Κάποιοι την έχουν χαρακτηρίσει ως την «Ποιμενική του Μπραμς» καθώς σε έναν βαθμό αποτυπώνει μουσικά το ειδυλλιακό τοπίο της αυστριακής Καρινθίας όπου γράφτηκε το καλοκαίρι του 1877.
Ο λόγος για τη βαθιά αισθαντική «Δεύτερη Συμφωνία» του Γιοχάνες Μπραμς που παρουσιάζει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στις 8 Νοεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η συναυλία ξεκινά με το «Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα» του Μπέντζαμιν Μπρίττεν, ένα από τα πιο εκφραστικά και δεξιοτεχνικά κοντσέρτα για βιολί του 20ού αιώνα. Σύνθεση που ολοκληρώθηκε και έκανε πρεμιέρα στις ΗΠΑ, όπου διέφυγε ο Μπρίττεν λίγο πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σολίστ ένας από τους κορυφαίους Έλληνες μουσικούς της γενιάς του, ο βιολονίστας Ανδρέας Παπανικολάου. Στο πόντιουμ επιστρέφει ο περιζήτητος νέος Γάλλος μαέστρος Λιονέλ Μπρενγκιέ.
Το έργο δεν εμπεριέχει κάποιο σαφώς αργό μέρος αλλά αποτελείται από ένα κεντρικό σκέρτσο, περιστοιχιζόμενο από δύο μέρη με κυμαινόμενες ταχύτητες. Το πρώτο μέρος, σε φόρμα σονάτας, ανοίγει με ένα χαρακτηριστικό μοτίβο στο τύμπανο που θυμίζει ευθέως την αρχή του «Κοντσέρτου για βιολί» του Μπετόβεν και που συνεχίζει να εμφανίζεται σε όλο το μέρος.
Αντίθετα με την «Πρώτη Συμφωνία» του Μπραμς που χρειάστηκε περίπου δύο δεκαετίες να ολοκληρωθεί, η «Δεύτερη» ολοκληρώθηκε μέσα σε ένα μόλις καλοκαίρι (1877), το οποίο ο συνθέτης πέρασε στην ειδυλλιακή περιοχή της Καρινθίας (νότια Αυστρία). Τους προσεχείς μήνες και ενόσω προέβαινε στις τελευταίες διορθώσεις, με χιούμορ – και τελείως παραπειστικά – έγραφε στους φίλους του πως η συμφωνία αυτή ήταν ένα έργο μελαγχολικό και «αβάσταχτα πένθιμο».
Το σχόλιο του Παπανικολάου. «Το “Κοντσέρτο για βιολί” του Μπέντζαμιν Μπρίττεν δικαίως θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα και σημαντικότερα έργα του περασμένου αιώνα καθώς συνδυάζει με τρόπο μοναδικό το μελωδικό και λυρικό στοιχείο με ιδιαίτερα απαιτητικές τεχνικές δεξιότητες στο βιολί. Πρόκειται για ένα ενθουσιώδες κοντσέρτο εξαιρετικής τεχνικής δυσκολίας και τεράστιων προκλήσεων για τον σολίστ αφού ο συνθέτης κάνει χρήση ποικίλλων δεξιοτεχνικών τεχνικών με σημεία του να αγγίζουν τα όρια του ανέφικτου, χωρίς όμως αυτό να αφαιρεί από τη μουσική δραματουργία σε ένα εκ των πιο δυναμικών, εκφραστικών αλλά και δεξιοτεχνικών κοντσέρτων του 20ού αιώνα».
Το πρόγραμμα με μια ματιά.
Μπέντζαμιν Μπρίττεν (1913–1976)
Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα, έργο 15
Γιοχάνες Μπραμς (1833–1897)
Συμφωνία αρ .2 σε ρε μείζονα, έργο 73
Ώρα: 19.30. Δωρεάν εισαγωγική ομιλία για τους κατόχους εισιτηρίων
Online αγορά: https://webtics.megaron.gr/el/events/?eventid=3383