Η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει νέα οπλικά συστήματα στην Ουκρανία εάν το Κίεβο πλήξει τη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας (κάτω βουλής) Βιτσισλάβ Βολόντιν.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν έδωσε την Κυριακή το πράσινο φως στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει παρόμοια όπλα σε επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.
Ο Βολόντιν δεν παρουσίασε περισσότερες λεπτομέρειες για τα νέα οπλικά συστήματα και είπε ότι η Ουκρανία ήδη πλήττει τη Ρωσία χρησιμοποιώντας παρόμοιους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.
Είπε ωστόσο ότι η επέκταση της χρήσης τους θα «καταστρέψει πλήρως τις ρωσο- αμερικανικές σχέσεις».
Η Ρωσία θεωρεί σοβαρή κλιμάκωση την απόφαση των ΗΠΑ να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους τους, για να χτυπήσουν ρωσικά εδάφη.
Το Κρεμλίνο, αντέδρασε επίσημα σήμερα, τονίζοντας πως σε μια τέτοια ενέργεια, θα θεωρηθεί ότι η Αμερική είναι η επιτιθέμενη χώρα και όχι η Ουκρανία.
«Αν οι πύραυλοι που παρέχουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, πλήξουν περιοχές βαθιά μες τη Ρωσία, η Μόσχα θα θεωρήσει ότι η επίθεση δεν προέρχεται από την Ουκρανία αλλά από τις ΗΠΑ. Είναι προφανές ότι η απερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν σκοπεύει να ρίξει λάδι στη φωτιά και να προκαλέσει περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης γύρω από τη σύγκρουση στην περιοχή» αναφέρει το Κρεμλίνο, σημειώνοντας πως ο Βλάντιμιρ Πούτιν έχει καταστήσει σαφείς τις θέσεις του σχετικά με την εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο με την Ουκρανία.
«Αυτό θα σήμαινε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και τα ευρωπαϊκά κράτη, πολεμούν με τη Ρωσία» είχε πει πρόσφατα.
Η αντίδραση αφορά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, γνωστούς ως Army Tactical Missile System, ή ATACMS.
Απόφαση που νωρίτερα, ο επικεφαλής ενός φιλοκρεμλινικού κόμματος έκανε λόγο για κλιμάκωση και προειδοποίησε με σοβαρές συνέπειες, ενώ ένας ανώτερος Ρώσος γερουσιαστής χαρακτήρισε το γεγονός αυτό ως «ένα βήμα προς έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο».