με τη Ρωσία τον Φεβρουάριο του 2026. Ένας οδικός χάρτης για αυτό φέρεται να εγκρίθηκε από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν τον Μάρτιο. Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίστηκαν ότι η αλλαγή πολιτικής έγινε λόγω της επιθυμίας να ανταγωνιστεί την Κίνα.
Το Κίεβο ανακοίνωσε «επιτυχημένη» δοκιμή δικού του βαλλιστικού πυραύλου
Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε νωρίτερα ότι η Ουκρανία σχεδιάζει να παρουσιάσει ένα σχέδιο για το πώς θα τερματισθεί ο πόλεμος με την Ρωσία , στους υποψήφιους για την αμερικανική προεδρία του Δημοκρατικού και Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ.
Εκτός από την εισβολή στην περιφέρεια Κούρσκ της Ρωσίας, το σχέδιο, όπως είπε ο Ουκρανός ηγέτης σε συνέντευξη τύπου στο Κίεβο, περιλαμβάνει περισσότερα βήματα στο διπλωματικό και οικονομικό μέτωπο. Είπε επίσης ότι θα παρουσιάσει το σχέδιο στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε επίσης ότι ο πόλεμος με την Ρωσία θα τελειώσει τελικά μέσω διαλόγου, αλλά το Κίεβο πρέπει να είναι σε ισχυρή θέση, σε μια σύνοδο κορυφής που ελπίζει να πραγματοποιηθεί αυτό το έτος, για να προωθήσει το δικό του όραμα για την ειρήνη.
Ο Ουκρανός πρόεδρος ανακοίνωσε κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι η Ουκρανία πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμή ενός δικής της κατασκευής βαλλιστικού πύραυλου.
«Ο πρώτος ουκρανικός βαλλιστικός πύραυλος δοκιμάστηκε με επιτυχία. Συγχαίρω την αμυντική μας βιομηχανία γι’ αυτό», δήλωσε ο Ζελένσκι κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κίεβο, ενώ αρνήθηκε να «δώσει περισσότερες λεπτομέρειες» για το νέο αυτό όπλο.
Διέψευσε επίσης δημοσίευμα μέσου ενημέρωσης, σύμφωνα με το οποίο η εισβολή της Ουκρανίας στην περιφέρεια Κουρσκ της Ρωσίας εκτροχίασε τις συνομιλίες στο Κατάρ με θέμα τον τερματισμό των ρωσικών επιθέσεων στις ενεργειακές υποδομές.
Η εφημερίδα The Washington Post είχε γράψει νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι Ουκρανία και Ρωσία ήταν έτοιμες να στείλουν αυτόν τον μήνα αντιπροσωπείες στο Κατάρ για να διαπραγματευθούν μια συμφωνία ορόσημο, βάσει της οποίας θα τερματίζονταν τα πλήγματα σε ενεργειακές υποδομές και από τις δύο πλευρές.
Για κίνδυνο πυρηνικού επεισοδίου στο Κουρσκ μιλά ο IAEA
Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την πυρηνική ενέργεια προειδοποίησε σήμερα για τον κίνδυνο σοβαρού πυρηνικού ατυχήματος σε έναν ρωσικό πυρηνικό σταθμό λόγω των μαχών που διεξάγονται εκεί κοντά ανάμεσα σε ρωσικές και ουκρανικές δυνάμεις.
Ο Ραφαέλ Γκρόσι, γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ – IAEA), έκανε δηλώσεις μετά την επίσκεψή του στον σταθμό στη ρωσική δυτική περιφέρεια του Κουρσκ, όπου ουκρανικές δυνάμεις διέσχισαν τα σύνορα πριν από τρεις εβδομάδες και η Ρωσία μάχεται για να τις εκδιώξει.
“Ο κίνδυνος ή η πιθανότητα πυρηνικού ατυχήματος έχει εμφανιστεί εδώ κοντά”, δήλωσε ο Γκρόσι στους δημοσιογράφους.
“Βλέπουμε πως ο σταθμός εξακολουθεί να λειτουργεί, αλλά την ίδια στιγμή το γεγονός ότι ο σταθμός λειτουργεί μπορεί να γίνει ακόμη πιο σοβαρό από την άποψη κάποιας ενέργειας εναντίον του”, είπε.
“Όταν ένας σταθμός λειτουργεί, η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλότερη, και αν υπάρξει η περίπτωση ενός αντίκτυπου ή κάτι που θα μπορούσε να τον επηρεάσει, θα υπήρχαν σοβαρές συνέπειες”.
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε την Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα ότι προσπαθεί να επιτεθεί στον σταθμό του Κουρσκ, που έχει τέσσερις σοβιετικούς αντιδραστήρες RBMK-1000 ίδιου σχεδιασμού με εκείνους στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ όπου το 1986 σημειώθηκε η μεγαλύτερη μη στρατιωτική πυρηνική καταστροφή.
Η Ουκρανία δεν έχει ακόμη απαντήσει στις κατηγορίες ότι επιτέθηκε στον σταθμό.
“Ενημερώθηκα σχετικά με τον αντίκτυπο των drones. Μου έδειξαν υπολείμματα από αυτά και σημάδια από τον αντίκτυπο που είχαν”, είπε ο Γκρόσι, χωρίς να λέει ποιος έφερε την ευθύνη.
Ο Γκρόσι είπε πως το είδος του σταθμού με αντιδραστήρες RBMK δεν διαθέτει τον περιοριστικό θόλο και την προστατευτική δομή που είναι χαρακτηριστικά των περισσότερων σύγχρονων πυρηνικών σταθμών.
“Αυτό σημαίνει πως ο πυρήνας του αντιδραστήρα που περιέχει πυρηνικό υλικό προστατεύεται μόλις από μια κανονική στέγη. Αυτό τον καθιστά εξαιρετικά εκτεθειμένο και ευάλωτο, για παράδειγμα, σε έναν αντίκτυπο πυροβολικού ή drone ή πυραύλου”, είπε.
“Αυτός είναι ο λόγος που πιστεύουμε πως ένας σταθμός πυρηνικής ενέργειας αυτού του είδους, τόσο κοντά σε ένα σημείο επαφής ή στρατιωτικό μέτωπο, είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό γεγονός το οποίο λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη”.
Ο Γκρόσι είπε πως θα ήταν υπερβολή να εξισωθεί το Κουρσκ με το Τσερνόμπιλ, όπου ένα ατύχημα προκάλεσε έκρηξη που εκτόξευσε ένα ραδιενεργό νέφος πάνω από τμήματα της ανατολικής Ευρώπης.
“Όμως είναι το ίδιο είδος αντιδραστήρα και δεν υπάρχει ειδική προστασία. Και αυτό είναι πολύ, πολύ σημαντικό. Αν υπάρξει ένας αντίκτυπος στον πυρήνα, το υλικό είναι εκεί και οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι εξαιρετικά σοβαρές”.
Ο Γκρόσι είπε πως σκοπός της επίσκεψής του ήταν να επιστήσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στην κατάσταση και να πει ότι: “Βασικά ποτέ, μα ποτέ, δεν πρέπει ή δεν θα πρέπει ένας σταθμός ενέργειας να υφίσταται επίθεση με οποιονδήποτε τρόπο”.
Υπενθυμίζεται πως το Κρεμλίνο είχε δηλώσει χθες πως η ιδέα για συνομιλίες με σκοπό την κατάπαυση του πυρός με το Κίεβο έχει πάψει πλέον να είναι επίκαιρη.
Χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες διέσχισαν τα σύνορα με τη Ρωσία στις 6 Αυγούστου σε μια αιφνιδιαστική επίθεση που σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε στόχο να βελτιώσει τη διαπραγματευτική θέση του Κιέβου ενόψει πιθανής διεξαγωγής συνομιλιών και να επιβραδύνει την προώθηση των ρωσικών δυνάμεων στο μέτωπο.
«Τέτοιες εχθρικές ενέργειες δεν μπορούν να παραμείνουν χωρίς την κατάλληλη απάντηση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Θα υπάρξει οπωσδήποτε μια απάντηση».
Ο Πούτιν έχει δηλώσει πως η Ουκρανία θα λάβει μια «απάντηση που να αξίζει» αλλά δεν έχει ακόμη πει δημόσια ποια θα είναι αυτή.
Ο Πεσκόφ απέρριψε πληροφορίες μέσων ενημέρωσης ότι υπάρχουν κάποιου είδους διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο.
«Δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις», είπε ο Πεσκόφ. «Υπάρχουν πολλές πληροφορίες σχετικά με διάφορες επαφές στα μέσα ενημέρωσης, και δεν είναι όλες από αυτές ορθές».
«Το θέμα των διαπραγματεύσεων αυτή τη στιγμή έχει χάσει ουσιαστικά την επικαιρότητά του».
«Ελέγχουμε έκταση 1.300 τ. χλμ έκτασης στο Κουρσκ και 100 οικισμούς»
Στις επιχειρήσεις του ουκρανικού στρατού στο Κουρσκ αναφέρθηκε ο αρχηγός του ουκρανικού στρατού Ολεξάντρ Σίρσκι, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση είχε «κάποια επιτυχία» και τονίζοντας ότι η Ρωσία έχει αποσύρει ορισμένα από τα στρατεύματά της από τη νότια Ουκρανία για να αντιμετωπίσει την εισβολή στην περιοχή του Κουρσκ.
Η Ουκρανία ελέγχει 100 οικισμούς και έκταση 1.294 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη ρωσική μεθοριακή περιφέρεια του Κουρσκ, όπου από την αρχή της επίθεσής της, πριν από τρεις εβδομάδες, έχει αιχμαλωτίσει 594 στρατιώτες της Ρωσίας, ανακοίνωσε επίσης ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.
«Μέχρι σήμερα, έχουμε πάρει τον έλεγχο 1.294 τετραγωνικών χιλιομέτρων εδάφους και 100 οικισμών, κατά τη διάρκεια της δημιουργίας μιας ζώνης ασφαλείας στην περιοχή του Κουρσκ», δήλωσε ο Ολεσκάντρ Σίρσκι στη διάρκεια ενός φόρουμ στο Κίεβο. «Συνολικά 594 μέλη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων έχουν αιχμαλωτισθεί στη ζώνη αυτή», πρόσθεσε.
«Με στόχο τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας, τη διακοπή των βομβαρδισμών από το έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και την προστασία των μη στρατιωτικών αντικειμένων στην περιοχή του Σούμι, ελήφθη μια απόφαση και στις 6 Αυγούστου οι Δυνάμεις Άμυνας της Ουκρανίας ξεκίνησαν μια επιθετική επιχείρηση στην κατεύθυνση του Κουρσκ. Συνεχίζουμε να προχωρούμε, προκαλώντας σημαντικές απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό στα ρωσικά στρατεύματα» ανέφερε ο επικεφαλής του ουκρανικού επιτελείου στρατού, αναλύοντας τον στόχο της επιχείρησης του Κιέβου στα ρωσικά εδάφη.
Ο Σίρσκι ανέφερε επίσης ότι η διοίκηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων έχει ήδη μεταφέρει περίπου 30.000 Ρώσους στρατιώτες από άλλες κατευθύνσεις στην περιοχή του Κουρσκ, αλλά δεν αποσύρει τις δυνάμεις της από το Ποχρόφσκι, όπου η κατάσταση παραμένει αρκετά δύσκολη.
Ρωσική αντεπίθεση στο Κουρσκ, προσπάθεια του Κιέβου για εισβολή και στο Μπέλγκοροντ
Η Ρωσία ανακοίνωσε χθες ότι έπληξε τις ουκρανικές δυνάμεις σε περισσότερα από δώδεκα σημεία κατά μήκος του μετώπου στην περιοχή του Κουρσκ στη δυτική Ρωσία, όπου η Ουκρανία έχει αποσπάσει ένα κομμάτι εδάφους, αφού πέρασε τα ρωσικά σύνορα πριν από 20 ημέρες, την ώρα που ρωσικά κανάλια στο Telegram με διασυνδέσεις με τις υπηρεσίες ασφαλείας ανέφεραν πως ουκρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε συνοριακό φυλάκιο στη νότια ρωσική περιφέρεια του Μπέλγκοροντ. Προς το παρόν πάντως δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση για μάχες εκεί.
Την ίδια ώρα, ολόκληρη η Ουκρανία βρίσκεται σε κατάσταση υψηλού συναγερμού με τα ρωσικά πλήγματα να χτυπούν πολλές περιφέρειες και να καταστρέφουν κρίσιμες υποδομές, ως αντίποινα για την εισβολή στο Κουρσκ. Το Μπέλγκοροντ συνορεύει με την περιφέρεια του Κουρσκ, όπου ουκρανικά στρατεύματα κατέλαβαν ρωσικό έδαφος μετά την αιφνιδιαστική επίθεση που εξαπέλυσαν στις 6 Αυγούστου.
Η Ρωσία δήλωσε ότι έπληξε την 22η και την 115η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία της Ουκρανίας, την 82η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία Επίθεσης και μια Ταξιαρχία Φρουράς και Υποστήριξης σε τουλάχιστον 12 διαφορετικά σημεία με αεροπορικές επιδρομές, πυροβολικό και πεζικό.
Η Μόσχα δήλωσε ότι είχε επίσης αποκρούσει επιθέσεις σε επτά επιπλέον σημεία στο Κουρσκ και είχε πλήξει τις ουκρανικές δυνάμεις σε 16 άλλες τοποθεσίες στη γειτονική περιοχή Σούμι της Ουκρανίας.
«Μονάδες της βόρειας ομάδας δυνάμεων, με την υποστήριξη της αεροπορίας του στρατού και των πυρών του πυροβολικού, απέκρουσαν τις επιθέσεις των εχθρικών ομάδων εφόδου προς την κατεύθυνση των οικισμών Κρεμιάνογιε, Μαλάγια Λόκνια και Νετσάγιεφ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις «απέτρεψαν προσπάθειες επίθεσης προς την κατεύθυνση της Κομαρόβκα, του Σπαλνόγε, του Κορένεβο, του Πογκρέμπκι και της Ολγκόβκα».
Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι από την έναρξη της εισβολής της Ουκρανίας στην περιοχή του Κουρσκ, η Ουκρανία έχει χάσει 6.200 επίλεκτους στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων, 73 άρματα μάχης, 61 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και 404 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης την περιοχή του Κουρσκ.