Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
5.9 C
Ioannina

Η Ουκρανία δεν παραδίδει το ρωσικό έδαφος που έχει καταλάβει, νέα όπλα στέλνει το ΝΑΤΟ – «Όχι» από Μόσχα στο «ειρηνευτικό σχέδιο» Ζελένσκι

Ασπίδα στήριξης των κινήσεων της Ουκρανίας από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ αποτελούν οι τελευταίες δηλώσεις επιτελών της CIA, αλλά και του γενικού γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Οι ουκρανικές δυνάμεις σκοπεύουν να διατηρήσουν υπό τον έλεγχό τους το ρωσικό έδαφος που έχουν καταλάβει για «κάποιο χρονικό διάστημα» και μια αναμενόμενη ρωσική αντεπίθεση θα είναι μια δύσκολη μάχη, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής διευθυντής της CIA Ντέιβιντ Κοέν.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα πρέπει να «αντιμετωπίσει τις συνέπειες στη δική του (ρωσική σ.σ.) κοινωνία» σε σχέση με την απώλεια ρωσικού εδάφους, δήλωσε ο Κοέν σε συνέδριο των υπηρεσιών πληροφοριών.

Η Ουκρανία εξαπέλυσε ευρείας κλίμακας διασυνοριακή εισβολή την 6η Αυγούστου στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, όπου το Κίεβο ισχυρίζεται ότι έχει καταλάβει 100 κοινότητες, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να προωθούνται αργά στην περιφέρεια Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο Κοέν δήλωσε ότι πιστεύει πως ο Πούτιν θα αρχίσει αντεπίθεση και αυτή αναμένεται να είναι μια δύσκολη μάχη για τους Ρώσους.

Την Τρίτη, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ο πόλεμος με τη Ρωσία θα μπορούσε να καταλήξει τελικά σε διάλογο, αλλά ότι το Κίεβο πρέπει να είναι σε ισχυρή θέση και ότι θα παρουσιάσει ένα σχέδιο στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και στους δύο πιθανούς διαδόχους του.

Ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να αρχίσει με την αποδοχή από την Ουκρανία «της πραγματικότητας επί του εδάφους», που θα αφήσει στη Ρωσία την κατοχή σημαντικών κομματιών τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών καθώς και της Κριμαίας.

Η Ουκρανία δηλώνει ότι ελέγχει τώρα περισσότερα από 1.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα της ρωσικής περιφέρειας Κουρσκ.

Στόλτενμπεργκ: Πρέπει να συνεχίσουμε να παρέχουμε στην Ουκρανία τον εξοπλισμό και τα πυρομαχικά που χρειάζεται

Την ανάγκη να συνεχιστεί η βοήθεια και η παροχή εξοπλισμού και πυρομαχικών στην Ουκρανία, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος προήδρευσε στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας.

Οι Σύμμαχοι καταδίκασαν σθεναρά τα αδιάκριτα χτυπήματα της Ρωσίας και επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν περαιτέρω την άμυνα της Ουκρανίας, αναφέρει το ΝΑΤΟ σε ανακοίνωσή του.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ότι «η Ουκρανία συνεχίζει να αναχαιτίζει ρωσικούς πυραύλους σε καθημερινή βάση, σώζοντας αμέτρητες ζωές. Αλλά η ικανότητα της Ουκρανίας να διατηρήσει την άμυνά της απαιτεί αυξημένη προσφορά και περισσότερη υποστήριξη. Στον απόηχο της τελευταίας ρωσικής επίθεσης, οι Σύμμαχοι επιβεβαίωσαν σήμερα εκ νέου ότι εντείνουν τη στρατιωτική τους βοήθεια προς την Ουκρανία. Πρέπει να συνεχίσουμε να παρέχουμε στην Ουκρανία τον εξοπλισμό και τα πυρομαχικά που χρειάζεται για να αμυνθεί κατά της εισβολής της Ρωσίας. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την ικανότητα της Ουκρανίας να παραμείνει στη μάχη».

Από την έναρξη της πλήρους εισβολής της Ρωσίας, οι Σύμμαχοι έχουν συνεισφέρει άνευ προηγουμένου στην άμυνα της Ουκρανίας επισημαίνει η Συμμαχία. Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, πολλοί Σύμμαχοι ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν στην Ουκρανία επιπλέον στρατηγικά συστήματα αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων συστοιχιών Patriot και οι Σύμμαχοι συμφώνησαν ότι μαζί θα παράσχουν τουλάχιστον 40 δισεκατομμύρια ευρώ βοήθειας για την ασφάλεια τον επόμενο χρόνο.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο πρεσβευτών και συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας. Ο Ουκρανός υπουργός ‘Αμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ ενημέρωσε τους Συμμάχους μέσω βίντεο για την τρέχουσα κατάσταση.

Το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας δημιουργήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο του 2023 και χρησιμεύει ως φόρουμ για κοινές διαβουλεύσεις, λήψη αποφάσεων και δραστηριότητες μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας. Πρέσβεις από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και Ουκρανοί αξιωματούχοι παρίστανται συνήθως στις συνεδριάσεις του συμβουλίου.

«Καρφιά» Κουλέμπα:  Μείζον πρόβλημα μεταξύ των συμμάχων ο φόβος της κλιμάκωσης

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ουκρανίας δήλωσε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Κίεβο στη μάχη με τη Ρωσία είναι ότι οι σύμμαχοι φοβούνται να εγκρίνουν νέες πολιτικές στήριξης της Ουκρανίας επειδή φοβούνται την κλιμάκωση.

«Από την αρχή της ευρείας κλίμακας εισβολής, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ουκρανία είναι ότι κυριαρχεί η έννοια της κλιμάκωσης στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων μεταξύ των εταίρων μας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

Απορρίπτει το Κρεμλίνο το σχέδιο Ζελένσκι για το τέλος του πολέμου

Την ίδια ώρα, το Κρεμλίνο απέρριψε σήμερα τις δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου σχετικά με ένα σχέδιο που έχει για το τέλος του πολέμου και είπε πως η Ρωσία θα συνεχίσει αυτό που αποκαλεί “ειδική στρατιωτική επιχείρησή” της στην Ουκρανία.

Ο Β. Ζελένσκι δήλωσε χθες, Τρίτη, πως θα παρουσιάσει το σχέδιό του –πλήρεις λεπτομέρειες του οποίου δεν αποκάλυψε δημόσια– στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και στους δύο υποψήφιους διαδόχους του.

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως η επίθεση του Κιέβου στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ, που ξεκίνησε πριν από τρεις εβδομάδες, ήταν μέρος του σχεδίου του, το οποίο περιλαμβάνει και άλλα βήματα στο οικονομικό και διπλωματικό μέτωπο.

Η ιδέα, είπε ο Β. Ζελένσκι –που πιέζει την Ουάσινγκτον ώστε να επιτρέψει στις δυνάμεις του να χρησιμοποιούν μεγάλου βεληνεκούς όπλα που έχουν παραλάβει από τις ΗΠΑ για να πλήττουν βαθιά μέσα στη Ρωσία–, ήταν να αναγκαστεί η Ρωσία να βάλει τέλος στον πόλεμο.

“Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούσαμε τέτοιες δηλώσεις από εκπροσώπους του καθεστώτος του Κιέβου. Γνωρίζουμε τη φύση του καθεστώτος του Κιέβου”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους απαντώντας σε ερώτηση για το σχέδιο του Β. Ζελένσκι.

“Συνεχίζουμε την ειδική στρατιωτική επιχείρησή μας και θα επιτύχουμε όλους τους στόχους μας”, είπε.

Η Ρωσία προσπαθεί να απωθήσει την ουκρανική εισβολή που ξεκίνησε στις 6 Αυγούστου ενώ συνεχίζει τη δική της επίθεση στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Πεσκόφ είπε επίσης πως η Ρωσία συμμερίζεται την άποψη της Ινδίας για την ανάγκη να υπάρξει μια ειρηνική διευθέτηση, αλλά είπε πως είναι “περισσότερο από προφανές” πως δεν υπάρχει βάση για συνομιλίες αυτή τη στιγμή.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δήλωσε χθες πως είπε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν σε τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν πως υποστηρίζει μια γρήγορη, ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, μερικές ημέρες μετά τις συνομιλίες που είχε ο Μόντι με τον Ζελένσκι στο Κίεβο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ακόμη πως οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα βρεθούν αντιμέτωποι με υψηλότερες τιμές εκτός αν το Κίεβο συμφωνήσει να παρατείνει μια συμφωνία για τη διέλευση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.

Η Ουκρανία έχει πει κατ΄επανάληψη πως δεν έχει σχέδια για μια νέα συμφωνία διέλευσης αερίου με τη Ρωσία εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε σε βιντεοδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους πως αν το Κίεβο δεν παρατείνει τη συμφωνία, η Ρωσία μπορεί να βρει εναλλακτικές διαδρομές, όπως τον σχεδιαζόμενο τουρκικό κόμβο αερίου.

«Υπάρχουν (άλλες) διαδρομές, αλλά, βέβαια, τέτοιες αποφάσεις από την ουκρανική πλευρά θα προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στα συμφέροντα των Ευρωπαίων καταναλωτών, εκείνων που εξακολουθούν να θέλουν να αγοράζουν πιο εγγυημένο, πιο οικονομικό… ρωσικό αέριο», είπε π Πεσκόφ.

Οι περισσότερες χώρες που λαμβάνουν ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας έχουν πει πως ετοιμάζονται για διακοπή των ροών στο τέλος αυτής της χρονιάς όταν εκπνεύσει η συμφωνία ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, με δεδομένο το ότι η Ουκρανία έχει πει πως δεν θέλει να την ανανεώσει.

Μια άλλη επιλογή για την Gazprom είναι να παρέχει ένα μέρος του αερίου της μέσω μιας άλλης διαδρομής, για παράδειγμα μέσω του TurkStream, της Βουλγαρίας, της Σερβίας ή της Ουγγαρίας. Ωστόσο η ικανότητα μέσω αυτών των διαδρομών είναι περιορισμένη.

Η ΕΕ και η Ουκρανία έχουν ζητήσει επίσης από το Αζερμπαϊτζάν να διευκολύνει τις συζητήσεις με τη Ρωσία σχετικά με τη συμφωνία διέλευσης αερίου.

Πρόσθετα μέτρα ασφαλείας της Ρωσίας στον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της περιφέρειας Κουρσκ της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι θα εισάγει πρόσθετα μέτρα ασφαλείας στην πόλη Κουρτσάτοφ και στον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ από αύριο 29 Αυγούστου.

Η είσοδος στην πόλη Κουρτσάτοφ, στην οποία βρίσκεται ο σταθμός, θα περιορισθεί προσωρινά, δήλωσε με ανάρτηση στην εφαρμογή Telegram ο ασκών χρέη κυβερνήτη της περιφέρειας Κουρσκ Αλεξέι Σμιρνόφ.

Ο Σμιρνόφ συνέδεσε την απόφαση αυτή με το ότι «οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας δεν σταματούν τις απόπειρες να μπουν στην πόλη» και με το καθεστώς της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης», που ισχύει στην περιφέρεια του Κουρσκ.

Από την ανάρτηση του συνάγεται ότι στην είσοδο της πόλης θα υπάρχουν μπλόκα. Οι κάτοικοι της πόλης Κουρτσάτοφ που διαμένουν σ’ αυτήν θα περνούν ελεύθερα. Όσοι εργάζονται στην πόλη, θα πρέπει να πάρουν ειδική άδεια από τις αρμόδιες αρχές της πόλης.

Η διέλευση οποιουδήποτε μεταφορικού μέσου μέσω της πόλης Κουρτσάτοφ θα σταματήσει.

Οι ουκρανικές δυνάμεις εισέβαλαν μέσω των δυτικών συνόρων της Ρωσίας στην περιοχή του Κουρσκ στις 6 Αυγούστου, σε μια αιφνιδιαστική εισβολή που συνεχίζεται ακόμη, και οι μάχες διεξάγονται σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων από την πυρηνική εγκατάσταση.

Πηγή: Topontiki.gr

Hot this week

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 1-0: Live το ντέρμπι για τα προημιτελικά του Κυπέλλου (B’ ημίχρονο)

Μάχη «αιωνίων» για τα προημιτελικά του κυπέλλου Ελλάδας

ΠτΔ: Πού μπαίνει ο πήχης στην ψηφοφορία για Τασούλα – Με ψήφους ΝΔ και Σπαρτιατών η εκλογή, τι θα κάνει ο Σαμαράς

Ευρύτερη αποδοχή στην… Νέα Δημοκρατία και τους Σπαρτιάτες εμφανίζει η υποψηφιότητα του Κώστα Τασούλα

Παίδων «Αγία Σοφία»: Νέο σοβαρό συμβάν με ασανσέρ

Λίγες μόλις μέρες μετά την πτώση του ανελκυστήρα στον «Ερυθρό Σταυρό» που είχε ως  αποτέλεσμα να τραυματιστούν τέσσερις άνθρωποι και να διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) εις βάρος ειδικευόμενου γιατρού του νοσοκομείου «Ερυθρός […]

Παρατράγουδα στον ΕΦΚΑ: Είπαν σε εγκυμονούσα ότι δεν μπορούσε να λάβει το επίδομα μητρότητας γιατί ήταν… άνδρας

Το αίτημα για επίδομα μητρότητας μπορεί να γίνει περίπου 2 μήνες πριν τη γέννα και συγκεκριμένα 56 μέρες πριν γεννήσει

Η ακροδεξιά ευρωβουλευτής Μαριόν Μαρεσάλ – ανιψιά της Λε Πεν – θα παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του Τραμπ

Η Μαριόν Μαρεσάλ μπορεί να συναντήσει στην Ουάσινγκτον τον πρώην σύμμαχό της, τον Ερίκ Ζεμούρ, ο οποίος ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα παραστεί επίσης στην ορκωμοσία του Τραμπ

Topics

ΠτΔ: Πού μπαίνει ο πήχης στην ψηφοφορία για Τασούλα – Με ψήφους ΝΔ και Σπαρτιατών η εκλογή, τι θα κάνει ο Σαμαράς

Ευρύτερη αποδοχή στην… Νέα Δημοκρατία και τους Σπαρτιάτες εμφανίζει η υποψηφιότητα του Κώστα Τασούλα

Παίδων «Αγία Σοφία»: Νέο σοβαρό συμβάν με ασανσέρ

Λίγες μόλις μέρες μετά την πτώση του ανελκυστήρα στον «Ερυθρό Σταυρό» που είχε ως  αποτέλεσμα να τραυματιστούν τέσσερις άνθρωποι και να διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) εις βάρος ειδικευόμενου γιατρού του νοσοκομείου «Ερυθρός […]

Παρατράγουδα στον ΕΦΚΑ: Είπαν σε εγκυμονούσα ότι δεν μπορούσε να λάβει το επίδομα μητρότητας γιατί ήταν… άνδρας

Το αίτημα για επίδομα μητρότητας μπορεί να γίνει περίπου 2 μήνες πριν τη γέννα και συγκεκριμένα 56 μέρες πριν γεννήσει

Η ακροδεξιά ευρωβουλευτής Μαριόν Μαρεσάλ – ανιψιά της Λε Πεν – θα παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του Τραμπ

Η Μαριόν Μαρεσάλ μπορεί να συναντήσει στην Ουάσινγκτον τον πρώην σύμμαχό της, τον Ερίκ Ζεμούρ, ο οποίος ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα παραστεί επίσης στην ορκωμοσία του Τραμπ

Οι κάτοικοι της Γάζας πανηγυρίζουν για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μπροστά στα ερείπια του πολέμου (Photos/Videos)

Δημοσιογράφοι του AFP στο Deir el-Balah της κεντρικής Γάζας και σε άλλες περιοχές είδαν ανθρώπους να συγκεντρώνονται σε ομάδες, να αγκαλιάζονται και να τραβούν φωτογραφίες

Γάζα: Επιτεύχθηκε συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ – Τι περιλαμβάνει

Το βράδυ της Τετάρτης ή την Πέμπτη ηοι υπογραφές, επιμένουν οι πηγές
spot_img

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img